reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

A ja jestem ciekawa jak to bedzie u mnie bo jak bylam po raz pierwszy u gina to to bylo ok 4-5 tyg ciazy i lekarz nie chcial jeszcze zakladac karty ciazy bo mowil ze za wczesnie. Nastepna wizyte mialam w 9 tygodniu. Ale moim zdaniem powinien mi wystawic zaswiadczenie z ta pierwsza data. Boje sie ze jak wpisze ze od 9 tyg to w mopsie zaczna cos wymyslac lub beda liczyc i wylicza 10-ty tydz i jeszcze nie dostane :szok:

ja też byłam na pierwszej wizycie w 5 tygodniu i tez nie założyła mi ginka karty dopiero w 10 tygodniu, ale u mnie w karcie jest taka rubryka - pierwsza wizyta i tam mam właśnei datę z 5 tygodnia,sprawdź moze t5eż masz........ Myślę, że nie powinnaś mieć problemów, przecież lekarz ma odnotowaną Twoja wizytę :-):-)

reklama
oni chyba patrza w ta karte co uzupelniaja u nich i daty spisują stamtąd chyba

Tak, mnie wypełnił zaświadczenie na podstawie karty ciąży, czyli od 6 tygodnia. Becikowe już załatwiliśmy i dostaliśmy decyzję oczywiście pozytywną. Kasa do odebrania między 16-18grudnia. Przeznaczamy to na szczepionki :)
Ai nie potrzebowałam pesela, jutro podejdę zapytac do gminy czy już przyszedł z W-wy.

to chyba rzeczywiście będę musiała do tego Strasburga :confused2: mam co prawda karte ciązy założoną w 10 tc, ale mniw krew na to zalewa:wściekła/y:
ale karta ciąży również może być nie musi być zaświadczenie. jeśli ci jej nie zabrali w szpitalu to możesz do mopsu z tą kartą pójść tak pisze u nas

U nas w mopsie dostaje sie do wypisania kartke dla ginekologa, i moj patrzyl na karte ciazy. Decyzje juz dostalam, pozytywna, jestem ciekawa czy wplynie 17-stego grudnia tak jak mowili w mopsie ;-) Wiadomo oni maja czas ....

Tak, mnie wypełnił zaświadczenie na podstawie karty ciąży, czyli od 6 tygodnia. Becikowe już załatwiliśmy i dostaliśmy decyzję oczywiście pozytywną. Kasa do odebrania między 16-18grudnia. Przeznaczamy to na szczepionki :)
Ai nie potrzebowałam pesela, jutro podejdę zapytac do gminy czy już przyszedł z W-wy.

To cos mi sie wydaje, ze tylko u nas w tym popieprzonym mopsie trzeba miec pesel :crazy::crazy::crazy:
U nas jak zlozysz wniosek do 10-tego np. grudnia, to kasa na koniec grudnia, a jak zlozysz po 10-tym to kasa na koniec stycznia. Czyli my dostaniemy dopiero pod koniec stycznia :crazy:

To cos mi sie wydaje, ze tylko u nas w tym popieprzonym mopsie trzeba miec pesel :crazy::crazy::crazy:
U nas jak zlozysz wniosek do 10-tego np. grudnia, to kasa na koniec grudnia, a jak zlozysz po 10-tym to kasa na koniec stycznia. Czyli my dostaniemy dopiero pod koniec stycznia :crazy:
Dziunka u mnie to samo.Dlatego męża zmobilizowałam i złożył w poniedziałek.Powiedzieli że do 26 grudnia przeleją.Mam nadzieję, akurat na święta:-)

Papiery w sprawie macierzyńskiego złożyłam w ZUS-ie 16 listopada.Jak myślicie ile czasu ma na wypłate 30 dni ???

A po co się składa papiery do Zusu? Czy moje biuro rachunkowe, które obsługuje firmę w której pracuję to zrobi czy mam coś sama robić? Mam tyle spraw przy małym, że ja nie wiem co i jak. Mąż narazie był po odpis aktu ur. a ja skłądałam do mojego biura podanie o wniosek macierzyński.

reklama
A po co się składa papiery do Zusu? Czy moje biuro rachunkowe, które obsługuje firmę w której pracuję to zrobi czy mam coś sama robić? Mam tyle spraw przy małym, że ja nie wiem co i jak. Mąż narazie był po odpis aktu ur. a ja skłądałam do mojego biura podanie o wniosek macierzyński.

To biuro powinno to zrobic jesli prowadzi kadry. Podania o macierzynski sie nie sklada, choc jak widac niektore "kadrowe" sobie tego zycza :eek: Do biura zanosisz akt urodzenia i zaswiadczenie ze szpitala o porodzie. Pozniej jak masz pesel to go tez dostarczasz. A kadrowa przekazuje to dalej do zusu.

Do góry