reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

Cycuszki Murzynki

Składniki na ciasto:
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku suchego
1 szklanka wiórek kokosowych
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Upiec

Krem:
- 6 żółtek + 0,5 szklanki cukru utrzeć na puszystą masę
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w ¼ szklance mleka, następnie połączyć to z utartą masą z żółtek.
Zagotować ¾ szklanki mleka i dodać to co wyżej. .Ugotować jak budyń (na małym ogniu wlewać powoli mieszając). Ostudzić

Utrzeć 1 margarynę, dodawać po łyżce ostudzony budyń i ucierać, a na koniec dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny.

Masę ułożyć na upieczone ciasto.
Na masę położyć okrągłe biszkopty zmoczone w herbacie z cytryną lub alkoholu.

Biszkopty polać masą czekoladową i na każdy położyć rodzynkę
 
reklama
a propos pizzy - spróbujcie wariacji z rukola i parmezanem - do upiecoznej margerity po wyjęciu z piekarnika dodajcie rukoli i parmezanu (ale nie tartego), trzeba to natychmiast skonsumować, można jeszcze wzbogacić to o szynkę parmeńską czy podobną... mniam
 
Gosha mozesz napisać ile tych bananów dajesz do masy i w jaki sposób kroisz (w plasterki czyz inaczej?)
Wiesz co... to ciasto robiła moja mam dawno temu, było świetne, ale nie pamietam co i jak, z tego co patrze po necie to w żadnym tego typu nie ma bananów, ale... ja dałabym bananów na oko, pewnie około dwóch i pokroiłabym dość drobno w kosteczkę. Niedawałabym ich duzo ponieważ masa budyniowa jest dość słodka i dla coniektórych może być mdła, coś w stylu karpatkowej.
Przymierzam się do upieczenia go... jak w końcu się zbiorę to opiszę własne doświadczenia. A tym czasem ide gotować ogórkową.
 
Sałatka z serem feta

Składniki:
ser feta - ok. 30 dag
jabłka – 2 szt.
kwaszone ogórki - 4-5 szt.
kukurydza - 1 puszka
pomidory - 2 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
majonez - 3-4 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz
natka pietruszki – kilka gałązek
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (dwa plasterki odłożyć do dekoracji). Kukurydzę dokładnie osączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki, ser, paprykę, jabłka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pomidorami i kukurydzą.
Do sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, delikatnie wymieszać. Ozdobić plasterkami pomidora i gałązkami natki pietruszki.



Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
ryż ugotowany na sypko - 1 szklanka
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
czerwona fasolka (z puszki) - 6 łyżek
zielony groszek (z puszki) - 6 łyżek
kukurydza (z puszki) - 6 łyżek
kiszone ogórki - 2 średnie
sól, pieprz
majonez – 3-4 łyżki
liście sałaty do dekoracji - kilka
Przygotowanie:
Liście sałaty dokładnie opłukać, wysuszyć, ułożyć w salaterce. Z fasoli, zielonego groszku i kukurydzy odlać zalewę, osączyć na sicie. Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę. Ryż wymieszać z warzywami i tuńczykiem, dodać pieprz, majonez i ewentualnie sól, wymieszać. Ułożyć na liściach sałaty.
 
Hej!
Serniczki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg sera białego tłustego
2 jaja
mąka - ok szklanka - do wyrobienia ciasta

Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce, dodać jaja i wyrabiając ciasto stopniowo dosypywać mąkę.
Formować kotleciki płaskie wielkości dłoni i smażyć w głębokim tłuszczu.
Ja je polewam po usmażeniu śmietaną rozrobioną z cukrem.
Smacznego!!!
 
Hej!
Święta za pasem, a wątek kulinarny taki opustoszały?

No to ja, z racji, że wtym roku po raz pierwszy SAMA organizuję Wigilię i Święta WE WŁASNYM DOMU proszę o podpowiedzi - co u Was zagosci na stole?
 
reklama
Diabliczko szczerze, to nie wiem, zazwyczaj repertuar był od lat niezmienny ale nigdy wczesniej nie karmilam w Świeta piersią

No a jesli zrobie pod rodzinę, wielu rzeczy sama nie tkne, ale cóż taki los matki karmiącej :sorry:

u mnie standardowe menu wigilijne wygląda tak:
zupa - obowiązkowo grzybowa na masełku zabielana śmietaną i z makaronem
potem idą na stół pierogi z kapustą i grzybami oraz
karp - pieczony na oliwie a obtoczony wyłącznie w mace
śledzie z jabłkiem w śmietanie
śledzie w oleju z cebulką
kapusta z grzybami
kapusta zasmażana z białą fasolą
ryba po grecku

kutia

ciasta: sernik, kajmak, 2 makowce, piernik, oraz ciasteczka maślane z landrynkowymi witrażykami - głownie do wieszania na choince :-)
 
Do góry