reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

reklama
Antosiowa - jeden z szybszych sposobów na pyszny obiadek z piersi kurczaka, chociaz to pod sos podjeżdza:sorry:, geenralnei kroje kurzęce cyce na takei więsze kostki, wrzucam do garnuszka, wlewam wody, dodaje cebulki troszke albo pora. solę i pieprze. jak miesko jest gotowe, to wrzycam kostke sera topionego śmietankowego, jak ser sie roztopi, to dodaje łyżke świeżego koperku. szybko i pysznie :-) - do ziemniaków lub makaronu..

a z innych - zapiekanka z piersi kurczaka
zetrzeć marchewkę i pokroć 1/3 pora w pół talarki, wyłożyć tym dno naczynaia żaroodpornego. na to wyłożyc piers kurczaka, pokrojoną w sporą kostkę.posypac solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, na wierzch posypać pokrojoną reszta pora (tak, żeby w mairę szczelnie zakryć porem mięso), pora posmarować szczelnie majonezem, na majonez położyć ser żółty w plasterkach, nakryc nakrywką naczynie i wstawić do rozgrznego piekarnika. piec aż będzie gotowe ;-). pyyszne!!
 
Ja miałam kiedyś robiłam taki fajny a'la bigos, ale z tartej marchewki, pietruszki, wiem że dawało się tam pieczarki i co jeszcz nie pamiętam.. Może któraś wie o czym mówię i miałaby przepis?? Bo chodzi mi to po głowie od kilku dni a wszystkie zeszyty z przepisami przeszukałam i nie mogę znaleźć:-(. A był taki pyszny, że palce lizać:tak:.
 
A ja polecam cycek z kurczaka w stylu indyjskim :-)
Pierś lekko rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz sporą ilością curry. Obtaczamy w miodzie i posypujemy lekko mąką. Smazymy na patelni na małej ilości olwju lub oliwy z oliwek.
Sos:
Warzywa na patelnie (najlepiej z hortexu) - mieszanka orientalna smażymy wg przepisu, dodajemy trochę wody i dusimy aż będą bardzo miękkie, przyprawiamy curry.
Pierś wykładamy na talerz, polewamy sosem w duszonych warzyw, podajemy z żółtym lub czerwonym ryżem
Ryż żółty: do zimnej wody wrzucamy ryż paraboliczny (byle nie w torebkach - jeśli mamy torebkowy - rozcinamy torebke). Dodajemy troche soli i pół łyzeczki kurkumy, która nadaje lekki poosmak no i barwi ryż na żółto.
Ryż czerwony: ryz gotujemy na sypko, przyprawiamy wegetą. Na patelni szklimy cebulkę na złoty kolor, dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy (ilość zależna od gustu i upodoban kulinarnych), dodajemy troszkę soli, pieprz. Razem podsmażamy.

:-)
Kiedyś zrobiłam takie danie bo miałam te rzeczy w lodówce (nie czytałam zadnego tego typu przepisu) i powiem wam, że - palce lizać :-)

 
Obiecany schab z boczkiem w śmietanie ;-)

Bierzemy kawałek schabu w całości np. 1,5 kg i nacinamy go w plastry o grubości ok 1. cm ... nacinamy, ale nie przecinamy do końca, żeby wszystko trzymało się w jednym kawałku. Tak przygotowane mięso dajemy do wysmarowanego margaryną półmiska żaroodpornego.

W każde nacięcie wkładamy plaster chudego wędzonego boczku i plasterek sera żółtego (ja daję zazwyczaj goudę). Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na ok. 1h 30 min.

Jakieś 15 minut przed końcem pieczenia rozbijamy kubek mały lub duży kwaśnej śmietany (ja daję Zott, bo jest fajna gęsta) z odrobiną soli i pieprzu do smaku i zalewamy nią duszone mięso i dusimy te 15 minut już bez przykrycia.

Jest baaaardzo proste + szybkie ( w przygotowaniu) i baaaaardzo pyszne :-) ... podaję albo z kluskami ślaskimi albo z ziemniakami :tak:
 
Wiecie co, gdybym czytała na głodno, to miałabym smaka, ale teraz po obiedzie zaczyna mnie mulić, więc spadam z wątku kulinarnego. Ech ciąża ciąża :crazy:
 
reklama
Do góry