reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Dzięki dziewczyny za rady. Tynka karkówka brzmi ok tyle, ze ja nie lubie :p :-) tzn nie przepadam :-) danie jednogarnkowe typu gylaszówka, strogonoff czy inne bogracze to nie wchodzą w grę bo... tego z kolei nie jada mój małż.
Ustalilismy więc, że zeby wilk był syty i owca cała na gorąco podamy pałki z kurczaka o smaku korzennym a do tego dla tych co nie jedzą drobiu frankfuterki na ciepło.
Będzie sałatka z tortellini, koreczki, deska serów, wedliny, sałatka caprese, tort, muffiny no i ten deser malinowy z budyniem.

Martucha wyczaiłam go na opakowaniu z budyniu chyba oetkera (waniliowego). Budyn robi się normalnie, do tego maliny mrożone smaży się w rondlu, dodaje odrobine wody, cukier. Zagęszcza w żel za pomoca mąki ziemniaczanej. Potem układa się w pucharkach lub kielkiszkach do wina na przemian warstwę budyniu i malin. I chłodzi.
Ja na górze zostawię budyń, schłodzę, podam z kwiatkiem bitej śmietany, włożę miętę i posypię tarta czekoladą.

reklama
kurcze Abejka ale mi smaka narobilas, zrobie dzis dla proby:-) ja malinowa maniaczka nie znalam takich pysznosci:cool2:

no i tej salatki tez nie znalam ale tezsprawdze na necie i moze zrobie:-p

Jak dobrze, że mam z głowy.
Z racji braku czasu i ochoty na większe przygotowania miałam barszczyk z krokietem, tort, 9 talerzy kanapek i takie duperele typu grzybki, ogóreczki, coś na słodko. Wszyscy wyszli zadowoleni i najedzeni.
A może takie eskalopki, czy jak to się zwie z piersi panierowane w brokułach i kalafiorze :confused:

Na Filipka urodzinach był pomysł na- udka pieczone (Knorra czy Winiar te z woreczkiem, nie pamiętam dokładnie jakie), frytki, sałatka, wędlina, jakieś tam dodatki w postaci ogórków, grzybków i tort.

własnie zrobiłam ten budyń z malinowa nuta:-)
przepyszny, Niko zjadl caly pucharek.
jedlismy na cieplo bo juz nie moglam wytrzymac:sorry:

Wiecie co,zmieniłam zdanie,żebym nie była gorsza też podaje różności;-):-) staneło na 2 saładkach, jedna z kurczaka z ananasem, druga z kapustą pekińską i innymi pysznymi różnościami w sosie czosnkowym:tak: do tego wedlinka,skrzydełka pieczone i koreczki,oczywiście cisto (krówka,mam fajny przepis bez pieczenia,bo ja beztalencie jestem:-() tort, szampan,winko męża roboty,robimy w niedziele na 16 zapraszam:cool2:;-):-)

xmama ja poproszę przepisy co ty do tych sałatek wrzucasz. I jeszcze na to ciacho bez pieczenia (bo brzmi interesująco) :-)
Mam ochotę na pizzę, tylko taką domową. Macie dziewczyny jakiś dobry przepis na ciasto do niej?

Sałatka z kurczaka :​
Składniki na ok 6 porcji

2 piersi z kurczaka
2 torebki ryżu długoziarnistego
puszka ananasa
puszka kukurydzy
papryka czerwona
1 cebula
1 peczek pietruszki
sól,pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżkę jogurtu naturalnego
2 ananasy świeże

Przygotowanie :
Ryż ugotować na sybko,piersi z kurczaka ugotować w solonej wodzie z dodadkiem ziół włoskich,ostudzić,drobno pokroić.Paprykę pokroić w kostkę,cebule i ananasa również w kostkę.Wszystkie składniki połączyć,świeże ananasy rozciąć na pół,lekko wydrążyć.Miąższ wyjęty z ananasów drobno pokroić dodać do reszty składników.Przyprawić dodać jogurt,majonez i zieleninę.Wydrążone połówki ananasów napełnić saładką :tak::-) fajnito wygląda na stole,ale ja teraz robie bez świeżych ananasów,niebede latała po całej Legnicy i szukała świeżego ananasa:no::cool2:

reklama
Saładka z kapusty pekińskiej​

Składniki:
1 kapusta pekińska
1 ogórek zielony
2 pomidory
puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane
kiść szczypioru
1 paprykę czerwoną
ser żółty w kosce
2 sosy czosnkowe knora ( w proszku)
szynka surowa lub mięso gyros

Przygotowanie:
Wszyskie składniki oprócz sera kroimy w kostkę.Sos czosnkowy przyżądzamy według przepisu na etykiecie. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości.Do wysokiej miski na same dno układamy warstwami kapustę pekińską,ogórek zielony,polewamy troszkę sosoem,następnie pomidory,usmazone mięso,polewamy troszkę sosem,następnie kukurydza,jajka,polewamy troszkę sosem,następnie szczypiorek,paprykę czerwoną,polewamy sosem tak aby zakrył cały wieżch sałatki,następnie posypujemy całość startym na małych oczkach serem żółtym:-) Smacznego

Do góry