reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

Witam, jestem zatrudniona na umowe o prace. Zostala ona przedluzona do dnia porodu. Czy na urlopie macierzynskim jestem ubezpieczona?Czy przysluguje mi wtedy darmowa opieka lekarska w ramach ubezpieczenia? Czy powinnam zarejestrowac sie urzedzie pracy jako bezrobotna od razu po ustaniu umowy?

reklama
Witam, jestem zatrudniona na umowe o prace. Zostala ona przedluzona do dnia porodu. Czy na urlopie macierzynskim jestem ubezpieczona?Czy przysluguje mi wtedy darmowa opieka lekarska w ramach ubezpieczenia? Czy powinnam zarejestrowac sie urzedzie pracy jako bezrobotna od razu po ustaniu umowy?
Przy umowie przedłużonej do dnia porodu przez cały okres, kiedy byłabyś na macierzyńskim (minus dwa tygodnie, bo ZUS zakłada, że wykorzystałabyś prawo do pójścia na macierzyński dwa tygodnie przed porodem) będziesz otrzymywać zasiłek macierzyński od ZUS. W tym czasie jesteś normalnie ubezpieczona. :-)

a ja mam pytanie jeszcze inne - ostatnio zostałam zwolniona z pracy na podstawie ustawy z 2003 - z przyczyn niezależnych od pracownika- w maju 2008 urodziłam córkę, w listopadzie wróciłam do pracy - ale podawałam tylko zaświadczenie ze karmię piersią i z tej racji wychodziłam godzinę wcześniej. tak jak pisałam zostałam zwolniona - w piątek 24 a 28 znalazłam ogłoszenie na moje stanowisko pracy - dokładnie taka sama nazwa w tym samym dziale - czy to jest zgodne z prawem? art.9 tej ustawy z 2003 roku mówi że pierszeństwo przyjęcia na stanowisko mają pracownicy zwolnieni na podstawie tej ustawy... i jak to jest ze 24 reorganizują a juz 28 przyjmują?? możecie mi pomóc? nie wiem czy pisać do sądu pracy.. acha i nie chcę tam wracać - bardzo się boję że natychmiast mnie zwolnią bo w powód ustawowy mojego zwolnienia nie wierzę w tym momencie zupełnie - w dzień zwolnienia moja kierowniczka była obrażliwa i b. niegrzeczna...

a ja mam pytanie jeszcze inne - ostatnio zostałam zwolniona z pracy na podstawie ustawy z 2003 - z przyczyn niezależnych od pracownika(...)
Rozumiem, że na wypowiedzeniu masz napisane, że była to likwidacja stanowiska pracy (albo odniesienie do paragrafu z ustawy z 2003 właśnie o likwidacji stanowiska)? Jeśli tak, to jak najbardziej jest to niezgodne z prawem. Jak widać, firma nie przejmuje się zbytnio przepisami...
Zamiast do sądu pracy możesz się zwrócić najpierw do Inspekcji Pracy - jeśli zatelefonujesz do swojego regionalnego oddziału, to oni na pewno sprawdzą ten przypadek, a jeśli będziesz chciała iść do sądu, to pomogą Ci sporządzić odpowiednie wnioski itp. A co do wracania, to może Ci się to opłacić - jeśli sąd przywróci Cię do pracy, a oni znowu będą chcieli Cię zwolnić z ustawy, to będą musieli ponownie wypłacić Ci odprawę;-)

Reni_Ferek, po pierwsze współczuję, że w takim momencie zwolnili Ci Męża z pracy. Chociaż mam nadzieję, że będzie to okazją do znalezienia lepszej :-)

Co do świadectwa - ustawa cytowana na świadectwie pracy to nowelizacja z 2003 r. ustawy, o której piszesz z 1989 r. Tak więc tutaj jest wszystko jak najbardziej w porządku, ta ustawa z 1989 r. już nie obowiązuje. Pytanie tylko, czy fakt, że jest to za porozumieniem stron, to była świadoma decyzja Twojego Męża, czy też było to de facto wypowiedzenie ze strony zakładu pracy. Jeśli było to porozumienie stron i Mąż się zgodził na taką opcję, to w porządku.

