reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Ja golonke w kapuscie robie tak :

Czasem mieszam zeby sie kapucha nie przypalila. Podlewac mozna bulionem lub woda. Ot co!! Proste a pyszne choc dziala na GAZYYYYYY:-D

Misia to ja robie podobnie zeberka w kapuscie kiszonej:-D:-D:-D. Z tym ze ja poprostu przykrywam wszystko folia aluminiowa do zapieczenia w piekarniku wtedy robi sie fajny sosik no i nie musze pilnowac czy sie cosik przypali;-)

Kurcze zapomialam sie i napisalam post pod postem sorki dziewczynki, obiecuje poprawe
 
reklama
SZARLOTKA SYPANA prosta,szybka, bez gniecenia czy miksowania, moja ulubiona :-)

1 szklanka maki
1 szklanka kaszy manny
pol szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1kg startych jablek
pol kostki masla z lodowki

Suche skladniki DOKLADNIE mieszamy w misce (kasza,maka,proszek,cukier). Tortownice wykladamy papierem pergaminowym. Na spod wysypujemy 1/3 suchym skladnikow,wyrownujemy.Nastepnie wykladamy polowe startych jablek,wyrownujemy.Mozna posypac cynamonem.Znowu 1/3 suchych skladnikow.Wyrownujemy.Druga polowa jablek,znow cynamon i wyrownujemy.Teraz wysypujemy reszte suchych skladnikow.Na to scieramy na tarce maslo tak,zeby rowno pokrylo suche skladniki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180stopniach przez 60 minut. Ciasto ma byc mocno zrumienione na gorze.
 
Ostatnia edycja:
Poszukuje przepisu na sos z piersi z kury, pamiętam że kiedyś ktoś go tu wstawiał - ale niestety nie potrafię go odnaleźć :-(
Czy któraś mnie poratuje?:zawstydzona/y: z góry dzięki :tak:
 
RYBA PO GRECKU

1kg.filetów rybnych (np.dorsz),5 marchwi,2 duże pietruszki,seler,4 cebule,3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,olej,sok z 1/2 cytryny,mąka,sól,pieprz,cukier,3 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,bulion z kostki,ocet winny.


Warzywa umyć,obrać.Cebulę drobno posiekać,resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W rondlu rozgrzać troszkę oleju,zeszklić cebulę,dodać starte warzywa,koncentrat,liście laurowe,ziele angielskie,sól,szczyptę pieprzu i 1/2 łyżeczki cukru.Dodać tyle bulionu (około 1 litr) by całość miała konsystencję sosu.Przykryć,dusić na wolnym ogniu ok.25 min.,ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną octu winnego.Filety obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju,zrumienić rybę z obu stron,zdjąć z patelni,skropić sokiem z cytryny.Do naczynia nakładać na przemian usmażoną rybę i porcję gorącego sosu.Podawać na zimno lub ciepło.
 
Tichonek - a mozna z mrozonego rybska? tzn. jesli jest zamrozona to trzeba najpierw rozmrozic czy mozna obtoczyc i usmazyc zamrozonego? Pytam bo ja mam jakis problem z ryba mrozona ostatnio....jak ja rozmrazam to nic z niej nie zostaje albo taka gabka...rozpada sie i nie ma smaku.

Boze...nigdy nie lubilam ryby po grecku ale teraz zaraz zaslinie lapka..tak mi sie chce!!
 
misia ja kupuję w Dunnesie dorsza mrożonego (takie srebrno-niebieskie opakowanie):tak: 2 opakowania (po 0,5 kg.opakowanie),wyjmuję na talerz i rozmrażam w temperaturze pokojowej,wodę odlewam.Dopiero takiego rozmrożonego obtaczam w mące i smażę.
Rybka po grecku trochę drogi interes bo chyba 6 Jurków jedno opakowanie ryby kosztuje:baffled:,ale to jest przepis np.na święta czy jakieś przyjątko.Do użytku (czyt.skonsumowania) własnego można z połowy porcji zrobić:tak:
 
ja biore zawsze rybke w lidlu te po 6,99 i jej jest kilogram:)jak mam zamrozona i chce szybko zrobic to poprostu wrzucam na blache posypuje przyprawa do ryb ,doprawiam i do piekarnika:0 albo na parze robie:)
 
Smaka narobilyscie ta rybka ;-)
Misia ja kupuje ostatnio tylko swieze rybki bo te mrozone wlasnie po rozmrozeniu bardzo sie rozpadaly
Dzis mam dorsza na parze jak zawsze w sobote ;-)
A po grecku moze na urodziny Eryczka zrobie :-)
 
reklama
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

1 kg. ziemniaków,4 średnie cebule,4 jajka,400 g.żółtego sera,400 g.kiełbasy,sól,pieprz,zioła prowansalskie,przyprawa do ziemniaków


Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki (ja szatkuję je na tarce do warzyw,jedna ścianka ma takie nożyki do szatkowania).Ziemniaki muszą być bardzo cieniutko pokrojone bo mogą się "nie dorobić" w piekarniku(takie poszatkowane na tarce są w sam raz:tak:).Cebulę kroimy na cienkie półplasterki,kiełbasę na plasterki (można dodać boczku:tak:),jajka rozbić i zmiksować w misce.
Naczynie żaroodporne (takie duże i głębokie jak brytfanka)smarujemy masłem lub margaryną i układamy po kolei:ziemniaki,kiełbasę,cebulę,sól,pieprz,przyprawy, trochę sera i znów od początku ziemniaki,kiełbasę...i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu powinna być cebula,przyprawy,wszystko polać zmiksowanymi jajkami i posypać po wierzchu serem żółtym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170st.C na 1,5 godziny.Można jeść z ketchupem:-p
 
Do góry