reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

renia - ja zauważyłam przy Tymku, że jak wypiłam min. 3 szklanki świeżego kompotu z jabłek, to młody prutał i kupkał aż miło (bez większych problemów, wyprężania czy napinania). A jak nie wypiłam - to miał problemy z wypróżnieniem i od razu był niespokojny.

reklama
a ja sobie zaparzyłam na próbę herbatkę z babydreama :-) Jest pyszna :tak:i piszą że można już pod koniec ciąży sobie popijać :tak:

ivi widziałam tą butelkę - rzeczywiście niezła cena - choć może warto :confused:
A jak robisz ten kompot ?? Normalnie gotujesz jabłka czy jest jakaś specjalna receptura ?? Może być sok zamiast kompotu ??

mini - ja ją zakupiłam u nas u położnej laktacyjnej po tym, jak zobaczyłam "na żywo" jak dokarmiała tym cudem maluszka koleżanki z sali. Miałam duże problemy z wprowadzeinem butli Tymkowi, teraz chciałabym wcześniej probować.. a skoro ta butelka nie zaburza ssania itd, to ja to kupuję:-D

ivi to jak wypróbujesz to ja poproszę opinie :-) Boję się właśnie butelek bo nie chciała bym żeby Ida przez nie nie chciała ssać cyca :-(

ok, zamelduje jak tylko spróbujemy. W każdym razei nasza położna z czystym sercem ją poleca i mówi że od pierwszych dni już można jej używać - ma taki fajny mechanizm ssania, ze uruchamia te same mięśnie jak przy cycoleniu :tak:

a napiszesz mi jeszcze o tym kompocie ( edytowałam wcześniejszy post ) ...

Ja się troche boje butelek bo mam wklęsłe brodawki i nie bardzo wystają a we wszystkich butelkach jednak ten dzyndzelek jest :zawstydzona/y:

Patrzyłam na tą Calmę i ma mieszane opinie jak na razie...
Mini55 - właśnie podobno jednym z największych zarzutów wobec Calmy jest to, że ma długi dzyndzel, podobno nawet dłuższy niż tradycyjne butelki. I żadna kobieta takich sutków nie ma.
Sama nie wiem, co z tymi butelkami. Na razie żadnej nie kupiłam, ale w końcu przyjdzie ten moment, że będzie trzeba coś wybrać.

Ja bym nie panikowała z tymi butelkami - ja najlepszych brodawek do karmienia też nie mam (tzn. starszy niemowlak juz sobie da radę, ale póki będzie noworodek, to wiadomo, że musimy sie nauczyc siebie nawzajem). Jesli butla będzie używana okazyjnie - wtedy kiedy musimy gdzieś na dłużej wyjść - to raczej nie będzie problemu. Co innego jak kogoś czekają wyjścia np. co weekend na cały dzień itp.
bo przy okazyjnym karmieniu butlą łatwość ciągnięcia to nawet zaleta - u nas mimo prób podawania okazyjnie butli nie udało się małej przekonać - więc jakikolwiek wyjazd czy wyjście do lekarza max 2 h i to tuż po karmieniu...

mini - kompocik z jabłek zupełnie standardowy, tzn:
obierasz jabłuszko ze skórki i ogryzka, kroisz na mniejsze lub większe cząstki, wrzucasz do garnuszka, zalewasz wodą (co najmniej tyle, żeby owoce były przykryte), można dosłodzić jeśli lubisz słodkie i gotujesz aż jabłuszka zmiękną :)
wypijać 3 szlaneczki dziennie kopociku (czyli sok z owocami)

ja przy Tymku robiłam sobie codziennie świeżą porcje, czyli dziennie jedno gotowane jabłko w ten sposób zjadałam. Ciekawa jestem jak teraz na mała będzie to dzialało

ps: dzisiaj cycami to mogę już zabijać takie wielkie są:D nawał się zaczął na całego..

reklama
Do góry