reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

Moj brat juz dawno mowil ze nie zatrudnil by zadnej kobiety w swojej firmie-takiej w wieku rozrodczym.Dla malych firm to petla na szyje.Kobieta zajdzie w ciaze i znika np na 2 lata,potem ciagnie zaswiadczenia na cycki,DMD,60 dni opieki nad chorym dzieckiem itp.
W koncernach miedzynarodowych (w mojej firmie z tego co wiem na calym swiecie pracuje ok.55 tys pracownikow-w samej Lodzi ponad 1000) jest tak duza rotacja miedzy dzialami,ze nawet jak ktos odejdzie na zwolnienie to da sie go zastapic kims innym,jak wyjdzie wczesniej z pracy to zrobi to ktos inny itp.wiec nie ma az takiego problemu;-)

reklama
Madzik popieram, u nas Tomek też zawsze bierze L4 na Gosię gdy jest chora, skoro ma 100% płatne to niech siedzi w domku z nami ;-)

magdalenka - te 100% płatne to tylko 2 dni w roku. zwykłe L4 na dziecko jest płatne jak L4.

Dziewczyny poprawcie mnie jeśli jest inaczej.

to prawda co piszecie - inaczej w firmach kilkuosobowych, prywatnych - taka firma z pewnością "wystrzega się" kobiet mogących zajść w ciążę....

niestety ale to nasze dzieci będą pracować na nasze emerytury i jako kobiety naprawde mamy o wiellleee wiecej na głowie niż faceci a i tak mamy dużo gorzej .....
Rodzinę 90 % ludzi chce mieć, ale kobiet w ciąży to już nie chce u siebie w pracy widzieć-chore to jest ale niestety prawdziwe :(

Ostatnia edycja:
Madzik tu się z toba nie zgadzam system emerytalny się zmienił kiedys tak było, teraz ja sama pracuje na swoja emeryturę co miesiąc z moich poborów znaczna kwota idzie na ten cel więc nikt na moja emeryturę nie bedzie musiał pracować. Z reszta co pół roku dostaje informację ile kasy juz mam zaoszczędzone na moja przyszłą emeryturę.
Domi u nas w firmie mamy 100% płatne za wszystkie zwolnienia, ale to są wewnętrzne ustalenie firmy , wg prawa za zwonienie płatne jest 80% a nasz pracodawca z dobrej woli dokłada 20%
U nas w pracy akurat nie ma poroblemu ze zwolnieniami, pracodawca jest bardzo prorodzinny, nawet mamy swojego lekarza i pielęgniarkę w siedzibie firmy, za chwilę bedzie przedszkole, mamy stołówkę pracowniczą gdzie pracodwaca dopłaca do obiadu, na terenie mamy boisko do siatki i korty tenisowe, dostajemy karnety na basen i dofinansowanie w wysokości 300zł rocznie na bilety do kina i teatru, organizowane sa wyjazdy na narty i żagle, raz w roku organizowany jest piknik rodzinny, oczywiście mamy tez 13-kę, gruszę, bony na świeta więc na socjal u nas nie ma co narzekać, no i przede wszystkim firma stabilna

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U nas nie dokładają, zwolnienie płatne w 100% mamy tylko na l4 z kodem B czyli ciążę, ale to wszędzie tak. Mój m też ma płatne w 100%
Ja myślę, że tu nie chodzi o to że kobiety to są złe pracownice, ale jesli ktoś w prywatnej małej firmie będzie miał wybór zatrudnić kobietę czy mężczyznę to wybierze tego drugiego. Z facetem jest mniej "problemów" poprostu.

Jasne że lepiej zatrudnić kobietę nie w wieku rozrodczym,pracowałam w sklepie razem ze swoja przyjaciółka jej tata zatrudniał tylko nas dwie bo nie było innej potrzeby,mały osiedlowy sklepik i nagle obie zachodzimy w ciąże,obie rodzimy dzieci i obie idzie na wychowawczy i co taki szef ma zrobić :eek:
Ivaz ty naprawdę wierzysz w to ze co kolwiek dostaniemy z naszego drugiego filaru przeciez oni juz dawno trąbią o tym ze młodzi uciekaja z polski i nie będzie miałą kto pracować na nasze emerytury,ja w garbate aniołki nie wierzę i filarami już jest afera a zanim my będziemy szli na emeryturę to już system się pięć razy zmieni

Madzik tu się z toba nie zgadzam system emerytalny się zmienił kiedys tak było, teraz ja sama pracuje na swoja emeryturę co miesiąc z moich poborów znaczna kwota idzie na ten cel więc nikt na moja emeryturę nie bedzie musiał pracować. Z reszta co pół roku dostaje informację ile kasy juz mam zaoszczędzone na moja przyszłą emeryturę.
no tak tylko zus ma dużą dziurę i tak naprawdę pieniądze płaci z bieżącej kasy jaką otrzymuje od innych podatników (obecnie nas... ) ... on niema tego odłozone na zaś na 30 lat.. Jeśli w bieżącym czasie za 30 lat będzie mało ludzi płaciło to i dziura będzie większa..
Ja na emeryturę nie liczę jak tam taka dziuuura (nie wiem czy jej doczekam :D ) .. a to co odkładamy w funduszach, zus - czy starczy.... mało prawdopodobne..
Info o zgromadzonej kasie z ZUS i ofe też dostawałam jak pracowałam...

Zgadzam się z Maniulką - to może się zmienić jeszcze 10 razy a my możemy pracować nie do 60, 65 a nawet 70 lat....

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry