reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Margana ja jak zaczynam karmić to i piersi którą karmię i w drugiej czuję takie ciągnięcia, jakby mnie ktoś prądem raził, to myślę mleko wypływające z kanalików. Brodawki od początku super i nie bolą, za to mleko tryska na wszystkie strony, i jak mała śpi to je ładnie, a jak nie śpi, to się denerwuje, krztusi , płacze, i jesteśmy całe w mleku:/

reklama
Gola84 ja tak samo mam z malą obie całe w mleku..:crazy:wpadłam przed chwilą na pomysł aby może na początku karmić przez kapturki jak te mleko szybko płynie bo ma 3 otworki a w cycku chyba mam z 5 dziurek:-D mam dosyć tego krztuszenia płaczu niby raz tylko krztusiła się niedawno...ale potem problem z bólem brzucha ,gazami ale zobaczymy bo jak laktatorem raz odciągałam to chwile moment i nadojone z cyca 160ml

Margana gratuluje udanego karmienia piersią, trzymam kciuki za Ciebie i Natalkę!

Ssabrinaa ja kąpię Franka w Emolium i bardzo pomogło na jego suchą skórę, na drugi dzień widziałam różnicę! Ja mam atopowe zapalenie skóry, więc jak zobaczyłam że jemy na czole zaczęła bardzo wysychać, szybko zmieniłam kosmetyki na emolium. Natomiast u niemowlaków normalnie się skóra łuszczy na rączkach, nóżkach:-)

Ja dzisiaj przeżyłam mały koszmar. Franek jadł i zaczął stękać, bo miał gazy i się zakrztusił mleczkiem, wypłynęlo mu noskiem. W życiu się tak nie bałam...

Ja znowu mam problem z pokarmem - brakuje go. Odciągałam dziś laktatorem i co się okazuje rano miałam 20 ml a teraz nic. I puste piersi. Mała wisiała mi 2,5 godz na cycu i nadal głodna więc coś było nie tak patrzę a tu pustki. Nie wiem co mam robić żeby ten pokarm był, chciałabym pokarmić jeszcze piersią przez jakiś czas chociaż do miesiąca no kurcze...

Mojej wczoraj wysypka się zrobiła ale już dziś zeszła. Ja małą kąpię w Emolium i jestem zadowolona. Skóra się łuszczy ale smaruję ją zwykłą oliwką 2 razy dziennie i ładnie skóra się poprawia więc polecam zwykłą oliwkę na to;)

onanana któraś z dziewczyn kiedyś polecała Alantan plus i u mnie faktycznie podziałał , smarowałam po każdym karmieniu , a dodatkowo zrobiłam sobie jeden wieczór na konkretne wietrzenie i jest o niebo lepiej :tak:
niuniania najważniejsze to często przystawiać :tak: i myślę że może lepiej żeby nie wisiała tyle tylko tak 20-30 minut i np 1-2h przerwy , do tego na pewno musisz dużo pić , a próbowałaś jakieś herbatki na laktacje??

Co do Alantanu na sutki to ja stosowałam.Zaraz po karmieniu grubą warstwę kładłam i na to przykładałam wkładkę lakt. i tak do następnego karmienia.Tylko ja zmywałam (myłam sutki) przed karmieniem.

Niuniunia trzeba szkraba przystawiac jak najczęściej do piersi, pij ok 2,5 litra dziennie no i co najważniejsze ta laktacja to w głowie siedzi... Stresujesz się więc może dlatego masz mniej pokarmu.Ja kilka dni temu odciągnęłam tylko 10 ml... ale miałam strasznego stresa z tym kamieniem piersią i przy każdym przystawianiu dziecka płakałam.Teraz wyluzowałam(po rozmowie z moim mężem-pomógł mi) i pokarmu odciągam więcej...są inne problemy ale najważniejsze że dzidziuś zdrowy.A dziecko powinno ssać nie więcej niż 30 minut, bo później to już traci energię-tak laktacyjna mi powiedziała.

Dziewczyny co do mojego pokarmu to z nim jest różnie. Ja się nie stresuję tym, żeby ją karmić czy coś. Żyję z tym na luzie i cieszę się z każdego karmienia piersią. Staram się pić min 2l dziennie bo mi kazali od 2 do 3 litrów. Próćz wody piję herbatę ale chyba przerzucę się na herbatki dla karmiących matek więc może by mi pomogły. Staram się pić i jeść żeby był ten pokarm tylko czasem mi zanika. Położna mi poradziła żebym po każdym karmieniu odsysała mleko laktatorem i zacznę tak robić. Może się uda...

A co do brodawek to ja polecam maltan kosztuje ok 18 zł. Pomaga i to bardzo, ja go stosowałam i mi pomógł. Muszę go znów stosować bo zaczyna mi się znów etap bolących piersi tzn brodawek.

reklama
Co do Alantanu na sutki to ja stosowałam.Zaraz po karmieniu grubą warstwę kładłam i na to przykładałam wkładkę lakt. i tak do następnego karmienia.Tylko ja zmywałam (myłam sutki) przed karmieniem.
no i dokładnie robiłam tak samo i pomogło :tak: , teraz też czasem jeszcze smaruję jak mnie mała pogryzie ;-)

niuniania ja nie mam parcia na karmienie piersią chciałabym bardzo ale i tak muszę małą dokarmiać butelką bo się pyza nie najada , czas pokaże jak to będzie ;-)

Do góry