reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przezierność karkowa, zły test pappa

Rosi97

Aktywna w BB
Witam.
Mam 24 lata, obecnie jestem w ciąży w 14tyg+3dni. Na usg prenatalnym byłam w 13tyg+5dni i wyszła mi przezierność karkowa NT = 3,3 mm. Żadnych innych nie prawidłowości nie ma, kość nosowa obecna. CRL - 76 mm. Niestety test PAPP-A wyszedł tragicznie.. beta hcg - 11,34 mom, papp-a - 1,33 mom. Ryzyko trisomii 21 ocenione na bardzo wysokie 1:4!! Czy któraś z Was miała podobnie i jednak urodziła zdrowe dzieciątko? Obecnie czekam na wyniki NIFTY ale niestety jest to długi czas oczekiwania, a ja jestem mega załamana tym ryzykiem..

reklama
Kochana, przed Tobą trudny czas, bardzo Ci współczuję. Czy planujesz amniopunkcję? Faktycznie PAPPA nieładna i ryzyko duże, ale podwyższone NT to często wina np. stanu zapalnego czy infekcji u matki.
Jak wpiszesz w google "forum ginekologiczne przezierność karkowa" to wyskoczy Ci forum, na którym są dziewczyny w Twojej sytuacji. Zapraszam Cię, mamy tam wspaniałą i mądrą grupę wsparcia. Nie musisz przechodzić tego sama. Ściskam Cię mocno. Pamiętaj, to ryzyko to nie diagnoza tylko wskazanie do dalszej diagnostyki.

Witam.
Mam 24 lata, obecnie jestem w ciąży w 14tyg+3dni. Na usg prenatalnym byłam w 13tyg+5dni i wyszła mi przezierność karkowa NT = 3,3 mm. Żadnych innych nie prawidłowości nie ma, kość nosowa obecna. CRL - 76 mm. Niestety test PAPP-A wyszedł tragicznie.. beta hcg - 11,34 mom, papp-a - 1,33 mom. Ryzyko trisomii 21 ocenione na bardzo wysokie 1:4!! Czy któraś z Was miała podobnie i jednak urodziła zdrowe dzieciątko? Obecnie czekam na wyniki NIFTY ale niestety jest to długi czas oczekiwania, a ja jestem mega załamana tym ryzykiem..
Kochana dostałaś wyniki nifty?
Jestem z Toba calym sercem, u mnie hcg 6.49 mom pappa 0.57 mom z usg wszystko w normie ale i tak ryzyko 1:67 i skierowanie na test sanco, rowniez czekam na wynik
28 lat :(

Nie jesteś sama, bądź spokojna dla maluszka ❤️

Jestem z Toba calym sercem, u mnie hcg 6.49 mom pappa 0.57 mom z usg wszystko w normie ale i tak ryzyko 1:67 i skierowanie na test sanco, rowniez czekam na wynik

Nie wysłali Cię na amniopunkcję?

Tak, otrzymałam wyniki w środę. Będziemy mieć zdrową dziewczynkę! Od razu po wynikach miałam jeszcze kontrole u lekarza prowadzącego i stwierdził że mam być spokojna bo maleństwo rozwija się bardzo prawidłowo, serduszko tez ładnie pracuje. Także kochana trzymam kciuki żeby u Ciebie również było wszystko dobrze z maleństwem! ❤️ Mój lekarz mówi ze te wysokie parametry najczęściej wychodzą jeżeli były infekcje lub jak się bierze leki w trakcie ciąży

Tak, otrzymałam wyniki w środę. Będziemy mieć zdrową dziewczynkę! Od razu po wynikach miałam jeszcze kontrole u lekarza prowadzącego i stwierdził że mam być spokojna bo maleństwo rozwija się bardzo prawidłowo, serduszko tez ładnie pracuje. Także kochana trzymam kciuki żeby u Ciebie również było wszystko dobrze z maleństwem! ❤️ Mój lekarz mówi ze te wysokie parametry najczęściej wychodzą jeżeli były infekcje lub jak się bierze leki w trakcie ciąży
Tak się cieszę!!!! <3 to teraz relaks i odpoczynek po stresie :*
Modlę się aby i u nas było w porządku :) faktycznie miałam zapalenie oskrzeli i niestety było na tyle silne że musiałam brak leki, nie tak dawno...

Nie, lekarz robiący USG powiedział ze z tak dobrymi wynikami z usg w zyciu by mnie na amnio nie skierował bez testów sanco albo nifty
No zobacz, co lekarz to inaczej. Ja miałam Beta 5,3913 MoM, PAPP-A 0,3897 MoM i idealne usg, ryzyko ZD 1:17. Miałam amniopunkcję, wynik prawidłowy. Trzech lekarzy poleciło amnio, wg nich każde ryzyko poniżej 100 kwalifikuje się do badania. Sanco i nifty w mojej sytuacji odradzili.
Trzymam kciuki za Twoje wyniki, musi być dobrze. Dawaj znać i trzymaj się dzielnie :)

reklama
Cudowna wiadomość! Pappa to bardzo wazne badanie, z mojej jeden lekarz nie wyczytał absolutnie niczego negatywnego, drugi dopatrzył się wapniejącego łożyska. Nić poważnego jeśli przyjmuje się jeden acard dziennie, w przeciwnym razie może się skończyć przedwczesnym porodem. Także bądźcie czujne dziewczyny, znam taką nierozpoznana sytuację i dziecko urodizło się w 28 tygodniu :(

Do góry