reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

RELACJE PO USG

Misia glowa do góry - bedzie dobrze. Wiktorek nie jest już taki malutki - poradzi sobie. A dodatkowe USG nie zaszkodzi a na pewno rozwieje twoje obawy.

reklama
Dziewczynki, najstarsze lozysko, to stopien IV. Na naszym etapie ciazy powinnysmy miec II, II/III lub III. Kazdy z tych wynikow jest ok. Wiec , Misia juz sie nie przejmuj :-)

no właśnie Kira nie jestem pewna, skala wg Grannuma jest podawana owszem w 4 stopniach, ale od 0 - I - II - III więc to jakbym była na ostatnim stopniu :(

Dziewczynki ja 8 listopada miałam II stopień a 2 tyg. wcześniej miałam I więc na banq będę miała teraz III - ale na tym etapie ciąży to jest już normalne i nie ma się czym przejmować. W czwartek idę na USG już się doczekać nie mogę ;D

Misia, jest tak:
0- przed dwunastym tygodniem, kiedy jeszcze nie ma lozyska wyksztalconego (jego funkcje sprawuje wtedy cialko zolte na jajniku, a odzywia plod pecherzyk zoltkowy, ktory potem zanika).
Potem sa po kolei stopnie
I (lozysko wyksztalcone, przejmuje funkcje obu "zoltkow", ale jeszcze nie w pelni dojrzale)
II (lozysko w pelni dojrzale, takie jest przez wiekszosc ciazy)
III (pelna dojrzalosc lozyska w koncowych etapach ciazy)
IV (lozysko stare, z widocznymi zwapnieniami, nie sprawuje swoich funkcji w pelni, czesto jest to wskazanie do wczesniejszego rozwiazania ciazy).
Czasami podaje sie tez takie jakby "polowki" np. I/II
To tyle z informacji, ktore posiadam na ten temat.... Tak mi to ktos tlumaczyl i gdzies wyczytalam, ale nie moge znalezc teraz, gdzie.

no to ja w takim razie nie wiem, ktory stopien mam, bo u mnie ginka zawsze poslugiwala sie terminem w normie i w zadne szczegoly, ani tez stopni sie nie wdawala.

reklama
U mnie Tetka też nigdy gin nie podała stopnia łożyska, wczoraj tylko sprwdziła czy wymiana substancji
miedzy mną a dzidzią jest dobra bo Olcia szybko rośnie ok 300 gram/tyg ale dzięki Bogu łożysko
daje rade ;) tylko przez to że tych wód płodowych jest mało to już nie było dokładnie jej widac jest
bardzo ściśnieta :( i pytałam o bóle takie jakby zbicia w niektórych miejscach brzucha, to brak wód powoduje
słabą amortyzacje jej kopniaków i macica moze być przez to zbita od środka :(

Do góry