reklama
Tiaaa.. kotek psotek, za 1000 zł... :-(a to kotek psotek ! Melulu od dzis jestem na wychowawczym (3 lata ) za rok planujemy drugie dziecko. Czy bedzie mi się należał macierzyński w tej sytuacji ?
pozdrawiam
Macierzyński będzie się należał, tylko o 2 tygodnie krótszy. Zwolnienie chorobowe w ciąży niestety już nie.
Ale jak widać, już wróciłam. Postaram się pilnować wątku i odpowiadać na pytania na bieżąco. Proszę o informację, czy któreś z poprzednio zadanych pytań, na które nie odpowiedziałam, są nadal aktualne?
Witaj Melulu
moje wątpliwości już w większości nieaktualne - ale pytanie o macierzyński - tam gdzie kończy mi się umowa w dniu porodu kwalifikuję się rozumiem na zasiłek macierzyński - 18 czy 20 tyg? (drugie dziecko)
a w przypadku drugiej pracy mam umowę do 30.08.09 - więc pewnie już będę na macierzyńskim - wtedy dostanę za 20 tyg czy 18 bo już całkiem się w tym zamieszałam?
moje wątpliwości już w większości nieaktualne - ale pytanie o macierzyński - tam gdzie kończy mi się umowa w dniu porodu kwalifikuję się rozumiem na zasiłek macierzyński - 18 czy 20 tyg? (drugie dziecko)
a w przypadku drugiej pracy mam umowę do 30.08.09 - więc pewnie już będę na macierzyńskim - wtedy dostanę za 20 tyg czy 18 bo już całkiem się w tym zamieszałam?
Oba zasiłki wg mnie przysługują w pełnej normie, czyli 20 tyg. Okres wypłaty skraca się o dwa tygodnie tylko wtedy, kiedy 1) pracownica urodzi kolejne dziecko będąc na wychowawczym; 2) pracownica urodzi dziecko po ustaniu zatrudnienia (np. będąc zwolniona w ciąży na skutek likwidacji firmy).Witaj Melulu
BlackWizard
Fanka BB :)
A orientuje się może któraś z Was jak jest z dziedziczeniem obywatelstwa?
Otóż u nas jest taka sytuacja. Mam dwa obywatelstwa - polskie i niemieckie. I teraz pytanie. Czy Julka może odziedziczyć również po mnie obywatelstwo niemieckie? Jest sens iść do ambasady i się dowiadywać?
Otóż u nas jest taka sytuacja. Mam dwa obywatelstwa - polskie i niemieckie. I teraz pytanie. Czy Julka może odziedziczyć również po mnie obywatelstwo niemieckie? Jest sens iść do ambasady i się dowiadywać?
Polskie obywatelstwoA orientuje się może któraś z Was jak jest z dziedziczeniem obywatelstwa?
Nie ma co prawda tam dokładnie opisanego podwójnego obywatelstwa, ale ja bym się dowiadywała. Tyle, że wg ustawy mieliście 3 miesiące na decyzję...
BlackWizard
Fanka BB :)
Wg ustawy niby tak, ale z drugiej strony ja po ojcu po kilku latach miałam obywatelstwo niemieckie. I ciotke mam w ambasadzie ;-) Z tym, że nie mam pojęcia czy nadal istnieje taka możliwość, że dzieci dziedziczą obywatelstwo. Ale w sumie iść i się dowiedzieć nie zaszkodzi
reklama
P_A_T_I_112
Zaciekawiona BB
No ja też muszę bo mam także po ojcu obywatelstwo niemieckie i nie wiem czy malutki także dostanie.
Tylko że nie ma kiedy bo daleko do ambasady to nie mam :-)
Tylko że nie ma kiedy bo daleko do ambasady to nie mam :-)