reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

atomówka - z dokarmianiem nie pomogę bo nie mam pojecia.. co do vit, to jeśli się podaje modyfikowane to chyba nie trzeba dodatkowo podawać witaminy K? ale to najlepiej jak się pediatry dopytasz..

ewstra - calmę się inaczej podaje niż zwykłą butlę.. Na szczęście widziałam w szpitalu jak położna to robiła. Moja potrafi z niej wytrąbić bardzo dużo mleczka więc ciągnąć się da;)ale ta silikonowa końcówka musi być prawie cała w paszczy ssaka.. z tym że nie wystarczy jej po prostu wsadzić w dzioba, bo dzidzia powinna sama ja "wciągnąć" do paszczy (jak cyca). Najlepiej tak 1/3 dlugości tego silikonowego dzióbka drażnić język i wargi dziecka i jak zacznie wciągać to w efekcie tak 3/4 powinno być w buźce.. aż do tego poszerzenia. Oczywiście standardowo jak przy cycu - wargi powinny byc wygięte na zewnątrz itd. A dziecko jak ssie calme to pierwsze "cycania" są "bezmleczne", bo dziecko najpierw musi wciągnać mleczko do tego pojemnika pośredniego, a dopiero wtedy zaczyna jeść. O to w tym chodzi żeby mleko nie leciało prosto do pyszczka i żeby dziecko musiało się napracować aby się napić

reklama
dzieki ivi byla polozna i pokazla nam ja ja zachecac do picia -to w kubeczek musze oddac troszke mleczka i tak jej dac i pozniej butla , a ona leniwa to sie denerwuje ze nie leci ale z cycem mamy podobnie ,natomiast mam butle TT i ona z niej nie musia nic robic bo to samo leci.

Ewstra - własnie dlatego dziecko potem odrzuca pierś, jak się nauczy pić z butli... Bo z butli łatwiej leci :)

ja wypróbowywałam 4 butelki, wg mnie TT najgorsza przechyli się butelkę i samo leci z Avent podobnie ale trochę mniej, Dr. Browns w sumie ok, ale mi zależało żeby się pomęczył i cycka mi nie odrzucał no i faktycznie Calma najlepiej się sprawdziła, zanim zacznie lecieć to musi dość mocno zaciągnąć

Atomówka, ja pamiętam, że w szpitalu mówiły położne, ze ilość mleka dla maluszka wynosi:
ilośc dni życia dziecka x 10 - 10, czyli dla 5 dniowego - 40 ml, i ten rachunek stosuje się do 10 dnia życia dziecka, czyli dajesz po 10 dniu życia 90 ml, a później dopiero zwiekszasz w kolejnym miesiącu, chyba, że żarłoczek chce więcej sam jeść, to nie ma problemu.
Czy Ty dokarmiasz po tym jak dziecko possie pierś czy zamiast? Bo jeśli po piersi to nie ma znaczenia ile zje, moja w szpitalu dojadała raz 20 ml, raz 50, zje tyle ile jej brakuje, więc nie stresuj się ilością dopitego mleka, a jesli dajesz jej zamiast piersi to wg tego rachunku co powyżej napisałam:)

Ivi to myśmy źle małej Calme podawali, może zechce metodą jaką opisałaś, bo ona pije z aventu pod moją nieobecność odciągnięte mleko i jej bardzo to pasuje:)
Moja mała ma już skończone 7 tyg i spokojnie 120 ml wciąga za jednym posiedzeniem z butli:)

Ostatnia edycja:
Amandla dzięki
Ja daje butlę po cycu co 3 godzinki więc chyba faktycznie przestane się stresować,że nie zjada całej za każdym razem

Amandla - daj znać czy Ci się z calmą udało :)

a ja mam znów nadprodukcję mleczka i nie wiem czy nie zacznę odciągać w końcu :-)

atomówka - a odciągasz dodatkowo po każdym karmieniu? Chodzi o pobudzanie cycusi, żeby wyrównać laktacje do poziomu potrzeb Twojego maluszka.. min. 10 min na każdą pierś, z tego co położna powiedziała jest kilkanaście pierwszych dni na wypracowanie laktacji na odpowiednim poziomie.. potem jest znacznie trudniej

Ostatnia edycja:
Atomówka, to jak dokarmiasz po cycu tak jak ja na początku robiłam, to zupełny luz, mały zje tyle ile chce i nie patrz na miarkę:)nie jesteś w stanie zweryfikować ile wyssał z cyca.
Ivi ma racje, pobudzaj laktację, żeby później nie było problemu, ja nieraz jak mam przerwę w karmieniu 5-6 godzin, a dziecko karmione jest butelką z moim odciągniętym mlekiem to zauważam następnego dnia, że mleka jest zdecydowanie mniej, ale kolejny dzień jak spędzę w domu i przystawiam małą często i do tego odciągam, to mleczko już się pięknie produkuje:) Jak mały słabo ssie to pomiędzy karmieniami koniecznie odciągaj pokarm.
Ivi, może dziś mąz spróbuje ją nakarmić Calmą jak ja pójdę na ćwiczenia;)

Ostatnia edycja:
mój dostaje butlę raz dziennie bo po pierwsze muszę mu dać probiotyk po drugie muszę schodzić z wcześniej odciągniętego mleka, którego mam pół zamrażarki.. dla wcześniaka można trzymać tylko 6msc
wtedy co je butlę też odciągam i mrożę w ten sposób mam cały czas zapas i to mnie uspokaja bo po tym szpitalu miałam cały czas świra lekkiego na punkcie laktacji, że zaniknie tym bardziej że Mały nie ssał po porodzie był pod kroplówką a później sondą dostawał od 3ml zaczynaliśmy:sorry2:
potem jak przestanę już karmić to będę mu mogła podać jeszcze z butli moje mleczko albo np do kaszki dodawać czy coś takiego :biggrin2:

reklama
ja od paru dni mam problem z jedną piersią, boli mnie przy całym karmieniu i przy sciaganiu laktatorem też. nie mam żadnych ranek na sutkach ani nic do jednej i drugiej piersi przystawiam tak samo a boli tylko jedna. ból jest taki jak na poczatku karmienia jak sie dziecko przyssywało do piersi... nie wiem co to... :(

Do góry