reklama
Dziewczynki ja 8 listopada miałam II stopień a 2 tyg. wcześniej miałam I więc na banq będę miała teraz III - ale na tym etapie ciąży to jest już normalne i nie ma się czym przejmować. W czwartek idę na USG już się doczekać nie mogę ;D
Misia, jest tak:
0- przed dwunastym tygodniem, kiedy jeszcze nie ma lozyska wyksztalconego (jego funkcje sprawuje wtedy cialko zolte na jajniku, a odzywia plod pecherzyk zoltkowy, ktory potem zanika).
Potem sa po kolei stopnie
I (lozysko wyksztalcone, przejmuje funkcje obu "zoltkow", ale jeszcze nie w pelni dojrzale)
II (lozysko w pelni dojrzale, takie jest przez wiekszosc ciazy)
III (pelna dojrzalosc lozyska w koncowych etapach ciazy)
IV (lozysko stare, z widocznymi zwapnieniami, nie sprawuje swoich funkcji w pelni, czesto jest to wskazanie do wczesniejszego rozwiazania ciazy).
Czasami podaje sie tez takie jakby "polowki" np. I/II
To tyle z informacji, ktore posiadam na ten temat.... Tak mi to ktos tlumaczyl i gdzies wyczytalam, ale nie moge znalezc teraz, gdzie.
0- przed dwunastym tygodniem, kiedy jeszcze nie ma lozyska wyksztalconego (jego funkcje sprawuje wtedy cialko zolte na jajniku, a odzywia plod pecherzyk zoltkowy, ktory potem zanika).
Potem sa po kolei stopnie
I (lozysko wyksztalcone, przejmuje funkcje obu "zoltkow", ale jeszcze nie w pelni dojrzale)
II (lozysko w pelni dojrzale, takie jest przez wiekszosc ciazy)
III (pelna dojrzalosc lozyska w koncowych etapach ciazy)
IV (lozysko stare, z widocznymi zwapnieniami, nie sprawuje swoich funkcji w pelni, czesto jest to wskazanie do wczesniejszego rozwiazania ciazy).
Czasami podaje sie tez takie jakby "polowki" np. I/II
To tyle z informacji, ktore posiadam na ten temat.... Tak mi to ktos tlumaczyl i gdzies wyczytalam, ale nie moge znalezc teraz, gdzie.
reklama
U mnie Tetka też nigdy gin nie podała stopnia łożyska, wczoraj tylko sprwdziła czy wymiana substancji
miedzy mną a dzidzią jest dobra bo Olcia szybko rośnie ok 300 gram/tyg ale dzięki Bogu łożysko
daje rade tylko przez to że tych wód płodowych jest mało to już nie było dokładnie jej widac jest
bardzo ściśnieta i pytałam o bóle takie jakby zbicia w niektórych miejscach brzucha, to brak wód powoduje
słabą amortyzacje jej kopniaków i macica moze być przez to zbita od środka
miedzy mną a dzidzią jest dobra bo Olcia szybko rośnie ok 300 gram/tyg ale dzięki Bogu łożysko
daje rade tylko przez to że tych wód płodowych jest mało to już nie było dokładnie jej widac jest
bardzo ściśnieta i pytałam o bóle takie jakby zbicia w niektórych miejscach brzucha, to brak wód powoduje
słabą amortyzacje jej kopniaków i macica moze być przez to zbita od środka