reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisownik, czyli nasze pomysły na ...

reklama
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym
Składniki:
makaron tagliatelle 400 g (ale mogą być też farfalle/kokardki)
śmietanka (30%) 350 - 500 ml
pierś kurczaka - 2 cycki
serki topione (to juz wg uznania - kiedyś dawałam 2-3 kostki śmietankowego, goudy, ementalera, teraz daje 3 trójkąty)
czosnek - 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki
świeży szpinak - 2 spore garści, umyty, osuszony i lekko pokrojony
przyprawy: sól, pieprz,(ew. przyprawa do kurczaka), czosnek granulowany
masło - 1 łyzka
oliwa
parmezan, bądź inny ser do posypania potrawy

Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Plasterki czosnku lekko rumienię na masełku - po zarumienieniu ściagam z patelni, dodaję oliwy i smażę kurczaka pokrojonego w kostę na złoty kolor.
ściągam kurczaka z patelni, wlewam smietanke i dodaje serki topione - gotuję aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodaje szpinak i kurczaka, chwile razem gotuję. Następnie dodaję przyprawy + plasterki czosnku. Mieszam wszystko razem i jeszcze przez 1 minutę gotuje.
Gotowy sos wlewam do ugotowanego makaronu, mieszam i voila!


Pozwoliłam sobie skopiowac przepis mojej koleżanki z wątku majówek'09 - kilkakrotnie go robiłam, później o nim zapomniałam, ale składniki sosu są praktycznie identyczne, więc ... Porównujcie i próbujcie - oba są dobre :D

Błyskawiczny sos do makaronu
Potrzebne będą :
paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego ( dla wielbicielek chrzęstu w zębach może być świeży)
pierś z kurczaka albo dobre mięsko mielone ( tak , tak ...z mielonym też jest smaczny
upload_2017-1-26_12-19-2.gif
)
czosnek , przynajmniej 4 ząbki ( ja daję kosteczki Knorr)
pół litra śmietany do sosów ( najlepiej 30% bo się nie waży ale 18% Łaciatej wystarczy)
4 serki topione, najlepiej różne by wymieszać smaki...jednak proponuję różne gatunki a nie serki z dodatkami

Szpinak wrzucić do sporego rondla i rozmrozić pod przykryciem ( nie przypali się bo mnóstwo w nim wody)
jak już się rozmrozi to odparować bez przykrycia, dodać czosnek (ząbki posiekane albo zgniecione)
mięso pokroić w kostkę ( nie dotyczy mielonego) podsmażyć na oleju ( można leciutko posolić ) i dodać do szpinaku by przeszło jego smakiem i smakiem czosnku rzecz jasna

poddusić ok 5 minut i dolać śmietanę. Jak śmietana zacznie wrzeć to dodać serki. Można je rozdrobnić trzepaczką by szybciej się połączyły z resztą składników. Gotowac na małym ogniu ( już teraz sos ma duże właściwości przypalające) tak długo aż serki stopnieją ( dla smakoszek: można dorzucić pleśniaka!!! Pyyycha)
Jak sos będzie jednolity posmakować i ewentualnie dosolić do smaku ( w przypadku wersji z pleśniakiem raczej nie będzie to konieczne)
Podawać z makaronem penne, farfalle lub tagiatelle .
Smacznego :-)
 

Załączniki

  • upload_2017-1-26_12-19-2.gif
    upload_2017-1-26_12-19-2.gif
    2 KB · Wyświetleń: 8 935
Polędwiczki są szybkie więc polecam z sosami:
1. Podprażyć drobno pokrojone orzechy, zdjąć z patelni, na oliwie zeszklić czosnek, dodać pomidory suszone pokrojone, zalać śmietanką, zagotować, dodać orzechy-koniec (ok 20 min całość)
2. Pokrojonego pora podsmażyć w garnku, dodać ser żółty ze śmietanką w stosunku 1:2, zagotować, doprawić głównie pieprzem-koniec (jakieś 10 min)
 
A może zdrowa rybka:
Zapiekanka z łososia.
500g łososia
2 cebule
8 ziemniaków
łyżka koperku (moze byc suszony)
3 jajka
1 szklanka mleka
sól, pieprz
1. Ziemniaki gotujemy 20 min i kroimy w plastry.
2. Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy.
3. Łososia kroimy w paski.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i układamy warstwami: ziemniaki (polowa), cebula, łosos i znowu ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy sola pieprzem i koperkiem.
5. Jajka zmiksować z mlekiem, sola i pieprzem i zalać tym zapiekankę.
6. Piec w piekarniku w temp. 220C, 40 min.
 
Super ze bedziemy mialy tu inspiracje obiadowa!:)
Poki przepisow tu jeszcze malo, polecam swietna strone z przepisami:
kwestiasmaku
Sa tam na prawde sprawdzone i przepyszne przepisy;)
 
Zaproponuje sałatkę. Robi się ją pół godziny, smaczna, zdrowa i mało kaloryczna :)

Składniki :
- 2 pory
- 5-6 jajek
- kwaśne jabłko
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- puszka czerwonej fasoli
- szynka konserwowa (ok.250g)
- 2 łyżki majonezu
- pół słoiczka chrzanu

Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo. Por (część biała). Kroimy w plasterki, posypujemy troszkę solą i odstawiamy. W między czasie kroimy w kostkę jabłko, ananasy, szynkę i jajka. Wszystkie składniki dodajemy do porów i mieszamy delikatnie. Dodajemy majonez i chrzan. Jeśli lubicie ostro to chrzanu więcej.
Życzę smacznego :D
 
Moja propozycja na smaczne, sycące i zdrowe śniadanie.

Omlet z otrąb owsiannych i żytnich.
-jedno jajko
-2 duże łyżki otrąb owsiannych
-1 duża łyżka otrąb żytnich
-ulubione przyprawy (ja dodaję: pieprz ziołowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, suszony koperek)

Wykonanie: W miseczce jajko łączymy z otrębami i dodajemy przyprawy. Z tak przygotowanej, jednolitej masy, na rozgrzanej patelni (ja nie używam tłuszczu) formułujemy placuszek i smażymy. Gdy zetnie się i zarumieni się z jednej strony; łopatką odwracamy omlecik na drugą stronę. Czas smażenia to ok 2 min.

Powyższy omlet świetnie komponuje się z:

"Sałatka" z pomidorów.
-2 średniej wielkości pomidory
-łodyga selera naciowego
-mała cebula
-ząbek czosnku
-odrobina pestek dyni
-odrobina łuskanych ziaren słonecznika
-łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego

Wykonanie: Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w ćwiarki. Obraną cebulę i czosnek kroję na kawałki i dorzucam do pomidorów oraz pokrojonej łodygi selera. Wlewam łyżkę oliwy lub oleju lnianego i dodaję ziarna słonecznika i pestki dyni.
 
reklama
sałatka z krewetkami.
Krewetki smażę z czosnkiem i papryka ostra do tego daje miód i cytrynę. Miks sałat,ser pleśniowy/gorgonzola, krewetki, granat. Sos: oliwa z ziołami wyciśnięty sok z pomarańczy

Pasta rybna.
Ser biały wędzony, 2 puszki rybne, ketchup, zblendowac dodać szczypiorek.

Sałatka z makaronem kokardki, tuńczykiem. Pokroić paprykę konserwowa, ogórek konserwowy i suszone pomidory w paski. Zalać zalewa z pomidorów

Tortellini zmieszać z pesto, uprażyć słonecznik, dodać pomidorki koktajlowe i skropić octem jabłkowym

Makaron z sosem śmietanowym kaparami i łososiem

Makaron z duża ilości parmezanu i pesto

Pasta z jajeczna z oliwkami

Sałatka wiosenna jajko w ćwiartki, groszek, ogórek świezy sporo koperku i szypiorku. Sos majonezowy- jogurtowy

Sałatka z brokułem. Brokuł, feta , prażone migdały i warstwa czosnkowego jogurtu

Ser biały zbelndowac z przeciśniętym czosnkiem zawinąć w łosia wędzonego

Humus a do tego marchewka i seler

Pieczarki duże portabeno wydrążyć, nadziac z wymieszanym ulubionym serkiem typu almmette wg mnie najlepiej pasuje chrzanowy/ czosnkowy. Zapiec. Pod koniec położyć plaster mozarelli do rozpusczenia
 
Do góry