reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawa mam - przepisy

Przepraszam za zwłokę, ale mi parę dni temu kot zrzucił ze stołu laptopa i wylądowałam bez komputera. Jak tylko wróci z naprawy, odpiszę na wszystkie pytania.

reklama
a to kotek psotek ! Melulu od dzis jestem na wychowawczym (3 lata ) za rok planujemy drugie dziecko. Czy bedzie mi się należał macierzyński w tej sytuacji ?
pozdrawiam

a to kotek psotek ! Melulu od dzis jestem na wychowawczym (3 lata ) za rok planujemy drugie dziecko. Czy bedzie mi się należał macierzyński w tej sytuacji ?
pozdrawiam
Tiaaa.. kotek psotek, za 1000 zł... :-(
Macierzyński będzie się należał, tylko o 2 tygodnie krótszy. Zwolnienie chorobowe w ciąży niestety już nie.

Ale jak widać, już wróciłam. Postaram się pilnować wątku i odpowiadać na pytania na bieżąco. Proszę o informację, czy któreś z poprzednio zadanych pytań, na które nie odpowiedziałam, są nadal aktualne?

Witaj Melulu :)
moje wątpliwości już w większości nieaktualne - ale pytanie o macierzyński - tam gdzie kończy mi się umowa w dniu porodu kwalifikuję się rozumiem na zasiłek macierzyński - 18 czy 20 tyg? (drugie dziecko)
a w przypadku drugiej pracy mam umowę do 30.08.09 - więc pewnie już będę na macierzyńskim - wtedy dostanę za 20 tyg czy 18 bo już całkiem się w tym zamieszałam?

Witaj Melulu :)
moje wątpliwości już w większości nieaktualne - ale pytanie o macierzyński - tam gdzie kończy mi się umowa w dniu porodu kwalifikuję się rozumiem na zasiłek macierzyński - 18 czy 20 tyg? (drugie dziecko)
a w przypadku drugiej pracy mam umowę do 30.08.09 - więc pewnie już będę na macierzyńskim - wtedy dostanę za 20 tyg czy 18 bo już całkiem się w tym zamieszałam?
Oba zasiłki wg mnie przysługują w pełnej normie, czyli 20 tyg. Okres wypłaty skraca się o dwa tygodnie tylko wtedy, kiedy 1) pracownica urodzi kolejne dziecko będąc na wychowawczym; 2) pracownica urodzi dziecko po ustaniu zatrudnienia (np. będąc zwolniona w ciąży na skutek likwidacji firmy).

A orientuje się może któraś z Was jak jest z dziedziczeniem obywatelstwa?
Otóż u nas jest taka sytuacja. Mam dwa obywatelstwa - polskie i niemieckie. I teraz pytanie. Czy Julka może odziedziczyć również po mnie obywatelstwo niemieckie? Jest sens iść do ambasady i się dowiadywać?

A orientuje się może któraś z Was jak jest z dziedziczeniem obywatelstwa?
Otóż u nas jest taka sytuacja. Mam dwa obywatelstwa - polskie i niemieckie. I teraz pytanie. Czy Julka może odziedziczyć również po mnie obywatelstwo niemieckie? Jest sens iść do ambasady i się dowiadywać?
Polskie obywatelstwo
Nie ma co prawda tam dokładnie opisanego podwójnego obywatelstwa, ale ja bym się dowiadywała. Tyle, że wg ustawy mieliście 3 miesiące na decyzję...

Wg ustawy niby tak, ale z drugiej strony ja po ojcu po kilku latach miałam obywatelstwo niemieckie. I ciotke mam w ambasadzie ;-) Z tym, że nie mam pojęcia czy nadal istnieje taka możliwość, że dzieci dziedziczą obywatelstwo. Ale w sumie iść i się dowiedzieć nie zaszkodzi

reklama
No ja też muszę bo mam także po ojcu obywatelstwo niemieckie i nie wiem czy malutki także dostanie.
Tylko że nie ma kiedy bo daleko do ambasady to nie mam :-)

Do góry