reklama
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym
Składniki:
makaron tagliatelle 400 g (ale mogą być też farfalle/kokardki)
śmietanka (30%) 350 - 500 ml
pierś kurczaka - 2 cycki
serki topione (to juz wg uznania - kiedyś dawałam 2-3 kostki śmietankowego, goudy, ementalera, teraz daje 3 trójkąty)
czosnek - 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki
świeży szpinak - 2 spore garści, umyty, osuszony i lekko pokrojony
przyprawy: sól, pieprz,(ew. przyprawa do kurczaka), czosnek granulowany
masło - 1 łyzka
oliwa
parmezan, bądź inny ser do posypania potrawy
Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Plasterki czosnku lekko rumienię na masełku - po zarumienieniu ściagam z patelni, dodaję oliwy i smażę kurczaka pokrojonego w kostę na złoty kolor.
ściągam kurczaka z patelni, wlewam smietanke i dodaje serki topione - gotuję aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodaje szpinak i kurczaka, chwile razem gotuję. Następnie dodaję przyprawy + plasterki czosnku. Mieszam wszystko razem i jeszcze przez 1 minutę gotuje.
Gotowy sos wlewam do ugotowanego makaronu, mieszam i voila!
Pozwoliłam sobie skopiowac przepis mojej koleżanki z wątku majówek'09 - kilkakrotnie go robiłam, później o nim zapomniałam, ale składniki sosu są praktycznie identyczne, więc ... Porównujcie i próbujcie - oba są dobre
Błyskawiczny sos do makaronu
Potrzebne będą :
paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego ( dla wielbicielek chrzęstu w zębach może być świeży)
pierś z kurczaka albo dobre mięsko mielone ( tak , tak ...z mielonym też jest smaczny
)
czosnek , przynajmniej 4 ząbki ( ja daję kosteczki Knorr)
pół litra śmietany do sosów ( najlepiej 30% bo się nie waży ale 18% Łaciatej wystarczy)
4 serki topione, najlepiej różne by wymieszać smaki...jednak proponuję różne gatunki a nie serki z dodatkami
Szpinak wrzucić do sporego rondla i rozmrozić pod przykryciem ( nie przypali się bo mnóstwo w nim wody)
jak już się rozmrozi to odparować bez przykrycia, dodać czosnek (ząbki posiekane albo zgniecione)
mięso pokroić w kostkę ( nie dotyczy mielonego) podsmażyć na oleju ( można leciutko posolić ) i dodać do szpinaku by przeszło jego smakiem i smakiem czosnku rzecz jasna
poddusić ok 5 minut i dolać śmietanę. Jak śmietana zacznie wrzeć to dodać serki. Można je rozdrobnić trzepaczką by szybciej się połączyły z resztą składników. Gotowac na małym ogniu ( już teraz sos ma duże właściwości przypalające) tak długo aż serki stopnieją ( dla smakoszek: można dorzucić pleśniaka!!! Pyyycha)
Jak sos będzie jednolity posmakować i ewentualnie dosolić do smaku ( w przypadku wersji z pleśniakiem raczej nie będzie to konieczne)
Podawać z makaronem penne, farfalle lub tagiatelle .
Smacznego :-)
Składniki:
makaron tagliatelle 400 g (ale mogą być też farfalle/kokardki)
śmietanka (30%) 350 - 500 ml
pierś kurczaka - 2 cycki
serki topione (to juz wg uznania - kiedyś dawałam 2-3 kostki śmietankowego, goudy, ementalera, teraz daje 3 trójkąty)
czosnek - 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki
świeży szpinak - 2 spore garści, umyty, osuszony i lekko pokrojony
przyprawy: sól, pieprz,(ew. przyprawa do kurczaka), czosnek granulowany
masło - 1 łyzka
oliwa
parmezan, bądź inny ser do posypania potrawy
Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Plasterki czosnku lekko rumienię na masełku - po zarumienieniu ściagam z patelni, dodaję oliwy i smażę kurczaka pokrojonego w kostę na złoty kolor.