A ja mam jeszcze taki problem...

Jestem zatrudniona w firmie od marca 2008 do maja 2010.
Wczesniej przepracowalam 6 mies. (a w sumie 5 calych,bo pod koniec 6 poszlam na zwolnienie), bylam na zwolnieniu,teraz jestem na macierzynskim, nastepnie wezme urlop wypoczynkowy oraz wychowawczy do konca mojej umowy.
Wiadomo,ze nie przedluza juz ze mna umowy.
Moje pytanie jest nastepujace: gdy po ustaniu stosunku pracy pojde do Urzedu Pracy,to czy nalezec bedą mi sie bezrobotne pieniazki?

Mąż się zgłosił sam do grupowych zwolnień w firmie żeby dostać osiem wypłat :-) bo i tak chciał odejść, zakłada własną działalność. Miał okazję świetnie się z firmą pożegnać :happy2:
Nooo, osiem wypłat i własna działalność... super :-) Nie ma to jak program zwolnień grupowych we właściwym miejscu we właściwym czasie ;-) Przyznam, że Twój post nie brzmiał jakoś smutno i dlatego się lekko zdziwiłam, ale teraz już rozumiem :-)

Co do szukania przepisów w necie to osobiście nauczyłam się (i tak właśnie podlinkowuję wszystkie ustawy w swoich postach), że absolutnie najlepszym źródłem jest wyszukiwarka ustaw na stronach sejmowych (przycisk Wyszukiwanie). Są tam aktualne przepisy i, co najlepsze, mają ujednolicone wersje, czyli tekst uwzględniający wszystkie obowiązujące nowelizacje. Do tego jeszcze można bardzo łatwo znaleźć ustawy pozmieniane daną nowelizacją, powiązane rozporządzenia i inne akty wykonawcze, no a samo źródło jest chyba najbardziej wiarygodne w całym Internecie. :-) Jedynym minusem jest to, że trzeba dobrze wiedzieć, czego się szuka albo chwilę poszperać po kolejnych odnośnikach, bo wyszukiwanie wg haseł zazwyczaj zwraca bardzo dużo wyników (ustawę właściwą oraz wszelkie możliwe powiązane przepisy, nowelizacje itd.)
(...)Moje pytanie jest nastepujace: gdy po ustaniu stosunku pracy pojde do Urzedu Pracy,to czy nalezec bedą mi sie bezrobotne pieniazki?
Askkle, wg mnie tak, ale musisz przeczytać dokładnie, kiedy nabywa się prawo do zasiłku, ponieważ może w Twojej sytuacji być coś, o czym ja nie wiem. Pełną informację o zasadach przyznawania zasiłku masz np. tutaj.

Ostatnia edycja:
Melu..znajoma ma umowę na zastępstwo, zaszła w ciążę, niestety ciążą zagrożona i jest na l4..teraz się niepokoi, czy gdy tamta osoba wróci do pracy, czy jej umowa wygasa, mimo ciąży..CZy normalnie przedłuża się do dnia porodu a potem macierzyński i dopiero koniec?

reklama
Melu..znajoma ma umowę na zastępstwo, zaszła w ciążę, niestety ciążą zagrożona i jest na l4..teraz się niepokoi, czy gdy tamta osoba wróci do pracy, czy jej umowa wygasa, mimo ciąży..CZy normalnie przedłuża się do dnia porodu a potem macierzyński i dopiero koniec?
No niestety art. 177 par. 3(1) kodeksu pracy mówi, że nie przedłuża się umowy na zastępstwo. A w związku z tym nie ma wypłaty macierzyńskiego z ZUS. Taka umowa na zastępstwo jest niestety bardzo niekorzystna dla Twojej znajomej.

Dokładne brzmienie przepisów możesz znaleźć np. tutaj.

Do góry