reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Relacje z wizyt u lekarza, zdjęcia USG i zdrowie naszych Skarbów

ja tez po wizycie:)
wszystko ok, ciaża dalej prawidlowo się rozwija, mała (widziałam wargi sromowe) wcisnęła się tak mocno we mnie że nie szło zrobić fotki splaszczony pyszczek i nosek bylo widac. Wazy ok. 2544 g (+/-371g) tak mi pisze na wydruku. Ulozona glowką w doł ale jeszcze wysoko, choc lekarka uwaza ze juz bezpiecznie bo ma za ciasno zeby sie z powrotem wywinać, Polozenie kręgosłupem wzdloz mojej skory brzucha, czyli najlepsze do porodu... gorzej przy badaniu bo mało co mozna zobaczyc. Termin bez zmian koncowka roku, poczatek nowego.. ale po analizie poprzedniej ciazy i tej lekarka stwierdzila ze przed swietami moge urodzic.
Sprawdzila mi tez wody plodowe i na usg i papierkiem.. bo mialam dziwne uczucie mokrosci, ale jest wszystko ok:), szyjka zamknieta.

Miło mnie tez dziś ginka zaskoczyla bo dostałam paczuszkę z ulotkami ksiazeczkami, butelką Aventu, lovelą, jakąś probką z johnsona i małym kremikiem sudocream, materiały podobne do tych co dostaje sie w wyprawce ze szpitala. :)

Ostatnia edycja:
reklama
Melduję się i ja..
Niestety, nie ma dobrych wieści, bo..nie zapowiada się na razie u nas na szybki poród:baffled::-( Mogę jeszcze długo połazić ze swoim słodkim ciężarem..wód jest jeszcze sporo, łożysko też oki..małej główka balatuje nad kanałem. Szyjka ciutkę bardziej puściła, ale..ogólnie mała ma wszystko w nosie..
Wagowo już nasza kruszynka ma 3740g..
Inne wymiary:
BPD 97,6mm
AC 338mm
FL 78,0mm
No i tyle;-)

My też dzisiaj mieliśmy wizyte kontrolna. Moja waga 65 kg od poprzedniej wizyty +4 kg. Ciśnienie ok ale nie pamiętam dokładnie ile było. Wyniki badań też dobre. Moja szyjka się od poprzedniej wizyty nie skrocila i rozwarcie nie powiększyło więc z tym ok. Ale jest juz bardzo miękka. Macica aktywna. Mam brać leki jeszcze. Moja ginekolog powiedziała żebym teraz się mega oszczędzala bo jak dostanę skurczy mocniejszych to szyjka się skróci bardzo szybko. Dała mi skierowania na wr hbs mocz krew i wymaz na paciorkowca. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. I mamy nadzieję że jeszcze uda nam się spotkać. Ogólnie ma nadzieję że do 20 grudnia dotrwam w dwupaku.

Tak wiec dzisiejsze ktg wyszło dobrze, malutkiej tetno oscylowało w granicy 140-150, kilka razy spadlo ponizej 120, ale lekarka mowila ze nie ma powodu do obaw, gorzej jakby spadlo ponizej 100. Skurcze sie wyciszyły-wiec pewnie gdyby nie moja cesarka 2 grudnia to pewnie na bank bym przenosila ciąże, bo oczywiscie szyjka zamknieta, trzyma, a moje cisnienie 125/84-wiec dobre,

Jak powiedzialam lekarzowi ze jak kladlam sie to mialam 148/87 to powiedzial mi ze mam mierzyc teraz przed spaniem i w nocy jak wstaje do toalety-i jak bede miala podwyzszone to ubrac sie i jechac na IP, bo w dzien ja mam dobre cisnienie,

Tak wiec stresa mam i musze mierzyc te cholerne cisnienie

Ja po wizycie u położnej, ciśnienie 116/81, mocz ok, żadnych infekcji nie ma. Mały ułożony główką do dołu więc kamień z serca bo bałam się, że nie obróci się w porę. Serducho biło prawidłowo. Póki co maluch jest jeszcze wysoko, nawet nie wstawia się do kanału, więc raczej do terminu spokojnie dotrwam. Za 2 tygodnie kolejne spotkanie z położną. Spędziłam tam coś ok 10 min i tyle z wizyty. :-p

Zdaję relację i ja :)
Szyjka się nie rozwarła. Dziś i jutro na pewno nie urodzę. KTG nie wykazało żadnych skurczy, a mała tętno miała bardzo w porządku. Mała ma 3300g, poziom wód płodowych w porządku. We wtorek ostatnie ktg, w środę mam się zgłosić do szpitala na USG i mieć ze sobą torbę na wszelki wypadek jakby szyjka była gotowa. Jeżeli nic nie będzie się działo to czekamy do 9 grudnia - wtedy mam się stawić na oddział na indukcję porodu.

Po nieprzespanej nocce rano zadzwoniłam do Gin.kazała mi przyjechać na KTG i ręczne badanie, na miejscu odszedł mi czop z krwią-teraz plamię. Rozwarcie jest już na 5 cm. Skurcze mam cały czas,ale jeszcze nie regularne, Gin stwierdził,że wszystko może się zmienić w przeciągu kilku godzin... Dowiedziałam się,że mała jest już u wylotu...a mój M jedzie dziś do pracy na nockę:crazy:
Ale dobrze,że moja Gin.ma dyżur do jutra rana więc mam wbijać jak w dym gdyby coś:szok:

Była razem ze mną przyjmowana dziewczyna (już ma termin na teraz) z reglarnymi skurczami i 1 cm rozwarcia i póki co długą szyjką... Może spotkamy się na oddziale;-)

reklama
hej dziewczyny!:-)
u mnie bez nowowsci, cisnienie, bicie serca maluszka ok, szyjka zamknieta, powinnam jeszcze 3 tyg spokojnie wytrzymac:-) dzis 35 tydz 1 dzien....

Do góry