reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Dziewczyny, pytanie z innej beczki. Czy jak przewiniecie Maluszka przed jedzeniem, zje a potem słychać jakieś akcje a on śpi, to wybudzacie go na ponowne przewijanie czy czekacie? Mi żal, ale w ten sposób chyba można się dorobić odparzeń co ??

u mnie jak na razie wystarcza przewijanie przed każdym karmieniem (noo nie tak 100% bo czasem przerwa między karmieniami wynosi 30 minut) jak podczas karmienia albo tuż po słyszę "głosy z pieluchy" to już się nauczyłam że najczęściej to po prostu bąki a nie koniecznie kupa :tak: więc tam nie zaglądam żeby nie budzić . Jak dotąd (odpukać) czerwona pupa się zdarzyła tylko raz i zniknęła po 24h

A'propo czerwonej albo nie pupy. jakich kremów do pupy używacie?
Ja smaruję Linomag bobo A+E (bez cynku).
w czasie czerwonej pupki używałam Johnsona przeciw odparzeniom z cynkiem.

Linomag 50 ml kosztuje najtaniej około 8 zł (ostatnio się zagapiłam i przepłaciłam - 14 zł :szok: - duża różnica), ale sporo go zużywam... od urodzenia poszło już 2,5 słoiczka
Może jest jakaś tańsza opcja smarowania?
W szpitalu zalecali żeby kremów typowo na odparzenia z tlenkiem cynku używać tylko w razie podrażnień, bo wysuszają skórę...

reklama
Katerinka Ja od samego poczatku uzywam Sudocrem i nie nazekam,maly nawet nie mial ani razu podraznioniej pupy,smaruje przy kazdej zmianie pieluszki :tak: a jak juz by mial jakies mocne odparzenie to mam Bepanthen zakupiony ale nimfii pisala kiedys o jakims tanszym zamienniku tego Bepanthenu i ze niby ma taki sam sklad i niczym sie nie rozni i ze tez jest dobry:tak:

Katerinko link z cycem jest mega!!! ja akurat małą karmiłam i śmiałam się jak głupia, aż mi D. uwagę zwrócił że ja się ciesze a mała aż oczy wielkie zrobiła co się dzieje;-)
Angun ja zmieniam przed karmieniem a po tylko wtedy jeśli jestem pewna że to kupka. Mai zdarza się czerwona pupka ale jak szybko sie pojawia tak szybk znika.
Na zaczerwienienia mi polożna polecila tormentiol i muszę przyznać że jest całkiem niezły! Niby pisze że nie stosować u dzieci ale znajoma tez używała i pytała o to lekarki i lekarka powiedziała że jak najbardziej można używać.

Ja pieluszke zmieniam najczesciej po jedzeniu bo mój Tymcio najczesciej w trakcie jedzenia potrafi robic kupke:tak:. Wczesniej zmienialam przed jedzeniem zeby spiocha obudzic ale teraz za bardzo sie drze(nie placze)!!!

Ja uzywam na razie alantanu profilaktycznie(moze to ten zamiennik Bepathenu-ale nie sprawdze teraz bo jestem padnieta i leze i mi sie wstac nie chce), ceny nie podam bo kupilam kilka i przywiozlam do Holandii. Mam tez Linomag ale go jeszcze nie uzywalam. Sudocremu uzylam kilka razy w pachwinach bo mial zaczerwienione.

moja mała właśnie ma czerwoną pupkę dziś odwiedziła nas położna i powiedziała że najlepszy jest i żeby stosować Sudocrem znowu w szpitalu mówili żeby używać tormentiol na odparzoną pupę i bądź tu mądry:rofl2:

