reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

winki ja używam huggisów bo moja malutka ma uczulenie na pampersy i faktycznie na poczatku mi przeciekały ale potem kupilam wiekszy rozmiar i było ok. teraz jak mi sie zdarzy ze przecieknie to albo źle założyłam albo wiem że trzeba kolejny rozmiar i jest ok. Dla synka kupowałam pampersy i na pewno są lepsze - Takie mięciutkie i w ogóle...

reklama
Laski, Zosia nie chce pić mleka z butelki w ciągu dnia. Pije je tylko na noc (po cycach). Ani rano ani później nie da sobie dac MM w butelce - drze się w niebogłosy. Wiem, że powinna wypijać mleczko 3x dziennie teraz. Więc poza kolacją musi jeść MM jeszcze 2x. NIe wiem co mam robić - dosypuję jej do MM kleiku z nestle i wtedy młoda zjada to łyżeczką. Na II śniadanie zaś dostaję kaszkę mleczno-ryżową z Bobovity. I jednego i drugiego zjada ze 150ml płynu. Czy 2x po 150ml łyżeczką i 1x na noc ok. 150ml MM w sumie 450ml MM - to wystarczy takiemu niemowlakowi? Już mam w planach do końca tego tygodnia nie dawać jej w dzień butli, bo to ją tylko wkurza.... CO byście mi poradziły?

Anek ja też bym tak zrobiła jak pisze Ania. Zresztą mój 2,5 letni synek do dziś je mleko zagęszczone kaszką ryżową z butelki inaczej nawet nie chciał dotknąć mleka.

anek a moze mleko wypilaby z niekapka? TT ma ten niekapek po 4 msc?
Pediatra mi powiedziala ze wystarczy aby dziecko zjadlo mleczko 3 razy dziennie tj 3 mleczne posilki. Jesli Zosia jest taka bardzo piersiowa :) To moze zrobic tak ze.... jeden posilek to bedzie kaszka kukurydziana na MM, drugi posilek to deserek owocowy, trzeci posilek to obiadek, czwarty posilek to kaszka ryzowa, piaty to piers? Karmisz jeszcze w nocy? Bo to jest dodatkowe karmienie.
No i te kaszki czy kleiki moga byc rzadkie, aby malej zbytnio nie zapchac.

Anek możesz spróbować dodać do mleka miarkę jakiejś kaszki smakowej , ja daje samą ryżową (jeśli dodaje)
Jakim smoczkiem podać jej wtedy to mleko z kaszką? Zośka do dziś pije MM smoczkiem Level2...

anek a moze mleko wypilaby z niekapka? TT ma ten niekapek po 4 msc?
Pediatra mi powiedziala ze wystarczy aby dziecko zjadlo mleczko 3 razy dziennie tj 3 mleczne posilki. Karmisz jeszcze w nocy? Bo to jest dodatkowe karmienie.
Ona nie chce jak na razie niekapka - mam właśnie z TT, więc ta opcja odpada.
Zosia teraz właśnie zjada 3 mleczne posiłki, tylko że pije samo mleko tylko na noc - z butelki. Pozostałe dwa to śniadanie: cyce + kleik na MM 150ml łyżeczką i II śniadanie: kaszka z Bobovity 150ml łyżeczką.
Wolała bym, żeby jadła kleik/kaszkę tylko 1 raz dziennie, żeby jej brzuszka nie rozpychać, ale widzę, że będzie ciężko z tą butlą. Niani już kazałam nie dawać butli rano, tylko od razu robić kleik na Enfamilu i podać łyżeczką.
W nocy już nie karmię od stycznia chyba (odkąd zaczęłam Zosię dokarmiać MM po wieczornym cycowaniu).

I muszę powiedzieć, że przez tą przerwę spowodowaną powrotem do pracy - ilość mleka drastycznie mi spadła:zawstydzona/y: Zosinka już nie naje się samym cycem niestety...

anek musialabys dac tym trojprzeplywowym (jesli masz Avent). kazda marka butli ma swoj specjalny smoczek do kaszek :)
Moze jest tak ze smoczek 2 za wolno jej puszcza mleko id altego ona pic nie chce? Niektore dzieci tez tak maja. Warto sprobowac wiekszy rozmiar.
Albo moze tak to jest ze ona nbie chce pic mleka od niani? Jakby nie bylo do tej pory tylko mame kojarzyla z mlekiem.
Ten zanik mleka pewnie spowodowany takze stresem, ale kochana pamietaj ze i tak wykonalas świete zadanie karmiac Zosie do tej pory mimo przejsciowych problemow :) Te pierwsze miesiace i tak sa dla niej najcenniejsze :)

reklama
Do góry