RYBA PO GRECKU
1kg.filetów rybnych (np.dorsz),5 marchwi,2 duże pietruszki,seler,4 cebule,3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,olej,sok z 1/2 cytryny,mąka,sól,pieprz,cukier,3 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,bulion z kostki,ocet winny.
Warzywa umyć,obrać.Cebulę drobno posiekać,resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W rondlu rozgrzać troszkę oleju,zeszklić cebulę,dodać starte warzywa,koncentrat,liście laurowe,ziele angielskie,sól,szczyptę pieprzu i 1/2 łyżeczki cukru.Dodać tyle bulionu (około 1 litr) by całość miała konsystencję sosu.Przykryć,dusić na wolnym ogniu ok.25 min.,ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną octu winnego.Filety obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju,zrumienić rybę z obu stron,zdjąć z patelni,skropić sokiem z cytryny.Do naczynia nakładać na przemian usmażoną rybę i porcję gorącego sosu.Podawać na zimno lub ciepło.