reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawa mam - przepisy

Melulu - bardzo dziękuję za odpowiedź :tak::-D znowu dowiedziałam się od Ciebie czegoś nowego, bo jak rozmawiałam z dyr. to mówiliśmy, że napiszę podanie o obniżenie wymiaru godzin od września do czerwca i nawet zastanawialiśmy się, czy pisać do końca czerwca, czy do zakończenia roku szkolnego :confused::eek:
Izkab, przepis mówi "powinno się". Jeśli Twój dyrektor zgadza się na taki układ, to biegiem pisz podanie i ciesz się, że masz takie układy. Możesz wykorzystać dwa kolejne przepisy karty nauczyciela:

Art. 67b "Nauczyciel może zrezygnować z udzielonego mu urlopu wychowawczego:
1) w każdym czasie – za zgodą organu udzielającego urlopu"
- czyli w Twoim przypadku to tak, jakbyś za zgodą dyrektora zrezygnowała z wychowawczego.

Art. 67c "1. W przypadku wykorzystywania urlopu wychowawczego nauczyciel nabywa prawo do urlopu wypoczynkowego z dniem rozpoczęcia ferii szkolnych przypadających po zakończeniu urlopu wychowawczego."
- czyli wg mnie najbezpieczniej byłoby, gdybyś miała wychowawczy do dnia zakończenia roku szkolnego, wtedy bez wątpliwości nabywasz prawo do urlopu z pierwszym dniem wakacji. I wtedy możesz skorzystać z przepisu kodeksu pracy, że wychowawczy można brać w czterech częściach.

reklama
Melulu - jeszcze raz wielkie dzięki za informacje :tak: teraz mogę iść do szkoły i poduczyć nasze księgowe (kolejny raz zresztą) ;-):-D i przede wszystkim wiem na czym stoję :cool2:

Melulka zaglądasz tu jeszcze??
jeśli tak to bardzo cię prosze o pomoc:

kończy mi się macierzyński i teraz:

- piszę podanie o dodatkowe 2 tyg (pamiętam o tych 7 dniach :-))
- piszę podanie o zmniejszenie etatu do 7/8
- piszę podanie o urlop wypoczynkowy (okolo 2 tyg)

i teraz czy podanie o zmniejszenie etatu do 7/8 napisać dopiero po urlopie wypoczynkowym, czy jeśli napisze wcześniej to urlop wypoczynkowy bedzie mi się liczył z pełnego etatu czy z 7/8

chodzi mi o to żeby nie wręczyli mi zaraz po powrocie wypowiedzenia ;-)

Melulka zaglądasz tu jeszcze??
jeśli tak to bardzo cię prosze o pomoc:

kończy mi się macierzyński i teraz:

- piszę podanie o dodatkowe 2 tyg (pamiętam o tych 7 dniach :-))
- piszę podanie o zmniejszenie etatu do 7/8
- piszę podanie o urlop wypoczynkowy (okolo 2 tyg)

i teraz czy podanie o zmniejszenie etatu do 7/8 napisać dopiero po urlopie wypoczynkowym, czy jeśli napisze wcześniej to urlop wypoczynkowy bedzie mi się liczył z pełnego etatu czy z 7/8

chodzi mi o to żeby nie wręczyli mi zaraz po powrocie wypowiedzenia ;-)
Zaglądam kochana, a właściwie mam maila, który mnie powiadamia o nowych postach na wątku prawniczym. Już odpowiadam.

Koniecznie napisz wniosek o dodatkowy macierzyński, a potem urlop wypoczynkowy. Ponieważ wypoczynkowy bierzesz bezpośrednio po macierzyńskim, nie mogą Ci go odmówić. A ponieważ nie przychodzisz do pracy, to nie mogą Cię zwolnić - ochrona przed zwolnieniem obowiązuje przy każdej usprawiedliwionej nieobecności, w tym w czasie urlopu wypoczynkowego.

Dopiero potem napisz wniosek o pomniejszenie etatu - najlepiej, abyś go wręczyła w pierwszym dniu urlopu wypoczynkowego (możesz wysłać pocztą, liczy się data nadania). Chodzi o to, że wniosek o pomniejszenie etatu składasz na dwa tygodnie przed planowaną datą pomniejszenia. Jeśli będziesz już na urlopie, to pracodawca nie będzie mógł zmienić Ci warunków tego urlopu, a niestety pomniejszenie etatu oznacza pomniejszenie normy urlopowej. Gdybyś najpierw złożyła wniosek o pomniejszenie etatu, a potem urlop, pracodawca policzyłby Ci krótszy urlop, bo za miesiące wrzesień-grudzień jako 7/8 normy zgodnie z nowym wymiarem etatu.

