reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o karmieniu piersią / butelką

u mnie w szpitalu też była zasada karmienia co 2,5-3 godziny w odniesieniu do małych dzieci i wczesniaków, i ja w szpitalu budziłam Marię czy chciała czy nie chciała na karmienie, efekt tego był taki, ze wiecznie zasypiała przy cycku, była rozdrażniona i generalnie zmęczona, ja tym bardziej a poza tym nie miałam serca jej budzić ( metody położnych były dość drastyczne), w końcu stwierdziłam niech sie kobieta wyśpi to wtedy ją nakarmię, to chyba było przedostatniego dnia w szpitalu ( a leżałyśmy 7 dni) i jak się dziecko porządnie wyspało , samo się obudziło na jedzenie. Teraz też ją karmię jak się obudzi, przybiera na wadze, bo codziennie ją ważymy, a czy śpi 3 czy 4 godziny to już jej sprawa, widocznie tyle potrzebuje. Zwykle karmię co 3 godziny, bo tak się mała budzi. W końcu w trakcie snu najbardziej rozwija się mózg, więc niech śpi na zdrowie.

Kamilka nie stresuj się, przecież to jest mały człowiek i ma też swoje potrzeby, widocznie ma gorsze dni skoro marudzi i mniej śpi, tak jak na nas wpływa ciśnienie, pogoda i wszystko dookoła tak i na nasze dzieciaczki to działa.
Renia trzymam kciuki za szybkie wyjście do domu:)

reklama
u nas w szpitalu i wg mojej położnej panuje zasada: karmić na żądanie, nawet co godzinę (szczególnie na początku, gdy mleczka musi być odpowiednio dużo) ale nie mniej niż co 3 godziny w dzień i 4,5 godziny w nocy. Jeśli się dziecko nie budzi, to wybudzać bo karmienie jest nie tylko dla dziecka ale też dla mamy (chodzi o mleczko:) )
Dla dzieci z żółtaczką te normy są tym bardziej ważne, bo jeśli dziecko zaczyna przesypiać te 3 godziny czy 4,5 w nocy to może być znak że żółtaczka jest zbyt silna

ivi a do jakiego wieku czy wagi obowiązują te zasady karmienia? czy Wy te 3 godziny liczycie od poczatku poprzedniego karmienia czy samą przerwę pomiędzy zakończeniem jednego karmienia a początkiem kolejnego?

hej
na głównym pisałam, że wczoraj mi Jas koncertował od południa do 21 nie spał przez ten czas praktycznie wcale... przystawiałam go do piersi, wisiał przy niej prawie cały czas przysypiajac co jakis czas na kilka minut...
Wieczorek skapitulowałam i dałam mu butelke która bardzo chetnie wypił i wtedy dopiero zasnął... czyli przez cały dzień był głodny.. :(
pokarm w piersiach mam, bo sie z nich leje jak ścisne, ale nie zależnie przed czy po karmieniu wygląda on tak samo, jak rozcieńczone wodą mleko z kartonu.... Wczesniej jak nasiskałam przed karmieniem to lało sie geste coś o takiej jakby żółtawej barwie....

możliwie jest że mimo iż mam pokarm to jest on dla Jasia za mało sycący??

pinula nie sądzę by Twoje mleko było za mało sycące dla Jasia, wszędzie przecież piszą, że organizm kobiety produkuje mleko idealne dla swojego dziecka i w ilośc odpowiadającej potrzebom, z ta butlą to może być tak, że mały nie za bardzo wie kiedy przestać doić butlę, dlatego całą wypił, a że ciepłe i leci samo to czemu nie wypić.
Mi mówiła położna, że dziecko ssie butelkę zupełnie inaczej niż pierś i nie ma czegoś takiego jak z piersią, że wie kiedy przestać , trochę to dla mnie się dziwne wydawało do czasu kiedy dały Marysi w szpitalu sztuczne mleko i jadła do momentu, aż po prostu zwróciła, trochę jak gęś pasiona sondą. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale może u Jasia jest podobnie, a cycka może po prostu nie za bardzo mu się chce ssać. Mleko zmienia swój wygląd z czasem, ja na poczatku też miałam żółte i gęste o kolorze waniliowym, a teraz mam taką zabieloną wodę i jakoś Mania się najada, więc widocznie tak ma byc:)

edit: doczytałam na głownym, że Jasio zjadł 30 ml mleka sztucznego, to naprawde niewiele, więc spokojnie się najada Twoim:)

Ostatnia edycja:
Pinula - wg mnie nie ma czegoś takiego jak niewartościowe mleko od mamy. Ewentualnie Jasiek za krótko cyca i nie dochodzi do etapu tresciwszego mleczka.. Bo mleczko leci w trzech fazach: pierwsze to takie wodniste, dla zaspokojenia pragnienia ("zupa"), potem treściwe "drugie danie" a na samym końcu jest deser (najtłustszy). Dlatego dziecko powinno efektywnie wisieć na cycu, tzn ssać, a nie spać z cycem w buzi ;). Jak Jasiek przysypia, łaskocz go po uchu, brodzie, stopkach, rączkach.. próbuj wybudzić, żeby jeszcze pocycał. Jak znów przyśnie, to samo. I tak do skutku.. A jak zaśnie to zabieraj cyca. W końcu się nauczy że przy cycu to się je a nie śpi ;)

co do modyfikowanego - jest dużo cięższe od Twojego mleka i nic dziwnego żę go "zmogło".. Jakbyś się "obżarła" jakimś tłustym jedzeniem też poszłabyś spać bo organizm potrzebowałby przerwy na strawienie tego ;) Nie martw się :tak:

Amandla - a nawet nie wiem do kiedy ten reżim z godzinami.. I w sumie ja już nie liczę, bo od czasu wyleczenia żółtaczki młoda śpi max. 2 godziny:baffled:taki żarłok się zrobi. Ale wcześniej patrzyłam na czas od zakończenia jedzenia do początku następnego.

amandla tak zjadł 30 ml i to nie było wszystko co dla niego przygotowałam

zamówiłam laktator

mały znów cycuje :D

a wczoraj wieczorem na cycu wisiał 2 godziny ponad. mozliwe ze to mało i nie dossał się do tego właściwego mleka??

pinula - raczej nie ssał efektywnie ;) bo czy "wisiał" na cycu to znaczy że cały czas ssał i połykał mleczko? czy ssał dwa - trzy razy i przestawał bo przysypiał?

pinula mozliwe, jeśli w tym czasie nie pił mleka tylko międolił sobie cycka, musisz słuchać ile czasu mały ssie efektywnie czyli jak długo słychac połykanie, przyjmuje się , ze dziecko sie najada jesli słychać połykanie przez 5-10 minut, moja ssie średnio 15-20 miut cycka i pada najedzona i spi 2-3 godziny, ale przez ten cały czas słyszę łykanie dość intensywne, więc Twój Jasio dwie godziny to chyba jednak sobie międoli:)
Musisz go nauczyc, do czego służy pierś:)

reklama
Amandla dzieki
własnie nigdzie nie mogła znalezc ile "to czasowo" ..
zeby sie najadła ma byc tego ssania z "łykaniem"
czylli nie bedzie godzinnego wiszenia na cycu

u mnie jest tak
co 2 godzinki od konca jednego duldania do poczatku drugiego
nie dokarmiam niczym
w dzien spoko
ale w nocy to troche ciezko
.............

Do góry