Izkab, przepis mówi "powinno się". Jeśli Twój dyrektor zgadza się na taki układ, to biegiem pisz podanie i ciesz się, że masz takie układy. Możesz wykorzystać dwa kolejne przepisy karty nauczyciela:Melulu - bardzo dziękuję za odpowiedź znowu dowiedziałam się od Ciebie czegoś nowego, bo jak rozmawiałam z dyr. to mówiliśmy, że napiszę podanie o obniżenie wymiaru godzin od września do czerwca i nawet zastanawialiśmy się, czy pisać do końca czerwca, czy do zakończenia roku szkolnego
Art. 67b "Nauczyciel może zrezygnować z udzielonego mu urlopu wychowawczego:
1) w każdym czasie – za zgodą organu udzielającego urlopu"
- czyli w Twoim przypadku to tak, jakbyś za zgodą dyrektora zrezygnowała z wychowawczego.
Art. 67c "1. W przypadku wykorzystywania urlopu wychowawczego nauczyciel nabywa prawo do urlopu wypoczynkowego z dniem rozpoczęcia ferii szkolnych przypadających po zakończeniu urlopu wychowawczego."
- czyli wg mnie najbezpieczniej byłoby, gdybyś miała wychowawczy do dnia zakończenia roku szkolnego, wtedy bez wątpliwości nabywasz prawo do urlopu z pierwszym dniem wakacji. I wtedy możesz skorzystać z przepisu kodeksu pracy, że wychowawczy można brać w czterech częściach.