reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Mi akurat położna mówiła że jak zaczynamy wprowadzać dziecku owoce to lepiej zacząć od takich ugotowanych z kompotu a dopiero później surowe więc chyba kompot może być.

reklama
Julka bo to pewnie jest tak, że co osoba to inna opinia, a najlepiej kierować się intuicją i wiedzą na temat swojego dziecka. Pewnie co dobre dla mojego nie musi pasować innemu :)

Julka bo to pewnie jest tak, że co osoba to inna opinia, a najlepiej kierować się intuicją i wiedzą na temat swojego dziecka. Pewnie co dobre dla mojego nie musi pasować innemu :)

Masz rację, tak jest ze wszystkim że jednemu pasuje a innemu nie. Intuicja zawsze jest najlepsza. :D

Gosia- mi lekarka kazała na początek zrobić kompocik(ale nie słodzić), i dawać po troszce, ale tylko ze względów finansowych bo taki soczek w szklanym można trzymać chyba 48 h a ona nie wypije go, no ale my i tak dajemy gotowy

wklejam tabele żywienia najnowszą jaką dostałam dziś w przychodni, podzielona na dzieci karmione mlekiem matki a te mieszanka

Załączniki

• tab 2.jpg
    tab 2.jpg
    18,5 KB · Wyświetleń: 95
  • tab 1.jpg
    tab 1.jpg
    20,6 KB · Wyświetleń: 60
no właśnie widzę, lepiej się nie da;/
to napiszę coś co tam jest:
DLA DZIECKA KARMIONEGO MLEKIEM MODYFIKOWANYM
mleka, mieszanki mleczne, kaszki- 4 msc: 6x150 ml; 5msc: 5x180 ml, 6msc: 5x180 ml.
obiadki- od połowy 4 do połowy 5 msca: 1x dzień zupa-przecier jarzynowy (może być z dodatkiem wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego); od połowy 5msca do połowy 6msca: 1x zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g klieku na 100ml) + 10g gotowanego mięsa bez wywaru lub ryby 1-2 x w tygodniu;
deserki i soczki- od połowy 4 do połowy 5 msca: sok (najlepiej przecierowy) lub skrobane jabłko (50-100g); od połowy 5 do połowy 6msca: przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy)-nie więcej niż 150 g;
podane wartości dotyczą dobowego żywienia.
KARMIENIE MLEKIEM MATKI
1-4 msc: karmienie piersią na żądanie
5-6 msc: karmienie piersią na żądanie; zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100ml)- 1 x dziennie

jakby coś interesowało to pytajcie

moja wypija soczek na 2,3 razy:) słoiczek też narazie mamy na pół.
Zauważyłam że mała lepiej je u kogoś czyli u babci albo u taty bo u mnie jakoś dużo pluje i się bawi jedzeniem wydaje mi się ze to przez to że czuje mlesio;) i se myśli cycek obok a mi tu łyżke pcha hehe :) a tak to ładnie je z łyżeczki. A wczoraj na kaszke już na gęsto to takiej trzęsawki dostała że babcia nie nadążyła chochlować bo pannica była niezadowolona co tak powoli :D

martuś czy to od połowy 4 miesiąca oznacza 3 miesiące i 2 tyg. czy 4 mies. i 2 tyg? Wiem, że to pytanie może głupie, ale ja w tym temacie mam ciągle wątpliwości :sorry:

reklama
martuś, ciekawe te zmiany, zwłaszcza, że na opakowaniach mleka modyfikowanego piszą, że w 5 miesiącu 4x180ml, co i tak dla mojej Tośki jest niewykonalne, bo je 2x180ml i 2x120ml ( w międzyczasie 2x po pół słoika deserku lub dania, albo porcja mlecznej kaszki o smaku ryżu z jabłkiem).

Do góry