lillydelux ja podaję Sab simplex przed karmieniem. Daję małej strzykawką i fajnie połyka. Nawet to polubiła. Teraz daje jej 15 kropel czyli 0,6 ml nabieram strzykawką i podaję 4x na dobę. Dziewczyny tu pisały, że 3 x na dobę starczy. moje Oleńka od wczoraj ma kolki więc do końca tygodnia mam zamiar podawać 4x dziennie a od poniedziałku jesli zauważę poprawę to zamierzam zmniejszyć do 3x na dobę. Podaję o tych samych porach bo słyszałam, że tak lepiej.
Oprócz tego podaję małej również Gripe Water(wode koperkową), również strzykawką. Daję jej 3x na dobę.
Nie chce zapeszać ale po tej kuracji od wczoraj, mała dziś czuje się lepiej. Zobaczymy jak minie wieczór.
Dziś zrobila taką kupę, że z Pampersa wszystko wyleciało.Jest dobrze bo wczoraj nie było żadnej i pewnie ja to męczyło.
Słyszałam dobre opinie o herbatce Plantex. Osobiście jej nie mam narazie próbuję tej wody koperkowej i zobaczymy.

Pieluszkę zmieniam po karmieniu bo u mnie tak jak u Anny. Mała w trakcie karmienia najczęściej robi kupę.
Na odparzenia używam sudocremu. Do codziennej pielęgnacji używam Linomagu lub Alantan Plus. Narazie pupa pieknie wygląda.
Na krostki na twarzy używam tormentiolu. Położna mi poleciła. Moja Oleńka dostała strasznych krostek na policzkach. Podobno to normalne i jest to wysypka hormonalna. Mam nie smarować oliwką tylko tym tormentiolem.
Ponadto ten pępek nie chciał nam odpaść po Octanisepcie i położna kazała smarować przy każdej zmianie pieluszki roztworem Pigmentum Castelleani. Taki czerwony roztwór. Zobaczymy kiedy ten pępuch odpadnie:-)

Ostatnia edycja:
Natalka dziś pojadła z cycka przez 15 min.:-) Co prawda nie najadła się, bo potem flachę obaliła;-), no ale jak dla mnie to duży postęp, który daje mi nową nadzieję i siły do dalszej walki!!!

Margana Brawo:tak::tak:
Moja Maja pije z cyca i chętnie by go wcale nie puszczała ale niestety wciąż mam poranione brodawki i strasznie się męczę karmiąc ją i tylko modlę żeby już skończyła jeść, także masakra:-(

Dziewczyny mam problemy ze skórą mojej małej. Jak sie urodziła miała trądzik noworodkowy. Potem jej zeszło. Teraz znów ma wysypaną buzie i brzuszek i to bardzo. Ale ja wcale nie jestem pewna czy to jest trądzik czy uczulenie. Jak byłyśmy an pierwszej wizycie u pediatry miała też krostki na buzi i lekarka powiedziała że to trądzik. Od wizyty wysypało ją baaaardzo:no: Wydaje mi się że to chyba nie ten trądzik tylko ja coś zjadłam... Dodatkowo zdarzają się zielone kupki- skąd taki kolor???

reklama
Natalka dziś pojadła z cycka przez 15 min.:-) Co prawda nie najadła się, bo potem flachę obaliła;-), no ale jak dla mnie to duży postęp, który daje mi nową nadzieję i siły do dalszej walki!!!
Superrrrrrrrrr kochana :-) widzisz i Tobie sie tez uda ;-) wiecej wiary i cierpliwosci w siebie no i w Natalcie bo to ona jest tutaj gwiazda,przyssala sie do cycunia i ssala i sie nie poddala ;-) caluski dla was kochana ;-):-) i bedzie jeszcze wiecej takich momentow zobaczysz,trzeba tylko troszke czasu ;-)
onanana wysypka na buzi to raczej od jedzenia,moze faktycznie cos zjadlas i na mala tak podzialalo i ta zielona kupka to tez raczej na cos z jedzenia,ale nie jestem pewna moze inne dziewczyny sie wypowiedza z wiekszym doswiadczeniem :tak:

A ja mam male zapytanie??
Zauwazylam ze mlodemu luszczy sie skora na brzuszku i w okolicach kostek nad stopami:confused2: i nie wiem czemu,od jedzenia czy moze ze ma w tym miejscu wysuszona skore bardziej??

Do góry