to może wam troszkę rozjaśnie o co chodzi z tym uciskaniem
POZYCJA NA PLECACH:
Sprawia, że cała masa ciężarnej macicy spoczywa na kręgosłupie, jelitach, i dwóch głównych naczyniach krwionośnych:
1) aorcie (rozprowadzającej krew z serca po całym ciele)
2) żyle głównej dolnej (odpowiedzialnej za odpływ krwi z całej dolnej części ciała do serca)
Może spowodować:
- ból pleców
- hemoroidy
- mniejszą wydajność ukł. trawiennego
- trudności w oddychaniu i krążeniu krwi
- hipotensję (niskie ciśnienie krwi)
POZYCJA NA PRAWYM BOKU:
Masa ciężarnej macicy spoczywa na żyle głównej dolnej (umiejscowionej po prawej stronie kręgosłupa) mimo wszystko, choć w mniejszym stopniu niż w pozycji na plecach. Może być przyczyną obrzęków i żylaków choć nie musi... Ciśnienie krwi w żyle głównej dolnej jest dużo mniejsze i dlatego mniej opiera się uciskowi ciężarnej macicy.
POZYCJA NA LEWYM BOKU:
Jest najlepsza dla kobiety w ciąży, powoduje odciążenie nerek i lepszy przepływ krwi, dzięki czemu organizm łatwiej pozbywa się obrzęków oraz lepiej usuwa niepotrzebne produkty przemiany materii. Można na lewym boku wspomagać się poduszkami i zakładaniem nogi na nogę
Ja jak śpię to prawą nogę zarzucam na męża
i jest good
POZYCJA NA BRZUCHU:
Tu jak wiadomo dla niektórych kobitek spanie na brzuchu już w trzecim miesiącu było niewygodne, ja się czuję jakbym spała na piłce, dlatego podziwiam Kirę
Ale jeśli dla Kiry jest wygodna to uważam że nie ma żadnych przeciwskazań żeby na brzuszku dalej spać...
Mam nadzieję że troszkę Wam to wyjaśniłam