reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

salsera u mnie jest to samo! Dodatkowy objaw u nas to nie tlyko sucha skorka miedzy oczkami ale wyspka na policzkach i ostra ciemieniucha! Ja jestem w szoku w ilu produktach jest bialko wczoraj pojechalam na zakupy to np. Pasztet bialostocki moge ale podlaskiego juz nie, bo jest w nim serwatka,ani kajzerki,ani bialego pieczywa,zero smietany,miesia wolowego i wieprzowego, zero parowek ale upolowalam w biedronce mleko sojowe zwykle i waniliowe i niebo w gebie, ale jak chcialam kupic zwykle platki kukurydziane to niestety wszystkie odpadaja, bo tez jest w nich bialko. Ogolnie dieta-masakra!!!

Salsera jesi nie dostaas od lekarza zadnego leku to kup sobie lycopodium to lek dla nas zeby te mleczko bylo lepsze...no i jak sztuczne mleczko to niestey musze wypiepszyc bebiko uzyte tlyko 3 razy i kupic bebilon pepti...

AAA i jeszcze kupilam sobie wafle ryzowe, bo juz nie mam pojecia co moge jesc, a czego nie...

reklama
A to w wieprzowinie też jest białko ? :szok: Na razie kozie czeka w lodówce aż się poprawi Mikołajowi. Niestety pewnie trochę trzeba na to poczekać. A deserki kupiłam w zwykłym Społemie, za dwupak dałam 3.38 więc ujdzie. Dzisiaj zrobię większy zapas póki jest promocja na to.

mandrzejczuk - strasznie drogo kupilas ten delicol, u mnie w aptece zaplacilam niecale 30 zł. Kiedys na glownym pisalam Ci zebys tego sprobowala, ze to moze byc nietolerancja laktozy bo podobne objawy miala kolezanka, ale moze nie doczytalas.

madzik - no wyobraz sobie ze dopiero teraz wyszly te bioderka... A mala ogladalo wczesniej trzech pediatrow z racji kolek, szczepienia, itd. Nie mowiac juz o tych w szpitalu.

Co do tych na diecie bez bialka krowiego lacze sie w bolu :)

Ależ wam współczuję tych diet, wiem doskonale jak to życie utrudnia i ile trzeba sobie odmawiać. Bujam się z nietolerancja laktozy i białka mleka krowiego już 11 lat i lekarze nie mieli racji, że do 4 roku życia dziecko z tego wyrasta. Widać nie każde. A jak trudno w przedszkolu i szkole upilnować nauczycielki, żeby dziecko nic mlecznego nie jadło, niemal niemożliwe.

A jak się cieszę, że Jagoda nie ma alergii :happy2:

Dieta w dużym stopniu zależy od siły z jaką nietolerancja wystąpiła, jeśli lekka, wysypka czy niewielki rumień to wystarczy odrzucić największe alergeny jak mleko, twaróg i zazwyczaj jest widoczna poprawa.

Uważajcie też na szczepionki!

U mnie mały miał całą buzie w krostach, przestałam jeść mleczne i się poprawiła. Wczoraj zjadłam jogrt naturalny i czekam na ewentuale efekty uboczne.
Dopiero 23.07 mamy wizytę u pediatry, mam nadzieję że tym razem ta będzie bardziej pomocna co do kolek.
A co ze szczepionkami?

Ja też kilka dni nie jadłam nic ewidentnie mlecznego bo ciekawa byłam wysypki i na razie zeszła trochę a wczoraj opiłam się mleka i czekam. Zapomniałam pediatrę zapytać o te wypryski na paszczy ale sama sprawdzę czy to od nabiału.

Przy alergii na biało mleka krowiego często jest też uczulenie na białko jajka oraz tzw. alergia krzyżowa, mleko krowie-mleko kozie, jajka-drób, orzechy ziemne-soja.

Wiele szczepionek zawiera białko jajek (np. MMR i Priorix), hodowane są na pożywce zarodków jajek kurzych.

z pieczywem to masakra, do każdego ładują jakies pochodne mleka.Dopiero w sklepie z eko-żarciem dostałam specjalny chleb bez mleka.
Jak to dobrze,że już powoli wprowadzam produkty mleczne.Na razie jem jogurty i zżarłam (nie przyznam się ile) cukierków czekoladowo-mlecznych.Junior ani drgnął:-) dobry chłopak
Tęsknię za inką z mlekiem, albo zwykła bawarką.. ale samego mleka to raczej nie doczekam
a z soją też uważajcie, może lepiej odstawcie na te 2 tygodnie,bo też może spowodować reakcję..(tak mi pediatra zaleciła, bo oczywiście sprytnie już planowałam picie mleka sojowego,ryżowego i owsianego.już widziałam te deserki sojowe- pycha-a tu zonk- tez zakaz).

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny mój skarb tez ma krostki i suchą miedzy brwiami, i tez kazali mi odstawic nabiał może dlatego mój skarb tak sie zachowuje, że nie chce jeść. Od wczoraj nic juz z nabiału nie jeam, ale nie wiedzial że ww ędlinach tez moze być. No i jestesmy po szczepieniu może tez tam był ten cholerny składnik.

Do góry