reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
dobra - podaję przepis na ciasto czekoladowe z masą mascarpone od LARCI :tak:
ciasto:
pół szklanki mocnego kakao (takie gorzkie np decomoreno)
1,5 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody

2 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka

1 szklanka wrzącej wody

suche składniki (czyli cz.1) połączyć w misce. miksując dodać jajka, olej i mleko - pomiksować ok 2 minuty. na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. ciasto będzie bardzo rzadkie, lejące jak woda. wlać na blachę i piec 60-80minut w 180st.C

Masa:
2 serki mascarpone (ja kupiłam w dunnsie 250g jeden)
mleko skondensowane słodzone w puszce (też kupione w dunnsie)
serek pomiksować przez ok 30 sekund, a potem dolewać powoli mleko i miksować, żeby się połączyło - ilość mleka wg gustu tzn trzeba lać, mieszać i próbować - ja zużyłam ok pół puszki.
ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. na wierzch dałam roztopioną czekoladę z odrobiną mleka. to wszystko do lodówki - najlepiej na noc, żeby dobrze stężało:)
ogólnie to ciasto nie rośnie za dużo - czyli będzie takie ciężkie, mokre, coś jak zakalec - ale przepyszne :tak:

dziewczyny a ja polecam ta salatke :)

skladniki :
-ananas ( pokrojony w kosteczke )
-szynka ( pokrojona w kosteczke )
-ser zolty ( pokrojony w kosteczke )
- kielki bambusa
-kukurydza konserwowa
-majonez
- przyprawy : sol, pieprz

dodaj wszysktie skladniki i smacznego .

z3228631M.jpg

Średnia ocena potrawy

big_star_y.gif
big_star_y.gif
big_star_y.gif
big_star_y.gif
big_star_g.gif
174 głosy

Ciasto marchewkowe - składniki

• 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 4 jaja
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody szczypta soli
  • orzechy
  • rodzynki
    polewa: czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki zimnej wody

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

mam chwilkę ciszy, bo mały śpi, więc wrzucam przepis na SAŁATKĘ Z MAKARONU I KURCZAKA:-)

1 opakowanie makaronu łezki (w załączniku jest zdjęcie:) do dostania jedynie w pl sklepach - ja używam firmy EKO-MAK, jeśli nie ma, to może być makaron gwiazdki - generalnie trzeba użyć drobnego;-))
1 ogórek zielony (zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odłożyć na ok pół godz żeby puścił wodę)
puszka kukurydzy
świeży koperek (ja daję dużo, bo lubię;-))
piersi z kurczaka (minimum 3, ale im więcej tym lepiej)
majonez (dla mnie najlepszy jest winiary)
przyprawy np. sól, pieprz

* makaron ugotować wg przepisu, odsączyć
* piersi z kurczaka pokroić w kostkę i poddusić na patelni z przyprawami (ja dodaję przyprawę gyros) można też ugotować, będzie mniej kaloryczne;) dodać do makaronu
* wrzucić odsączonego ogórka (odcisnąć dobrze)
* dodać posiekany koperek
* dodać kukurydzę
* wszystko wymieszać z majonezem (nie za dużo, żeby nie pływała - składniki muszą się tylko połączyć) doprawić wg gustu ;-)
makaron.jpg

kolejny przepis ;-)CIASTO KRAKERSOWE Z KARMELEM
składniki:
1 margaryna np Palma
2 paczki krakersów (ja kupuję w dunnse krakersy TUC - 2 w cenie 1)
3 paczki herbatników (jeśli małe pakowanie to x3, najzwyklejsze, np bebe lub petitki - rozmiar jak krakersy)
1 puszka karmelu (można kupić w pl sklepie tzw krówkę, ale wg mnie jest za bardzo twarda i skrystalizowana i ciężko się smaruje, więc ja kupuję w dunnse gotowy karmel z NESTLE - zdjęcie w załączniku)
1 l mleka
czekolada mleczna
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 cukry waniliowe
500ml śmietanki 30%
(dla mnie najlepsza jest łaciata)
2x śmietanfix
5 łyżek cukru

Masa budyniowa:
* 1 i 1/2 szkl mleka wlać do garnka i zagotować z 5 łyżkami cukru.
* w kolejnej 1 i 1/2 szkl mleka rozrobić 4 żółtka, 1 cukier waniliowy i mąkę
* wlać to na gotujące się mleko i mieszać cały czas, aż zrobi się budyń (ja używam miksera, żeby grudek nie było)
* jak całkowicie ostygnie, to rozbić mikserem margarynę i dodawać po jednej łyżce masy i cały czas mieszać, żeby się nie zważyło.

Śmietanka:
śmietanę wlać do miski i ubijać dodając 2 śmietanfixy i 1 cukier waniliowy. powinno się ubić na sztywno

ułożyć warstwy na kwadratowej/prostokątnej blaszce wyłożonej folią aluminiową - kolejno od dołu (spodu):

- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- karmel
- krakersy
- ubita śmietana
- posypać startą czekoladą

i włożyć na całą noc do lodówki !!! musi być w lodówce, bo będzie się rozłaziło :baffled:
karmel.jpg

reklama
Do góry