reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

RELACJE PO USG

Misia glowa do góry - bedzie dobrze. Wiktorek nie jest już taki malutki - poradzi sobie. A dodatkowe USG nie zaszkodzi a na pewno rozwieje twoje obawy.

reklama
Dziewczynki, najstarsze lozysko, to stopien IV. Na naszym etapie ciazy powinnysmy miec II, II/III lub III. Kazdy z tych wynikow jest ok. Wiec , Misia juz sie nie przejmuj :-)

no właśnie Kira nie jestem pewna, skala wg Grannuma jest podawana owszem w 4 stopniach, ale od 0 - I - II - III więc to jakbym była na ostatnim stopniu :(

Dziewczynki ja 8 listopada miałam II stopień a 2 tyg. wcześniej miałam I więc na banq będę miała teraz III - ale na tym etapie ciąży to jest już normalne i nie ma się czym przejmować. W czwartek idę na USG już się doczekać nie mogę ;D

Misia, jest tak:
0- przed dwunastym tygodniem, kiedy jeszcze nie ma lozyska wyksztalconego (jego funkcje sprawuje wtedy cialko zolte na jajniku, a odzywia plod pecherzyk zoltkowy, ktory potem zanika).
Potem sa po kolei stopnie
I (lozysko wyksztalcone, przejmuje funkcje obu "zoltkow", ale jeszcze nie w pelni dojrzale)
II (lozysko w pelni dojrzale, takie jest przez wiekszosc ciazy)
III (pelna dojrzalosc lozyska w koncowych etapach ciazy)
IV (lozysko stare, z widocznymi zwapnieniami, nie sprawuje swoich funkcji w pelni, czesto jest to wskazanie do wczesniejszego rozwiazania ciazy).
Czasami podaje sie tez takie jakby "polowki" np. I/II
To tyle z informacji, ktore posiadam na ten temat.... Tak mi to ktos tlumaczyl i gdzies wyczytalam, ale nie moge znalezc teraz, gdzie.

no to ja w takim razie nie wiem, ktory stopien mam, bo u mnie ginka zawsze poslugiwala sie terminem w normie i w zadne szczegoly, ani tez stopni sie nie wdawala.

reklama
U mnie Tetka też nigdy gin nie podała stopnia łożyska, wczoraj tylko sprwdziła czy wymiana substancji
miedzy mną a dzidzią jest dobra bo Olcia szybko rośnie ok 300 gram/tyg ale dzięki Bogu łożysko
daje rade ;) tylko przez to że tych wód płodowych jest mało to już nie było dokładnie jej widac jest
bardzo ściśnieta :( i pytałam o bóle takie jakby zbicia w niektórych miejscach brzucha, to brak wód powoduje
słabą amortyzacje jej kopniaków i macica moze być przez to zbita od środka :(

Do góry