reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

no zawsze tak jest - teoria teorią, a praktyka swoją drogą - wszystko wychodzi w praniu. ja świeżo skończyłam studia, ale żebym coś umiała, to hmm, mam co do tego ogromne wątpliwości, pewnie dopiero jak jakąś prace znajdę będę sie od nowa uczyć jak przetrwać itp ;-)

reklama
Dziewczyny, zgadzam się, że zwolnienie ciążowe dostarcza się dokładnie tak samo, jak każde inne, ale to jest 7 dni, nie trzy!
Terminu trzy dni nie ma w ogóle w przepisach, natomiast jest zasada, że należy POWIADOMIĆ o nieobecności jak najszybciej ("niezwłocznie"), najpóźniej w drugim dniu nieobecności.

Dziewczyny ja popieram Melulu :-) zawsze zanosiłam zwolnienie do pracy po kilku dniach albo jak lekarz mi dawał tydzień odpoczynku to dopiero po powrocie do pracy (czyli po tygodniu). Mamy 7 dni na dostarczenie zwolnienia (i tylko nie jestem pewna czy to jest 7 dni normalnych czy roboczych)

A czy słyszałyście że od nowego roku maja przedłużyć macierzyńskie? Teraz jest 16 tygodni czy 14? Bo już się w tym wszystkim pogłubiłam :sorry2:

A czy słyszałyście że od nowego roku maja przedłużyć macierzyńskie? Teraz jest 16 tygodni czy 14? Bo już się w tym wszystkim pogłubiłam :sorry2:
Anik, mam dla Ciebie dobrą wiadomość - 18 tygodni przy pierwszym dziecku :-) 20 przy kolejnym, 28 przy dwójce.
A co do przedłużania to mieli przedłużać co roku o dwa tygodnie, ale niestety nie wpisali tego w ustawę, jako przepisy przejściowe, tylko zaplanowali sobie nowelizacje co rok. Więc formalnie nie ma jeszcze uchwalonego przepisu, że od 1.01.09 będzie o dwa tygodnie dłużej. A znając nasze władze, wszystko się jeszcze może zdarzyć i mogą np. tego nie uchwalić :(

Melulu, może wiesz jak to jest z wolnym dla taty po urodzeniu sie malucha? Wiem, że może wziąśc 2 dni wolnego na dziecko zawsze, ale cos mi sie obiło o uszy, że ma prawo do zwolnienie lekarskiego na tydzień lub dwa, w celu opieki nad mamą noworodka. nie mam pojecia czy tak jest, ale moje kochanie własnie radośnie zawiadomiło mnie, że juz sobie ustawiło urlop na koniec października, wiec jakby nam sie przydazyło wczesniejsze rozpakowanie to jestem w kropce...

Dziewczyny ja również czytałam,że pracują nad przedłużeniem od stycznia do 20tyg,:tak:niech pracują dalej aby efektywnie!!:-p:-p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczyny, co Wy na to, żeby założyć osobny wątek z pytaniami prawno-pracowymi? Bo trochę się tego porobiło, a pewnie nieraz będziemy jeszcze do tego wracać? Może dobrze by było mieć to wszystko w jednym miejscu? Tylko pytanie, czy da się przenieść posty z głównego wątku...

Melulu, może wiesz jak to jest z wolnym dla taty po urodzeniu sie malucha? Wiem, że może wziąśc 2 dni wolnego na dziecko zawsze, ale cos mi sie obiło o uszy, że ma prawo do zwolnienie lekarskiego na tydzień lub dwa, w celu opieki nad mamą noworodka. nie mam pojecia czy tak jest, ale moje kochanie własnie radośnie zawiadomiło mnie, że juz sobie ustawiło urlop na koniec października, wiec jakby nam sie przydazyło wczesniejsze rozpakowanie to jestem w kropce...
Kluliczku, to jest tak: te dwa dni dla taty to jest normalny dodatkowy urlop, tzw. okolicznościowy. Musi być wzięty "w związku" z narodzinami dziecka, co nie znaczy, że w ten sam dzień. Może to być nawet miesiąc później, np. na załatwianie w urzędach numeru PESEL itp. Byle bez przesady.
Zupełnie czym innym jest zwolnienie lekarskie. Nie ma ono nic wspólnego z narodzinami dziecka. Po prostu prawo przewiduje, że tak samo, jak (zazwyczaj) mama bierze zwolnienie na dziecko, gdy to choruje, tak samo każdy członek rodziny może wziąć zwolnienie w celu opieki nad innym chorym członkiem rodziny. Tyle, że jeśli jest to żona (lub inna osoba dorosła), to przysługuje max 14 dni w roku kalendarzowym takiego zwolnienia. Na dziecko jest 60 dni w roku. Takie zwolnienie jest płatne standardowo 80%.
Uwaga: zwolnienia lekarze wystawiają razem z weekendami, ale można czasem się dogadać, żeby wystawił w kawałkach, wtedy oszczędza się wolne dni.

Wielkie dzięki :-). U nas i tak musi by z weekendami, bo to jest zmianowa praca. Jakoś pokombinujemy :-).
Chodzi o to, żeby nie brał na te dni, kiedy wg grafika ma wolne. W najgorszym wypadku któreś z Was będzie musiało wtedy pojechać ponownie do lekarza po kolejne zwolnienie po tym "logicznym weekendzie" :-)

Fajny pomysł z tym osobnym wątkiem dotyczących przepisów pracy! Ja też słyszałam, że niby od stycznia wejdzie dłuższy urlop macierzyński o dwa tygodnie, oby się pospieszyli! Pozdrowionka!

reklama
Oho! nic nie wiedziałam o przedłużonym macierzyńskim! będę się modliła, bo mi mało urlopu zostało, a takie maleństwo jak zostawić, no w budżetówce jest jeszcze taki "bez problemowy" urlop wychowawczy, ale bez pieniążków sobie nie poradzimy ...

Do góry