reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

reklama
Ja też znam przepis na pyszną sałatkę, tylko proporcji nie jestem pewna, bo mama zabrała zeszyt z przepisami :confused2:.
A każdym razie, potrzebne są:

- wędzone pałki z kurczaka (ok. 6-8szt)
- por (1 duży)
- kukurydza (puszka)
- papryka czerwona (2 szt)
- ryż (torebka)
- majonez (+ ew. śmietana lub jogurt naturalny), sól, pieprz (wg uznania)

Pałki obieramy z kości i kroimy na małe kawałeczki, jak jest twarda skóra to ją usuwamy, por przekroić wzdłuż, a potem poszatkować, żeby był mniej ostra można go sparzyć, paprykę w kostkę, dodajemy ugotowany na sypko ryż i kukurydzę. Doprawiamy wedle upodobań, samym majonezem lub żeby była lżejsza mieszamy majonez z kefirem lub śmietaną.
Głowy nie daję uciąć, że nic nie pochrzaniłam :-p, ale ja będą ją robić na Nikusia urodziny :tak:.

Co do imprezki to zdecydowałam, że najpierw będzie tort, kawka i jeszcze jakieś ciacho (raczej kupne :zawstydzona/y:).
Potem leczo i parówki na ciepło, pałki z kurczaka, sałatka a wędzonym kurczakiem, sałatka z fetą, wędlinki i pieczywo :tak:.
Parówki wymyśliłam ze względu na dzieci, a dodatkowo będą miały kolorowe koreczki kanapeczki i koreczki z owoców, udało mi się kupić "Szpady do koreczków" (200szt - 7,50zł, mają 8cm, ), wydaje mi się, że będą atrakcją, bo Nikuś już teraz wcina nadziane kanapeczki :-).

Sałatkę z fetą też bardzo polecam :tak::
pomidor, ogórek, sałata lodowa, kukurydza, feta, podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Kroimy, mieszamy w sumie już nie trzeba doprawiać, ew jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem i oregano.

Załączniki

• P1060802.jpg
    P1060802.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 32
Wszyskie przepisy skrzeteni zapamietuje i zasatanawiam sie co ja przyzadze na urodziny julki, a ze ona prawie jako ostatnia styczniaczka obchodzic bedzie swoje urodzinki to bedziemu mieli pełne pole do popisu, jezeli chodzi o kulinaria. Zadnych szalenstw jednak nie bedzie, jakas sałatka, moze dwie, sery, wedlinka, koreczki, jakies sledziki i moze cos na ciepło, ale ze miejsca do siedzenia mało wiec musze zrobic cos takigo zeby nie było problemu przy machniu sztuccami. No i czywiscie slodkosci z tortem na czele, ktorego własnie mam zamiar zamowic, tylko nie wiem jeszcze smaku:-D

Własnie rozmawiałam z babką odnosnie wypiekow urodzinowych. Tort bedzie jasny, z masa orzechowa i capuccino i z wkładka kokosowa do tego zamowiłam jeszcze ciasto seromak. Tak wiec wypieki mam z głowy, na szczescie bo piec nie umiem, pozostanie tylko jakies zarełko wiec piszcie fajne przepisy na sałatki, cos na cieplo i inne pysznosci:-D

Ja dziś robiłam krokiety z kapustą i mięsem:-). Duuuużo krokietów:-D:-D.

Antosiowa, ja znam pyszne danie chińskie z kurczakiem. Potrzebna pierś, ryż, por, kapusta biała, pieczarki, cebula, papryka. Wszystko osobno smażysz na patelni, odsączasz z tłuszczu, potem wszystko łączysz w jednym pojemniku, i gotowe:tak:. BArdzo pyszne, polecam! Oczywiście trzeba też przprawić, ja dodaje sól, pieprz i paprykę mieloną. Palce lizać;-).Aha, kapustę warto najpierw trochę spażyć, żeby się łatwiej usmażyła do miękkości:tak:.

Aha, no i filet z kurczaka w cieście naleśnikowym na ostro, też bardzo dobry.

Antosiwa do ciasta nalesnikowego surowe filety i smazysz pozniej na patelni, tak jak kotlety panierowane.
W pracy dzisiaj własnie babka podawała mi prosty przepis na, ponoc b. dobre, danie.
Dwa filety z kurczaka, lub jeden podwójny, kroimy na 12 porcji, zawijamy kazdy kawałeczek w wedzony boczek i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane porcje obsmazamy na patelni, pozniej dolewamy troszke wody lub bulionu i duzimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy kubeczek smietany i jeszcze chwilke dusimy. Doprawiamy do smaku, wg. uznania. Podawac mozna ze szpinakiem lub fasolka szparagowa i kluseczkami kładzionymi

reklama
Do góry