reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
Ariska no wlasnie ostatnio jak mi z pulpetow zostalo a na drugi dzien byla ryba to mialam sosik...jeszcze do niego dodlam szpinaku i bylo smietankowo-koperkowo-szpinakowy:-)
 
tysia to kiedy wpadasz na czechy, kupimy vegetę :-D

ja nawet o tych kostkach nie wiedziałam :sorry2:, a dodaję do każdej zupy, .....

nikola robię to co nam
buraczki, marchew z groszkiem, surówkę z marchwi
nie wszystko Michał je ostatnio
ale ja osobiście wolę sałatki własnej roboty, na makaronie, na ryżu itd
 
Kurcze z ta kostka to mnie zadziwilyscie :) Musze poszperac na allegro. Gdzies tez czytalam ze warto zrobic bulion wlasnej roboty i zamrozic (podobnie jak te bulionetki sa teraz) w malych foremkach. Mala ilosc wody, wloszczyzna i jakies miesko i ma to sie dusic dosc dlugo, zeby bulion byl intetnsywny. Dziekiuje dziewczynki za przepisy, ja gotuje podobnie (spagetti), ale ten sos to koniecznie musze wyprobowac. Gabrysia w sumie jes wszystko, z tym wyjatkiem ze wlasnie mniej soli i zadnych takich "gotowych" sosow. Dzieki jeszcze raz. Pozdrowionka
 
Ja kostek rozolowych nie daje w ogole....jak gotuje zupe to na miesku i wloszczyzna i troche soli,pieprzy i warzywka (ktore i tak ma ta chemie ale nie da sie jej calkiem uniknac).
 
Dokladnie. Niestety w disiejszych czasach wsyztsko ma chemie. Szczescie ma ten ktory moze kupic ekologiczne warzywa (ja niestety tuaj gdzie mieskzam nie znam nikogo takiego), lub sammemu sie je uprawia. Tez staram sie unikac (poki to ja decyduje co je moje dziecko) chemi i nadmiernego solenia i cukru. Dlatego smaze jej na malej ilosci tluszczu, w ogole planuje kupic jej jakas lepsza oliwe do smazenia. Ja dodaje do wszystkich dan majeranek, troche wegetki (wiem wiem tutaj chemia) pieprz bialy, pietruszke, koperek, kolendre, rozmaryn, bazylie, oregano (ziol prowansalskich nie lubi) czosneczek tez :) A fosole lub fasolke szparagowa dawaliscie juz??
 
Mi.nu a przed mrozeniem fasolke blanszowałaś? bo jesli nie to dlatego pewnie nie smakuje Marysi. ja dostałam tez fasolke z działki i ja blanszowałam czyli gotowałam 2-3 min w wodzie a potem trzeba zalać zimna woda i osuszyc i dopiero do zamrazalki, wtedy fasolka jest o wiele lepsza, bo nie traci swojej jedrnosci i smaku.
 
reklama
ja gotuje na mięsku i włoszczyźnie ale kostkę daję do smaku lub vegetę - coś tam musi być
ale za to nie daje soli

dzisiaj kupiłam ta bez glutaminianu właśnie
 
Do góry