ściągam kurczaka z patelni, wlewam smietanke i dodaje serki topione - gotuję aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodaje szpinak i kurczaka, chwile razem gotuję. Następnie dodaję przyprawy + plasterki czosnku. Mieszam wszystko razem i jeszcze przez 1 minutę gotuje.
Gotowy sos wlewam do ugotowanego makaronu, mieszam i voila!
Pozwoliłam sobie skopiowac przepis mojej koleżanki z wątku majówek'09 - kilkakrotnie go robiłam, później o nim zapomniałam, ale składniki sosu są praktycznie identyczne, więc ... Porównujcie i próbujcie - oba są dobre
Błyskawiczny sos do makaronu
Potrzebne będą :
paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego ( dla wielbicielek chrzęstu w zębach może być świeży)
pierś z kurczaka albo dobre mięsko mielone ( tak , tak ...z mielonym też jest smaczny
czosnek , przynajmniej 4 ząbki ( ja daję kosteczki Knorr)
pół litra śmietany do sosów ( najlepiej 30% bo się nie waży ale 18% Łaciatej wystarczy)
4 serki topione, najlepiej różne by wymieszać smaki...jednak proponuję różne gatunki a nie serki z dodatkami
Szpinak wrzucić do sporego rondla i rozmrozić pod przykryciem ( nie przypali się bo mnóstwo w nim wody)
jak już się rozmrozi to odparować bez przykrycia, dodać czosnek (ząbki posiekane albo zgniecione)
mięso pokroić w kostkę ( nie dotyczy mielonego) podsmażyć na oleju ( można leciutko posolić ) i dodać do szpinaku by przeszło jego smakiem i smakiem czosnku rzecz jasna
poddusić ok 5 minut i dolać śmietanę. Jak śmietana zacznie wrzeć to dodać serki. Można je rozdrobnić trzepaczką by szybciej się połączyły z resztą składników. Gotowac na małym ogniu ( już teraz sos ma duże właściwości przypalające) tak długo aż serki stopnieją ( dla smakoszek: można dorzucić pleśniaka!!! Pyyycha)
Jak sos będzie jednolity posmakować i ewentualnie dosolić do smaku ( w przypadku wersji z pleśniakiem raczej nie będzie to konieczne)
Podawać z makaronem penne, farfalle lub tagiatelle .
Smacznego :-)
Załączniki
Polędwiczki są szybkie więc polecam z sosami:
1. Podprażyć drobno pokrojone orzechy, zdjąć z patelni, na oliwie zeszklić czosnek, dodać pomidory suszone pokrojone, zalać śmietanką, zagotować, dodać orzechy-koniec (ok 20 min całość)
2. Pokrojonego pora podsmażyć w garnku, dodać ser żółty ze śmietanką w stosunku 1:2, zagotować, doprawić głównie pieprzem-koniec (jakieś 10 min)
1. Podprażyć drobno pokrojone orzechy, zdjąć z patelni, na oliwie zeszklić czosnek, dodać pomidory suszone pokrojone, zalać śmietanką, zagotować, dodać orzechy-koniec (ok 20 min całość)
2. Pokrojonego pora podsmażyć w garnku, dodać ser żółty ze śmietanką w stosunku 1:2, zagotować, doprawić głównie pieprzem-koniec (jakieś 10 min)
katadrap
Zaangażowana w BB
- Dołączył(a)
- 7 Listopad 2016
- Postów
- 104
A może zdrowa rybka:
Zapiekanka z łososia.
500g łososia
2 cebule
8 ziemniaków
łyżka koperku (moze byc suszony)
3 jajka
1 szklanka mleka
sól, pieprz
1. Ziemniaki gotujemy 20 min i kroimy w plastry.
2. Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy.
3. Łososia kroimy w paski.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i układamy warstwami: ziemniaki (polowa), cebula, łosos i znowu ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy sola pieprzem i koperkiem.
5. Jajka zmiksować z mlekiem, sola i pieprzem i zalać tym zapiekankę.
6. Piec w piekarniku w temp. 220C, 40 min.
Zapiekanka z łososia.