Przy okazji - nie wiem czy karmisz piersią. Jeśli tak, to po powrocie do pracy pamiętaj, że przy pełnym etacie przysługuje Ci godzina na karmienie (2 x 30min.), a przy 7/8 pół godziny.

Pozdrawiam cieplutko,
Basia

Melulka trochę się wszystko pogmatwało i mam jeszcze kilka pytan:

w styczniu daja mi 2 miesięczny okres wypowiedzenia, mój mąż założył firmę i jednocześnie pracuje w korporacji i obecnie płaci tylko 230zł dodatkowego ubezpieczenia i teraz pytania :-)
czy może tatuś iść na wychowawczy?
czy będą płacić za niego składki aby on prowadząc firmę w tym czasie nie musiał płacić pełnego zusu?
czy będąc na wychowawczym może prowadzić swoją działalność i czy są jakies ograniczenia?
i czy może pójść na wychowawczy jeśli ja będę bezrobotna albo na wypowiedzeniu?

będę wdzięczna za info
buziaki ;-)

Anik, kochana, ponieważ nie jestem specjalistą od działalności gospodarczej, proponuję - skopiuj swój post na wątek prawniczy. Od pewnego czasu mamy tu na babyboom bardzo dobrego eksperta. Pani Ewelina na pewno będzie Ci w stanie pomóc lepiej niż ja. :)

Melulu albo dziewczyny może wiecie - jeżeli jestem na wychowawczym i oficjalnie nie mam żadnych dochodów to z zusu nie dostane pita ? chyba nie, ale pewności mi brak
Melulu- raz jeszcze wszystkiego najlepszego dla Majci z okazji drugich urodzinek ! Pięknie gra na gitarze :)

• Witam i bardzo proszę o pomoc dot. prawa oświatowego​

• 15 kwietnia br. złożyłam pracodawcy wniosek o obniżenie etatu od dnia 1.09. 2011 r. z 12/18 na 9/18 etatu w ramach art. 186[FONT=&quot]7[/FONT] Kodeksu Pracy.
    Niestety chyba zrobiłam to ze zbyt dużym wyprzedzeniem, bo powinnam to zrobić 14 dni przed 1.09. (tak twierdzi prawnik), ale zależało mi na ochronie przed zwolnieniem, bo w szkole wypowiedzenia są wręczane właśnie w maju.

• W szkole dowiedziałam się, że nie ma dla mnie tych 9 godzin tj. połowy etatu (pracuję w szkole) i że w związku z tym w maju dostanę wypowiedzenie. Dodam, że w szkole tego samego przedmiotu uczy jeszcze 3 innych nauczycieli a ja jestem najmłodsza stażem (jestem nauczycielem kontraktowym w trakcie awansu na stopień nauczyciela mianowanego), ale mam umowę na czas nieokreślony i pracuję w tej szkole od 6 lat.
    Proszę o odpowiedź czy w związku z brakiem godzin mogę być zwolniona i ewentualnie na jakiej podstawie?
    [FONT=&quot][/FONT]

• https://www.babyboom.pl/forum/editpost.php?p=6982697&do=editpost https://www.babyboom.pl/forum/newreply.php?do=newreply&p=6982697https://www.babyboom.pl/forum/report.php?p=6982697Czy gdybym nowy wniosek złożyła np. 27.04. br. i poprosiła o obniżenie etatu do 9/18 od 11.05. 2011 to wtedy pracodawca musiałby to od razu uwzględnić i zapewnić mi te 9 godzin także w kolejnym roku szkolnym (skoro teraz twierdzi, że właśnie dla mnie zabraknie godzin)? Czy mogę ten wniosek o obniżkę złożyć jeszcze raz (skoro jeden już złożyłam) czy teraz już ważny jest tylko ten wniosek złożony 15.04.?
    Czy jest może jeszcze jakieś inne wyjście, abym uniknęła wypowiedzenia umowy (jestem w trakcie awansu zawodowego i aby go dokończyć muszę być zatrudniona w nowym roku szkolnym przynajmniej na 9/18 etatu)?​

• Z góry dziękuję za pomoc

reklama
Przepraszam, byłam na urlopie. Niestety, nie jestem specjalistą od oświaty, ale na tym forum jest fantastyczna pani ekspert na wątku prawnym: Porady prawnika - proszę skopiować swoje pytanie i założyć tam odpowiedni wątek.

Do góry