Sorki za opoznienie w dostarczeniu przepisu dziewczyny
Prosty przepis na wedlinke na parze:
1. Piers kurczaka (moze byc indyk jak wolicie) pociac na cienkie (ok. 1cm) platy i rozlozyc na folii kuchennej przezroczystej.
2. Przygotowac farsz: reszte piersi z kurczaka drobno zmielic (moze byc inne mielone np.wieprzowe), dodac warzywka zmielone (maz dodaje to co mamy w domu, buraczka gotowanego, pomidorka, marcheweczke, troszke cebulki), zielenine (najlepsza jest natka pietruszki lub swierza bazylia), wbijamy bialko jaja, dodajemy troche bulki tartej dla uzyskania lepkiej konsystencji.
Acha, marchewke mozna pokroic w paseczki i ulozyc wzdlud piersi (bedzie ladnie wygladac w plasterkach
3. Farsz wykladamy w ksztalcie waleczka na piers kurczaka
4. Zawijamy rolade , owijamy ciasno folia kilka razy, tak zeby powstal solidny walek, konce zwiazyjemy mocno nitka.
5. Wrzucamy na pare i parujemy az bedzie gotowe - w zaleznosci od grubosci waleczka, cienszy ok. godzine a grubszy min. 1,5 h
6. Studzimy i schladzamy w lodowce
Maz zazwyczaj robi ciensza roladke dla malej i grubsza dla nas - dla siebie mozna dodac pieczarki, czosnek i przyprawy.
Jak macie jakies pytania to piszcie.