500g łososia
2 cebule
8 ziemniaków
łyżka koperku (moze byc suszony)
3 jajka
1 szklanka mleka
sól, pieprz
1. Ziemniaki gotujemy 20 min i kroimy w plastry.
2. Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy.
3. Łososia kroimy w paski.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i układamy warstwami: ziemniaki (polowa), cebula, łosos i znowu ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy sola pieprzem i koperkiem.
5. Jajka zmiksować z mlekiem, sola i pieprzem i zalać tym zapiekankę.
6. Piec w piekarniku w temp. 220C, 40 min.
Zamieszczam przepis na pulpety, ktore zawsze wychodza, sa lekkostrawne i zawsze wszystkim smakuja
Link do: Pulpeciki w sosie koperkowym | Kwestia Smaku
Link do: Pulpeciki w sosie koperkowym | Kwestia Smaku
Zuza87
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 25 Styczeń 2017
- Postów
- 1 912
Sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem. Zimą świeże pomidory zastępuję pomidorami z puszki.Polecam
Link do: Sos z tuńczyka i świeżych pomidorów, czyli szybka kuchnia na kapryśne lato! - Lawendowy Dom
Link do: Sos z tuńczyka i świeżych pomidorów, czyli szybka kuchnia na kapryśne lato! - Lawendowy Dom
Zaproponuje sałatkę. Robi się ją pół godziny, smaczna, zdrowa i mało kaloryczna
Składniki :
- 2 pory
- 5-6 jajek
- kwaśne jabłko
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- puszka czerwonej fasoli
- szynka konserwowa (ok.250g)
- 2 łyżki majonezu
- pół słoiczka chrzanu
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo. Por (część biała). Kroimy w plasterki, posypujemy troszkę solą i odstawiamy. W między czasie kroimy w kostkę jabłko, ananasy, szynkę i jajka. Wszystkie składniki dodajemy do porów i mieszamy delikatnie. Dodajemy majonez i chrzan. Jeśli lubicie ostro to chrzanu więcej.
Życzę smacznego
Składniki :
- 2 pory
- 5-6 jajek
- kwaśne jabłko
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- puszka czerwonej fasoli
- szynka konserwowa (ok.250g)
- 2 łyżki majonezu
- pół słoiczka chrzanu
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo. Por (część biała). Kroimy w plasterki, posypujemy troszkę solą i odstawiamy. W między czasie kroimy w kostkę jabłko, ananasy, szynkę i jajka. Wszystkie składniki dodajemy do porów i mieszamy delikatnie. Dodajemy majonez i chrzan. Jeśli lubicie ostro to chrzanu więcej.
Życzę smacznego
- Dołączył(a)
- 23 Listopad 2016
- Postów
- 7
Moja propozycja na smaczne, sycące i zdrowe śniadanie.
Omlet z otrąb owsiannych i żytnich.
-jedno jajko
-2 duże łyżki otrąb owsiannych
-1 duża łyżka otrąb żytnich
-ulubione przyprawy (ja dodaję: pieprz ziołowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, suszony koperek)
Wykonanie: W miseczce jajko łączymy z otrębami i dodajemy przyprawy. Z tak przygotowanej, jednolitej masy, na rozgrzanej patelni (ja nie używam tłuszczu) formułujemy placuszek i smażymy. Gdy zetnie się i zarumieni się z jednej strony; łopatką odwracamy omlecik na drugą stronę. Czas smażenia to ok 2 min.
Powyższy omlet świetnie komponuje się z:
"Sałatka" z pomidorów.
-2 średniej wielkości pomidory
-łodyga selera naciowego
-mała cebula
-ząbek czosnku
-odrobina pestek dyni
-odrobina łuskanych ziaren słonecznika
-łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Wykonanie: Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w ćwiarki. Obraną cebulę i czosnek kroję na kawałki i dorzucam do pomidorów oraz pokrojonej łodygi selera. Wlewam łyżkę oliwy lub oleju lnianego i dodaję ziarna słonecznika i pestki dyni.
Omlet z otrąb owsiannych i żytnich.
