reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

RELACJE PO USG

Ja też w kilku źródłach wyczytałam, że na plecach niewskazane. I niedotlenieniem dziecka grozi i powoduje ucisk żył i nerwów i wywołuje bóle pleców. Nie wiem czy w to wszystko wierzyć.
Z ginką za tydzień dopiero się zobaczę i jej wersję przyjmę jak wyrocznie.
A do tego czasu to będę musiała się jak na rożnie obracać z każdej strony po trochę leżeć bo w żadnej innej pozycji nie jest mi dobrze.

reklama
Njadokladniej o powodach wskazan do spania na lewym boku pisala Misia. Wtedy nie uciska sie zyly glownej dolnej i wszystko jest lepiej dotlenione. Ale mysle, ze nie trzeba z tego powodu "wariowac" ;-) Do spania staram sie ukladac na lewym boku, ale czasami budze sie na prawym, a czasami nadal na brzuszku :-) Mysle, ze malej to nie zaszkodzi, skoro sama przyjmuje takie pozycje. Gdyby to bylo az tak niewskazane, mysle, ze natura sama by sobie ten problem wyregulowala i wszystkie ciezarowki automatycznie spalyby na lewym boczku :-)
A wieksza poduche tez polecam. Jak spi sie wyzej, to nie dosc, ze latwiej sie oddycha, to mniej meczy zgaga (bo trudniej jest sie cofac kwasom zoladkowym), ale tez robia sie mniejsze worki pod oczami, jesli ktos ma z tym problemy ;-)
A wracajac do tematu watku, to za 4,5 godzinki ide spotkac sie oko w oko z moja dzidzia :-) Trzymajcie kciuki. Zdam relacje po powrocie :-)

A ja mam jeszcze jeden patent odnośnie komfortu spania.
Mam wrażenie że moja miednica poszerzyła się i przestrzeń między nogami nieznacznie również (jakoś dziwnie chodzę ostatnio) i leżąc na przepisowym boczku, mam kłopot z nogami, (nie mogę znaleźć wygodnego ich ułożenia - bo przy złym ułożeniu niestety bolą mnie plecy)
więc pomiędzy kolana wkładam "jaśka" :laugh: :laugh:
Czasem jeszcze drugą pudusię z tyłu za plecami, pod odcinek lędźwiowy kręgosłupa, podkładam też bardzo pomaga przy utrzymaniu ciała w pozycji na lewym boku :laugh: :laugh: :laugh:
bo dla mnie taka pozycja jest bardzo wywrotna i z poduszek muszę sobie stelaż budować. Dobrze, że mamy szerokie łużko i mieścimy się z tymi dodatkowymi akcesoriami :laugh: :laugh:

Kira czekam na relacje - miłego spotkania z Emilką.

Ja tez na duuuuuużej podusi, chociaz zawsze spałam na jaśku. No i staram sie na lewym boczku, chociaż wiadomo, że przez sen nie można tego kontrolować. Więc tylko spokój nas uratuje ;). Myślę, że nie mozna aż tak sie tym przejmować.

Ja przekrecam sie z boku na bok co noc ale ostatnio zobaczylam ze jak leze na porawym boku to dzidzia kopie jakby ja cos uciskalo i nie daje mi spac przewracam sie na lewy i jest troszke lepiej.Na plecach staram sie ni9e spac bo mnie pozniej bola ale jak nie moge sobie znalezc miejsc no to wyjscia nie mam pozostaja plecy.

to może wam troszkę rozjaśnie o co chodzi z tym uciskaniem :)

POZYCJA NA PLECACH:
Sprawia, że cała masa ciężarnej macicy spoczywa na kręgosłupie, jelitach, i dwóch głównych naczyniach krwionośnych:
1) aorcie (rozprowadzającej krew z serca po całym ciele)
2) żyle głównej dolnej (odpowiedzialnej za odpływ krwi z całej dolnej części ciała do serca)

Może spowodować:
- ból pleców
- hemoroidy
- mniejszą wydajność ukł. trawiennego
- trudności w oddychaniu i krążeniu krwi
- hipotensję (niskie ciśnienie krwi)

POZYCJA NA PRAWYM BOKU:
Masa ciężarnej macicy spoczywa na żyle głównej dolnej (umiejscowionej po prawej stronie kręgosłupa) mimo wszystko, choć w mniejszym stopniu niż w pozycji na plecach. Może być przyczyną obrzęków i żylaków choć nie musi... Ciśnienie krwi w żyle głównej dolnej jest dużo mniejsze i dlatego mniej opiera się uciskowi ciężarnej macicy.

POZYCJA NA LEWYM BOKU:
Jest najlepsza dla kobiety w ciąży, powoduje odciążenie nerek i lepszy przepływ krwi, dzięki czemu organizm łatwiej pozbywa się obrzęków oraz lepiej usuwa niepotrzebne produkty przemiany materii. Można na lewym boku wspomagać się poduszkami i zakładaniem nogi na nogę :) Ja jak śpię to prawą nogę zarzucam na męża ;) i jest good ;)

POZYCJA NA BRZUCHU:
Tu jak wiadomo dla niektórych kobitek spanie na brzuchu już w trzecim miesiącu było niewygodne, ja się czuję jakbym spała na piłce, dlatego podziwiam Kirę :) Ale jeśli dla Kiry jest wygodna to uważam że nie ma żadnych przeciwskazań żeby na brzuszku dalej spać...

Mam nadzieję że troszkę Wam to wyjaśniłam :p

Misia co bysmy bez Ciebie zrobiły.....kurcze moze dlatego ja mam te obrzeki przez to spanie na prawym boku i na wznak na lewym mecze isie wiec unikalam ..kurcze teraz trzeba jednak na tym lewym....
a sposob z noga na mężu hahah to stosowałam juz przed ciaza....a jak meza nie bylo to na koldrze hahaha takie dziwne zboczenie ;-)

reklama
Do góry