reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

RELACJE PO USG

reklama
Karola 7,po naturalnym porodzie przystawia sie dziecko zazwyczaj w ciągu 30 min
po cc najszybciej na drugi dzien,głównie z powodu znieczulenia,poza tym można mieć problem z laktacja
ze wzgledu na mniejsze wydzielanie sie oksytocyny...ale to ponoc indywidualna sprawa
poza tym jest jeszcze sporo czasu,musisz myslec pozytywnie,a wszystko bedzie dobrze! :)

Powiem Ci Karola co mi położna mówiła, po porodzie biorą małą na ważenie i badanie
pacjentka zawsze może poprosić o to by jej na brzusiu położyć dziecko i położna musi to
zrobić bez łaski, potem biorą dzidzię na oddział noworodków a mamę szyją wtedy tata jest niezbedny
by byc przez te 20-30 min przy dziecku aż do zszycia mamy, potem kobieta jedzie na oddział pooperacyjny
i jeśli chce może karmić od razu, położna mówiła że jeśłi sie powie ze dziecko ma byc na każde żadanie przywiezione
do karmienia to jest obowiązek pielegniarek nawet co 2 godz je przywieżć do cyca! Spytaj w razie czego jak
jest w twoim szpitalu bo u nas w dwóch może mąż byc na oddziale pooperacyjnym a w dwóch innych nie
wpuszczą meża tam gdzie ja chce rodzic może wejsć mąż, aha po dobie przenoszą na sale poporodową razem
już wtedy z dzidzią sie lezy ... maksymalny czas w szpitalu to 5 dób chyba że dziecko ma mocną żółtaczke!
Aha co do szycia to ponoc golą tylko wzgórek łonowy, robią potem szew kosmetyczny czyli do środka dają szwy
rozpuszczalne i nic nie widac bo kreseczka zarasta włoskami wiec ponoć wygląda to bardzo estetycznie
po cc powinno sie optymalnie poczekac z 2lata z drugą bądz 3 ciażą ale po 6miesiacach już macica jest w miare
mocna i powinna utrzymac kolejną ciaże ... hmmm to chyba tyle co wiem
Aha kobieta wstaje kiedy ma na to siłe są takei co po kilku godz zrobią już pare kroków ale są takie co
leża dobe lub dwie zależy to od stanu pacjentki!

karola7, glowa do gory, nie przejmuj sie co ma byc to bedzie. Powiem Ci, ze tutaj jak mowie, ze chcialabym rodzic normalnie (jezeli to tylko bedzie mozliwe) to patrza jak na kosmitke, moda taka czy co, te co znam co rodzily lub beda rodzic to wszystkie cesarka. Moja bliska kolezanka ktora rodzila tu dwa lata temu (akurat z zalecenia lekarskiego), wstala nastepnego dnia a po dwoch wypisali ja, nie wiem czy to norma, u niej tak bylo. Ja sama sie zastanawiam jak to bedzie, bo przecie jak moj wielkoludek bedzie w takim tepie rosl, to chyba tez cc sie szykuje. Najwazniesze, ze dzieciaczki zdrowe, a do porodu jednak jeszcze sporo czasu i wszystko moze sie jeszcze pozmieniac. Buziaki :-* :-* :-*

DZięki dziewczyny. Czyli troszkę tak jak się obawialam. Ja Matusia mialam casły czas przysobie i jakoś nie bardzo sobie wyobraża, że Iga miałaby leżeć gdzieś, gdzie jej nie widze i nie mogę dotknąć. No i jeżeli karmienie dopiero 2 dnia, to co ona bedzie jadła - butlę z mlekiem modyfikowanym? Kurcze. Może małą poprosze i wykopie łożysko do góry. A co do kolejnej dzidzi to i tak nie planuje, wię macica może siedługo goić jak dla mnie.

Widzisz KArola dużo zależy od szpitala u mnie dają Ci małą jak jestes w stanie karmić,
moja kumpela w zeszłym roku tez po cc karmiłam małą po godzinie wiec co szpital to obyczaj
na szkole rodzenia babka mówiła ze są mamy które proszą by w nocy jak dziecko bedzie płakało
to dać mleko modyfikowane bo są zmeczone zabiegiem i chcą spać hmmm też tak można
chociaż ja sobie nie wyobrażam, aha w prywatnym szpitalu u nas po cc od razu mame z dzieckiem
przewożą do pokoju i są już razem no ale niestety pobyt 3000 zł kosztuje :(

To pewnie zalezy od szpitala,rodzaju znieczulenia,ewentualnych srodków przeciwbólowych itd
u mnie w tzw 0 dobie po cc karmienie piersia nie wchodzi w gre,tez chce urodzic naturalnie,
ale to nigdy nie wiadomo jak zakonczy sie poród.
Najwazniejsze to byc dobrej mysli,a wszystko sie ułoży.

No widze że mamusia zdrowa jak rydz super Kachna!
A mi właśnie dzisiaj coś sie z brzuniem działo czułam dziwne uczucie i wieczorem
patrze na siebie i słuchajcie brzucho mi opadł tak jak był wypchniety pod piersi
tak teraz obniżył sie i pod cyckami mam płasko
a brzunio poszedł w dół mój jak to zobaczył to sie przestraszył
i spytał czy ja rodzić nie bede ;D faceci
ale czy to nie za szybko na schodzenie brzunia?? Ponoć 4 tyg przed
porodem moze opaść a nie 10 tyg??? Kurcze zobacze jak rano bedzie
wyglądał ....

reklama
Kachna super wieści.

Karolla, może mała Olcia zmienila pozycję na inną np. poprzeczną (tak jak u mnie) i przez to brzunio zmienił kształt. Nie martw się. Jak nie masz żadnych skurczów to nic się nie dzieje. DZieciaczki mają jeszcze troszke miejsca w brzuszkach to korzystają z ostatnich chwil większej swobody. ;)

Do góry