-jedno jajko
-2 duże łyżki otrąb owsiannych
-1 duża łyżka otrąb żytnich
-ulubione przyprawy (ja dodaję: pieprz ziołowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, suszony koperek)
Wykonanie: W miseczce jajko łączymy z otrębami i dodajemy przyprawy. Z tak przygotowanej, jednolitej masy, na rozgrzanej patelni (ja nie używam tłuszczu) formułujemy placuszek i smażymy. Gdy zetnie się i zarumieni się z jednej strony; łopatką odwracamy omlecik na drugą stronę. Czas smażenia to ok 2 min.
Powyższy omlet świetnie komponuje się z:
"Sałatka" z pomidorów.
-2 średniej wielkości pomidory
-łodyga selera naciowego
-mała cebula
-ząbek czosnku
-odrobina pestek dyni
-odrobina łuskanych ziaren słonecznika
-łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Wykonanie: Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w ćwiarki. Obraną cebulę i czosnek kroję na kawałki i dorzucam do pomidorów oraz pokrojonej łodygi selera. Wlewam łyżkę oliwy lub oleju lnianego i dodaję ziarna słonecznika i pestki dyni.
reklama
sałatka z krewetkami.
Krewetki smażę z czosnkiem i papryka ostra do tego daje miód i cytrynę. Miks sałat,ser pleśniowy/gorgonzola, krewetki, granat. Sos: oliwa z ziołami wyciśnięty sok z pomarańczy
Pasta rybna.
Ser biały wędzony, 2 puszki rybne, ketchup, zblendowac dodać szczypiorek.
Sałatka z makaronem kokardki, tuńczykiem. Pokroić paprykę konserwowa, ogórek konserwowy i suszone pomidory w paski. Zalać zalewa z pomidorów
Tortellini zmieszać z pesto, uprażyć słonecznik, dodać pomidorki koktajlowe i skropić octem jabłkowym
Makaron z sosem śmietanowym kaparami i łososiem
Makaron z duża ilości parmezanu i pesto
Pasta z jajeczna z oliwkami
Sałatka wiosenna jajko w ćwiartki, groszek, ogórek świezy sporo koperku i szypiorku. Sos majonezowy- jogurtowy
Sałatka z brokułem. Brokuł, feta , prażone migdały i warstwa czosnkowego jogurtu
Ser biały zbelndowac z przeciśniętym czosnkiem zawinąć w łosia wędzonego
Humus a do tego marchewka i seler
Pieczarki duże portabeno wydrążyć, nadziac z wymieszanym ulubionym serkiem typu almmette wg mnie najlepiej pasuje chrzanowy/ czosnkowy. Zapiec. Pod koniec położyć plaster mozarelli do rozpusczenia
Krewetki smażę z czosnkiem i papryka ostra do tego daje miód i cytrynę. Miks sałat,ser pleśniowy/gorgonzola, krewetki, granat. Sos: oliwa z ziołami wyciśnięty sok z pomarańczy
Pasta rybna.
Ser biały wędzony, 2 puszki rybne, ketchup, zblendowac dodać szczypiorek.
Sałatka z makaronem kokardki, tuńczykiem. Pokroić paprykę konserwowa, ogórek konserwowy i suszone pomidory w paski. Zalać zalewa z pomidorów
Tortellini zmieszać z pesto, uprażyć słonecznik, dodać pomidorki koktajlowe i skropić octem jabłkowym
Makaron z sosem śmietanowym kaparami i łososiem
Makaron z duża ilości parmezanu i pesto
Pasta z jajeczna z oliwkami
Sałatka wiosenna jajko w ćwiartki, groszek, ogórek świezy sporo koperku i szypiorku. Sos majonezowy- jogurtowy
Sałatka z brokułem. Brokuł, feta , prażone migdały i warstwa czosnkowego jogurtu
Ser biały zbelndowac z przeciśniętym czosnkiem zawinąć w łosia wędzonego
Humus a do tego marchewka i seler
Pieczarki duże portabeno wydrążyć, nadziac z wymieszanym ulubionym serkiem typu almmette wg mnie najlepiej pasuje chrzanowy/ czosnkowy. Zapiec. Pod koniec położyć plaster mozarelli do rozpusczenia
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 162 tys
Podziel się: