reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

nimfii- ja właśnie tak robię, że uspokajam i odkładam do łóżeczka to w JĘZYK NIEMOWLĄT czytałam ;)

pytanko jeszcze ponawiam dziewczyny o tej promocji w selgros z pampersami...???

reklama
Dziewczyny o której usypianie dzieci tak juz na nocne spanie? Moja do tej pory chodziła spać 0.00-1.00 i strasznie mnie to meczyło. Postanowiłam ją usypiać po kapieli czyli ok. 20.00. Kilka razy sie udało, czesciej przysypia na 0,5-1 godz. i potem koniec spania, ale próbuje dalej. Ale moze to za wcześnie na takie ostateczne usypianie? Chciałabym po prostu mieć wieczorem czas dla siebie i meża. Zresztą starsze dzieci też chyba gdzieś o takiej godzinie powinny chodzić spać? A niemowlaczki? Co o tym myslicie?

ja kąpie małego o 19 daje butle i idzie spać, ale nie raz usypia o 21, bo mu wcześniej się nie chcę... a kąpiesz zawsze o tej samej godzinie i później dajesz mleko zaraz?

Kąpiem zawsze 19.00-19.30, a z mlekiem to zalezy kiedy wczesniej jadła. Jak jest juz pora to daje mleko, a jak nie to kłade od razu do łóżeczka.

ja właśnie daje choć trochę albo mleka albo picia żeby po ciumkał sobie i wtedy go spanie bierze, bo jak nie raz mu nie dałam to nie chciał iść spać musiałam go kołysać, a tak udaje mi się czasem bez tego z tym, że zaraz po kąpaniu rozrabiam mu 90ml albo 60ml, albo 30ml w zależnośći o której jadł wcześniej i pije i zaczyna go ogarniać sen.

andrzelika no bo wlasnie starsze dzieci tez sie powinno traktowac tym sposobem ze sie do nich przychodzi do lozka, daje buzi i wychodzi na chwile i po chwili przychodzi i jesli nie spi to znow przytulenie i wyjscie z pokoju itd dopuki nie zasnie. na niektore dzieci ten sposob dziala ;)
Przy Macku bylam caly czas az nie zasnol. Kube traktuje inaczej, wlasnie tym w/w sposobem ze podchodze do niego co jakas chwile i poglaskam go itp.

margana
u nas spanie jeszcze troszke stoi na glowie bo wszystko zalezy od starszego syna.... Jest tak ze jesli zrobi sobie drzemke w ciagu dnia to potem do 22 nie chce spac a to meczace dla nasz. Natomiast jesli nie drzemie w ciagu dnia to zasypia ok 20. Staramy sie robic tak aby nie ial tych drzemek, bo mimo iz wtedy marudzi to lepsze niz zeby sie rozespal na 3h np miedzy 16 a 19.
Kuba znow jest chetny do wczesnego usypiania. Jeszcze calkiem niadawno zjadal ok 21 i dopiero szedl spac.A teraz ma tak ze zje ok 20 i zasypia sobie juz na noc. Nie prowadze mu specjalnego rytulalu. Wiele zalezy wlasnie od Macka, bo jesli on zasnie i jest cisza w domu to przygaszamy swiatlo i Kuba tez zasypia i juz sie nie wybudza na karmienie do godziny 3 lub 5 w nocy.
W nocy Kuba je "na spiaco" wiec w zasadzie jak wypije te 120ml MM to zasypia jeszcze z butla w buzi.
Taki spioszek z niego jest :)

Ostatnia edycja:
Natalka zasypia zaraz po kapieli, niewazne czy jadła przed chwila czy wczesniej. Problem w tym, ze przebudza sie po pół godziny, czasem po godzinie i juz usnac nie moze:baffled:

a u nas dziś jak w ciągu ostatnich kilku dni, Lenka po kąpieli najedzona odbiła i nie śpi :szok: tylko marudzi, zaraz ją do wózka wsadzę i będziemy jeździć po progu :-Dgorzej będzie jak z gondoli wyrośnie i tak się cieszę, bo moja gondola bardzo długa jest ma może 1m, więc na jakiś czas starczy :tak:

Margana u mnie kąpiel między 19.30 a 20.00 a po kąpieli zawsze karmię. Staram sie dopasowywać tak karmienia, żeby po 18.30 nie karmić, żeby mała zgłodniała ale jeszcze nie płakała. Jeśli mała jest bardzo głodna i muszę ją nakarmić to ewentualnie przesuwam z pół godz. później kąpanie. Także już od urodzenia u nas jest to rytuał, że kąpiel a później cyc. Ma sie jej to kojarzyć z nadchodząca nocą i spaniem. Zawsze o 21.00 jesteśmy po kąpaniu i karmieniu i usypiam małą.Przeważnie zasypia przy cycu wtedy odkładam do łóżeczka a jak się obudzi to daję smoka. Jak płaczę to jeszcze raz biore ja do cyca i ssie, nie pije tylko ciumcia i sie wycisza i znów odkładamy do łóżeczka i juz zasypia. Tym sposobem o 22.00 zawsze już śpi.Budzi sie dopiero ok. 01.00 w nocy na karmienie i ok. 05.00 na karmienie.

Tak to u nas wygląda:-)

reklama
dziewczyny ja ponowie pytanie o inhalacje??? robicie dla dzieciaczków jak mają katarek? o jakich porach dnia i ile razy dziennie?

Do góry