Łosoś z sosem bazyliowym
Składniki, 3 - 4 porcje:
Łosoś:
• 3 filety łososia (po około 150 - 200 g każdy)
• sól morska
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos bazyliowy:
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
• 100 ml śmietanki kremowej 30%
• sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
• szczypta cukru
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml gęstej śmietany 18%
oraz (niekoniecznie):
• 1/3 szklanki listków mięty
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Do podania:
np. bardzo chrupiące ziemniaki lub dowolne inne ziemniaki
Przygotowanie:
Łosoś z sosem bazyliowym - Przepis
Składniki, 3 - 4 porcje:
Łosoś:
• 3 filety łososia (po około 150 - 200 g każdy)
• sól morska
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos bazyliowy:
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
• 100 ml śmietanki kremowej 30%
• sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
• szczypta cukru
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml gęstej śmietany 18%
oraz (niekoniecznie):
• 1/3 szklanki listków mięty
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Do podania:
np. bardzo chrupiące ziemniaki lub dowolne inne ziemniaki
Przygotowanie:
- Sos bazyliowy: oderwać listki bazylii i razem z miętą (jeśli używamy) włożyć do rondelka. Dodać śmietankę kremową i na małym ogniu zagotować. Odstawić z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać przepołowiony ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek (jeśli używamy), a na koniec wymieszać z gęstą śmietaną. Przed podaniem podgrzać i w razie konieczności chwilę pogotować, gdyby sos był za rzadki, usunąć czosnek.
- Łosoś: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety oprószyć solą i posmarować oliwą. Do piekarnika włożyć blachę do pieczenia i nagrzewać ją przez około 10 minut. Na rozgrzanej blaszce położyć łososia skórką do dołu i piec przez 10 minut. Jeśli pieczemy jednocześnie chrupiące ziemniaki, łososia dodajemy na 10 minut przed końcem pieczenia.
Łosoś z sosem bazyliowym - Przepis