reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

reklama
Witam sie ;]

ja karmie cycem ale coraz mniej mi to wychodzi tzn mloda coraz czesciej wola o piers nie raz jest tak ze ksoncz ekarmic i ona sie drze ;/ ale mam duzo pokarmu i chyba wartosciowy bo bialy i taki gestawy nie woda aczkolwiek czasem jak siknie to ...

wit d i k podaje codziennie weldug zalecen lekara.

dzis dalam malej bebiko sie napic na noc zjadla 80-90 i dalej jej malo nie spi i wola o smoka ;/ chyba ja dokarmie moim mlekiem

imm- smaruj sobie piersi nystatyna po kazdym karmieniu a malej szczotkuj/pedzelkuj buzie tez po kazdym jedzeniu nystatyna, aftin jesty do duszy ...najlepiej kupic gazik plec owinac gazikiem i do buzi etrzec te plesniawki tym palcem z gaza i bedzie git ;]

Dziewczyny a czy biały osad na jezyczku zawsze oznacza plesniawki? Mój maluch je mleko odciagane z butelki wiec ja na piersiach nic nie mam, ale ciocia zauwazyła ze ma biały jezyczek i mowi, że to plesniawki... Powiedziała tez że najlepszym sposobem na plesniawki jest przetrzec dziecku jezyczek.... jego wlasnym moczem :szok: Prawda to czy gusła jakies? :)
Dzieki

A_niesia to mnie powaliłas z nóg. Własnym moczem?? ło matko... Ja wiem ze mocz ma różne właściwości ale tak bym go nie stosowała. Mój synek też ma biały język ale lekarz twierdzi że to nie pleśniawki tylko odad z mleka pozostały na chropowatościach języka. Jak by to były pleśniawki to białe by były również dziąsełka... Więc chyba możesz się uspokoic.

aniesia - tak to prawda rpzetrzec mozna moczem dziecka ale musi ono sie wysikac na czysta gaze czy tetre i tylko raz sie przeciera taka gaza/tetra to sa domowe sposoby tzw babcine jak to ze dziecko z owsiakami sadza sie na nocniku gdzie w srodku jest gorace mleko z czosnkiem ;]
bialy osad na jezyku - nie swiadczy o plesniawkach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jesli dziecko ma na dziąsełkach, wewnetrzej stronie policzkow i jezyku takie kropki biale to to sa plesniawki - a bialy osad moze byc od mleka najzupelniej 1 daj sie diecku napic tzw kwidzy (woda z cukrem) lub herbate odpowiendio dobrana do wieku i zoabacz czy nadal jest ten osad ;]

hej dziewczyny,
Mam pytanko. Czy któras używa laktatora medela mini electric??? Jeśli tak to jak Wam się sprawdza??? czy w jakis szczególny sposób go używacie???
Co do butelki Calma ja tez kurcze nie wiedziałam jak ja małej w dzioba wsadzić, żeby ssała, pierwsze karmienie nam nie poszło :-( jak się okaże że idę na mm to będę kombinowac.

co do witamin to wit K podaje się dziecku tylko w dniu w którym jest Tylko na piersi, także jesli dokarmiasz w danym dniu mm to wit. K się nie daje.

nefi - moze malej smok nie spasowal ? ja przy synu przeprobilam wsyztskie mozliwe butelki i smoki , tommy tippe, dr brown, avent, z campola, i dopiero lovi butelka elastyczna i smok do niej spasowal natanielowi ona najbardziej prypomina sutek ( tzn smok przypomina nie butla) a dlaczego musisz na mm przejsc?

w jakim celu pijen sie kompot z jablek ? bo ja pije soki jablkowe pol na pol z woda i nie wiem tez w sumie po co w szpitalu kazali to pije;p

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny,
Mam pytanko. Czy któras używa laktatora medela mini electric??? Jeśli tak to jak Wam się sprawdza??? czy w jakis szczególny sposób go używacie???
Co do butelki Calma ja tez kurcze nie wiedziałam jak ja małej w dzioba wsadzić, żeby ssała, pierwsze karmienie nam nie poszło :-( jak się okaże że idę na mm to będę kombinowac.

co do witamin to wit K podaje się dziecku tylko w dniu w którym jest Tylko na piersi, także jesli dokarmiasz w danym dniu mm to wit. K się nie daje.

Czy wystarczy jedno dokarmienie mm na dobe by zaspokoic to zapotrzebowanie na wit K i D?
Zastanawiam sie czy nie podawac jednej butli w nocy na stale wlasnie ze wzledu na te witaminy. Tu w UK nie ma ich, nie zaleca sie podawanie dzieciom, a nie chce na wlasna reke nic z polski sprowadzac i podawac. Za duzo problemow juz mialam z prowadzeniem ciazy tam i tu, jestem w UK to chcac nie chcac dostosowac sie do kraju juz trzeba z dzieckiem..

Kasiurek bo mała mi bardzo słabo przybiera i nie wiadomo dlaczego. Także teraz sobie dałam jeszcze parę dni i jak nie ruszy z wagą to dokarmianie będzie. Ja na początku będę dokarmiac strzykawką, ale jak sie okaze, że dokramianie na stałe wejdzie to chciałabym własnie małą nauczyć jeść Calmą, żeby tez póxniej nie miała problemów z cycowaniem.

Pytałam o medele mini electric bo chciałam sobie troche poprawić nia laktacje, (już świruję, że może to, że mała słabo przybierato wina mojego pokarmu )może macie jakieś sprawdzone metody.

Angel
wit d to sie daje bez wzgelu na to jak karmisz czy piersia czy mm to wit k jest dla dzieci wyłacznie na piersi. Dziwne, że nie ma tych witamin u Was :baffled:. Wit D wiem, że najpierw lekarze sprawdzaja dziecku ciemiączko zanim podejma decyzję jak ja podawać. Tyle z moich informacji od lekarzy wynika.

reklama
Nefi ja mam ta medelę i jestem baaardzo zadowolona, na początku tylko odciągałam mleko więc w użyciu była co 3h, jedyny minus że chodzi głośno, wiem że ciszej chodzi medele swing, ale też jest sporo droższa. jednym słowem bardzo polecam i na pewno jakbym miała drugi raz kupować zdecydowałaby się na ten sam

Do góry