Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
To biuro powinno to zrobic jesli prowadzi kadry. Podania o macierzynski sie nie sklada, choc jak widac niektore "kadrowe" sobie tego zycza Do biura zanosisz akt urodzenia i zaswiadczenie ze szpitala o porodzie. Pozniej jak masz pesel to go tez dostarczasz. A kadrowa przekazuje to dalej do zusu.
Ja rodziłam w Warszawie w Bielańskim i nam zaświadczenia nie dali bo podobno są jakieś przepisy, które mówią, że szpital nie musi dawać zaświadczenia o porodzie, do pracy kazali nam dać podanie (w każdej sali był na ścianie wzór podania) z aktem urodzenia. Moje biuro dało mi jeszcze wzór jakiegoś oświadczenia (do celów ustalenia obowiązku ubezpieczeń społecznych), które mam im wysłać a oni dalej do zusu pchną. Nie wiedziałam, ze pesel trzeba też dac do biura. Kurczę, po urodzeniu każda mama powinna dostać spis rzeczy co gdzie i kiedy należy zrobić, w nawale obowiązków nawet nie mam ochoty czytać przepisów i praw matki po porodzie, co gdzie i kiedy trzeba załatwić. Sprawy urzędowe załatwia mąż ale boję się, że coś przegapimy :-(