reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

reklama
Wiecie co? Wszystko wszystkim, ale to już normalnie woła o pomstę do nieba. Ja rozumiem, że w jakichś problematycznych kwestiach chorobowych zdania lekarzy mogą się różnić, ale żeby w sprawie podawania witamin były takie skrajne opinie? I tu przecież chodzi o niemowlaka, najbardziej bezbronną i wymagającą szczególnej ochrony istotkę. I skąd niby taka matka ma wiedzieć co ma w końcu robić?! Nie raz już narzekałyśmy na naszą służbę zdrowia, ale to już trochę przeginka:)

Znalazłam artykuł, w którym podawanie wit. d uzależniają od tego czy maluch jest karmiony wyłącznie mieszanką, czy tylko dokarmiany. Jednym słowem - od tego ile sztucznego dziecko wypija.

Tu o wit. k: http://www.forumpediatryczne.pl/spe...tucznie-wymagaja-suplementacji,1#.TirgTWEvZU8

A tu o d: http://www.forumpediatryczne.pl/spe...wki-profilaktyczne-i-lecznicze,1#.TirhBGEvZU8

Nadmiar witamin K może powodować:

Ostatnia edycja:
madzik to z tego coi wyczytałam w linku o wit D to by się zgadzało

jesli dziecko pije mało MM to znaczy że mało spożywa witaminki D i trzeba podawać dodatkowo..
ale jeśli dziecko pije dużo mleczka to spożywa dużo witaminki która jest w tyum mleku zawarta i nie potrzebuje dodatkowo kropelek..

Witaminę K podaje się na piersi do końca 3 miesiąca, to raczej nie podlega dyskusji i wątpliwościom, chociaż 11 lat temu dzieciom nie podawano i jakoś problemów ze zdrowiem nie miały większych niż teraz.

Witamina D natomiast jest podawana indywidualnie. Mleko MM mleku MM jest nierówne, różni producenci, skład też różny. Inaczej gdy dziecko rodzi się zimą, inaczej gdy latem i do tego ważne jest ciemiączko. Ja mimo lata mam podawać dwie kropelki dziennie i jest to całkiem zrozumiałe, dziecka do 6 miesiąca życia nie należy w ogóle wystawiać na słońce (wystarczy, że promienie odbijają się od przedmiotów).

Zagmatwana witaminowa sprawa. My przy cycu stosujemy k+d w ampułkach twist off. Mieliśmy do końca 3 m-ca, ale lekarz powiedział, że może być do skończenia opakowania, więc jeszcze bierzemy a potem tylko wit. D. Jak karmiłam przy żółtaczce 4 dni mm i pytałam co z wit., to mówili, że tak samo mu podawać.

Byliśmy wczoraj u pediatry, pytałam o kolki i problemy z brzuszkiem - pani doktor twierdzi, że się przejada, że te 1400 g w m-c z powietrza się nie bierze, by walczyć ze smokiem. Chciałam skierowanie na badanie kału, to nie dała. Mam zacząć jeść nabiał, ale ja się wstrzymam ten tydz., bo w niedzielę chrzciny i nie chcę niepotrzebnych komplikacji. Mamy stosować dalej espumisan i biogaję. Do tego dostał na anemię żelazo, wit. B6 i kw.foliowy. Z czego żelazo zaczniemy podawać po imprezie z tych samych wzgledów co nabiał.
Usg kontrolne stawów biodrowych oraz jąderek poszło sprawnie i wszystko ok.
Jutro mamy wizytę u ortopedy, myślę, że ostatnią :-)

dzwoniłam wczoraj w sprawie kupek do lekarza:-D Bo junior 3 dzień zasikuje a kupki nie widać.Ale nie pręży się, brzuszek miękki.Pediatra powiedziała, że ... i tu się zszokowałam" widocznie przyswaja pokarm w całości i nie ma resztek do wydalenia, może być kupka raz na tydzień,albo dwa!" Jak chce mogę przyjść się zważyć,żeby sprawdzić czy napewno ładnie przybiera-oczywiście pójdę,ale to mi niespodzianka,tak bez kupek?

Jaipur ja ostatnio to samo w gazecie wyczytałam:)

My dziś po kolejnej kontroli bioderek i już jest wszystko ok:)

reklama
jolek my też byliśmy u ortopedy na 7, tyle że wczoraj. Wszystko ok, ale powiedział by przyjść na kontrolę za 3 m-ce :-)

Do góry