reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przychodzi majówczątko do lekarza....(wizyty, szczepienia i leczenie)

reklama
zanka a kupiłaś to mleko u sprawdzonego hodowcy czy w markecie?? Bo ja powiem z własnego doświadczenia,że piłam kozie mleko i mało tego od 7 miesiąca do ponad roku dawałam Gabi-dziecko było zdrowe jak ryba (bo kozie mleko jest bardzo zdrowe i zalecane dla alergików nawet). Mi wcale nie śmierdziało,wręcz przeciwnie-było pyszne! Ale słyszałam,że to idzie sposobem dojenia (czyli higiena) i wiekiem kozy. Ja brałam mleczko od pewnej pani,która zawsze przed dojeniem myła wymiona kozie i swoje ręce również,a potem mleczko jeszcze cedziła przez pieluchę tetrową. Później sami mieliśmy kózkę i robiliśmy tak samo:tak:

ja taka sprytna;) zaopatrzyłam się w mleko kozie(uwielbiam ten zapach),kozi serek mniam,mleko sojowe lubię ale tylko waniliowe, ryżowe mleko też - a tu zonk, pediatra mówi"niestety na razie żadnego z wymienionych plus krowiego".Nawet nie spodziewałam się w ilu produktach jest mleko w proszku albo serwatka, ile ja się naszukałam chrzanu bez mleka(do bezsmakowej drobiowej wędliny).

persefona mleko kupiłam w Tesco i w dodatku w kartonie, ale domyślam się że takie od Pani hodującej kozy jest bardziej pewne! Niestety póki co nie mam dostępu to takowego ale poszukam u mnie w okolicy:-)

jaipur mnie pediatra zakazała jakiejkolwiek wędliny, po prostu duszę pierś z kurczaka z majerankiem i odrobiną soli i heja na kanapeczki:-)
trochę mnie już mdli od tego !!!!

zanka mi nie zakazał pediatra,ale może masz rację? i tak kupuje tą mdłą szynkę dla dzieci z morlin, blee
na obiad udko kurczaka, na kolację szynka z indora, niedługo zacznę gdakać:-D

jaipur spróbuj :-)
mi na początku smakowała ta pierś ale już zaczynam wymiękać:/
jutro piekę w folii schab, tak dla odmiany...
dzisiaj zjadłam na śniadanie dwa małe plasterki szynki wiejskiej, póki co nic się nie dzieje!
Wydaje mi się że w małych, wręcz śladowych ilościach można wszystkiego próbować:zawstydzona/y:
nawet 4 czereśnie dzisiaj zaliczyłam, mniam !!!!:-)

jaipur i zanka: ja też, choć początkująca na drobiu. moj faworyt to ostatnio pieczona w folii pierś z kury z młodymi ziemniaczkami i marchewką, przyprawiam to kminkiem i majerankiem - (na kolki) i objadam się jak szalona( choć w przypadku drobiu, te przyprawy to nieporozumienie ;)))
ja dziś szukałam ciasteczek bez mleka, masła czy jaj i na szczęście znalazłam- pyszne, kruche z cukrem... zjadłam pół paczki ;)))
i zjadłabym drugie pół gdyby nie zdrowy rozsądek ;/

zanka to daj znac co ci powie ten pediatra bo ja narazie wizyty nie mam żadnej, też wstrzymam sie z wypiciem tego sojowego

Ostatnia edycja:
bra zrobilas mi smaka na Twoj obiadek.. ;)

Jestesmy po wizycie w nowej przychodni, i .... tak sobie...
W poczeklani masakra, stado wózków nas przywitalo ..
2 godziny czekalysmy na wizyte, duzo dzieciaczkow, duzo szczepien itp,,,

Sama wizyta - 5minut, wazenie (5020g - cos mniej przybrala niz ostatnio..) itp, bez mierzenia :///
wymioty - jesli incydentalne to ok, zdarza sie, trudno...
twarz,wysypka -- to ponoc lojotokowe zapalenie skory, nie przetluszczac, bez oliwki, lekki krem, to nie alergia.. hmm wyglada na alergie jak dla mnie.. nie przetluszczalam malej nigdy niczym...
Szczepienia za tydzien w srode... i nie usmiecha mi sie tam k.... isc samej :((
Ledwo powiedzialam lek.o tych wymiotach sprzed tygodnia, a tu w aucie podczas karmienia, po wizycie, jak mi mala chlusnela to sie cala zalala -twarz,oczy, i mnie :'''((:)-(

Dziewczyny wspolczuje Wam tych uczulen na mleczko :(
U nas po wizycie u lekarza wyjasnilo sie, ze klatka piersiowa czysta, lekarz pytal czy procz goraczki i katarku i kaszelku pojawila sie wysypka, no i... pojawila sie po powrocie do domu...
Malutki ma dziwne male czerwone plamki glownie na brzuszku i klacie i teraz nie wiem, czy to efekt szczepienia dopiero po 4 dniach od szczepienia, czy to zjedzone wczoraj przeze mnie truskawki??
Na szczescie goraczki odeszly - tfu tfu! ale Malec jest niespokojny, dzis mi plakal z przerwami od 20 do 21, ciezko go bylo ululac nawet na rekach :( ale moze to z kolei kapusta w golabkach, grrr...

reklama
A propos ulewania - Lenka dużo ulewa. Przybiera ładnie, ale nastraszyli mnie tu w szpitalu, że to bardzo niebezpieczne jeżeli chodzi o zachłyśnięcie. Poleciła mi doktorka stosowanie zagęszczacza - Nutritonu. Przed każdym karmieniem odciagam ok 20 ml i rozrabiam trochę tego specyfiku, reszta jedzenia już z piersi. Muszę przyznać że pomaga, ale czasami jeszcze trochę uleje. Tyle, że roboty dużo więcej przy takim karmieniu...

Do góry