reklama
nie trzeba tylko można...;-)Trzy miesiące przed zajściem w ciążę trzeba łykać kwas foliowy, to podstawa
chyba najlepiej odzywiac sie zdrowo, brac witaminki, mozna kwas foliowy, odstawic to co szkodliwe, ale chyba organizmu i tak sie nie da przygotowac, on sie sam nastawi w czasei ciazy... tyle rzeczy sie zmienia w srodku po zaplodnieniu ze organizm sam musi sobie z tym poradzic.. i to tez zalezy od kazdego organizmu jak zniesie ciaze.. niektore kobiety robia wszystko co moga, a i tak nie moga zajsc w ciaze lub niestety maja problemy ze zdrowiem swoim lub maluszkow, a inne nic nie robia wrecz czasem szkodza sobie i dzieciaczkom ale i tak ciaze znosza super a maluchy sa bardzo zdrowe.. wiec to chyba nie ma czegos takiego jak przygotowanie organizmu do ciazy.. pozytywne nastawienie, no i jesc duzo owocow, odstawic kofeine , papierosy itd ja przed zajsciem odzywialam sie zdrowo, unikalam tego co nie jest zdrowe, uprawialam sport a w ciazy 6 pierwszych miesiecy wymiotowalam jak kot.. a jak sie skonczyly wymioty to sie zaczela zgaga, ktora sie konczy wymiotami... no i co poradzic? ale malenstwo odpukac zdrowe i ja tez, podobno pierwsza przebyta ciaza przygotowuje organizm do kazdej kolejnej. inaczej sie nie da
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka
ja proponuje poczytać posty w watku: w oczekiwaniu na ciążę, tam jest także o badaniach jakie można, jakie trzeba wykonac przed planowaniem i wogóle jest troszke przydatnych i ciekawych informacji :-);-)
Nebula
Zaciekawiona BB
Netgirl, całkiem racjonalne podejście Ale też chcę zrobić tyle, ile mogę. Nie zaśmiecać organizmu, dać mu czas na regenerację (trochę się balowało, trochę się paliło, z dnia na dzień pozostałości w ciele nie znikną).
Poza tym zdrowe ciało = dobre samopoczucie, a to ważne przy ciąży, nie?
Medio, dzięki za przypomnienie o toksoplazmozie. Mam kota...
A jeśli chodzi o kwas foliowy, to nie ważne, jaki? Czy lepiej brać łatwiej przyswajalne wersje, jak Metafolin?
Poza tym zdrowe ciało = dobre samopoczucie, a to ważne przy ciąży, nie?
Medio, dzięki za przypomnienie o toksoplazmozie. Mam kota...
A jeśli chodzi o kwas foliowy, to nie ważne, jaki? Czy lepiej brać łatwiej przyswajalne wersje, jak Metafolin?
jarzebinka
mama Kacperka i Kamilka
ja mam FOLIK, 90 tabletek za ok. 18 zł
Nebula
Zaciekawiona BB
Wina czasem nie potrafię sobie odmówić Choć jak zajadę w ciążę, to oczywiście pójdzie w odstawkę. A słodycze w umiarkowanej (czasem jakaś czekoladka) ilości to żadne zło, nie demonizujmychoć słodyczy niestety nie potrafie sobie całkowice odmówić. No i nie piję alkoholu.
Byłam w aptece i wzięłam Feminatal N, za 16 zł :] Głównie chodziło o kwas foliowy i jod. Potem się chyba przerzucę na te kapsułki z DHA. A generalnie zdrowe jedzenie, tak tak. Chodzę po forach wege, bo jest tam sporo informacji o dobrym żywieniu. Np się dowiedziałam, że za żelazo świetna jest pokrzywa.
reklama
Podziel się: