reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawa mam - przepisy

dzięki Melulu o tych 3 m-cach które trza przezyc bez L4 nie wiedziałam, ale na szczęście wcześniej zwolnienia nie brałam;-)

no i do średniej licza sie tez 3 miesiace kiedy byłam zatrudniona na okres próbny, tak?

reklama
Melulu - rozumiem, ze musze miec 3 m-ce bez L4 ale czy jestes pewna ze to 3 m-ce w tył od momentu pójscia na zwolnienie i moge dostac podwyzke w ostatnim miesiacu pracy?

Bo słyszałam ze to jednak muszą 3 m-ce minąc od momentu otrzymania podwyzki i chyba niestety tak jest....:-(

Melu..Mam pytanie, bo jako nauczyciel dostaje pensje z góry, tak samo zasiłek macierzyński. Prawo do zasiłku kończy mi się 25 maja, w jaki sposób zostaną mi naliczone pieniążki?I kiedy powinnam dostać je na konto?Normalnie coś koło 1? Czy jakoś inaczej?

Dziewczyny a jak jest liczona 13stka? jeśli w lutym dostałam i pensje i 13 stke to jest liczone jak bym miała taki duży dochód za ten miesiąc? czy może 13stka jest policzona jako osobny miesiąc- no ale to by było bz sensu...
oczywiście chodzi mi o to jak jest liczona do średniej przy zwolnieniu i macierzyńskim

Ostatnia edycja:
Melulu - rozumiem, ze musze miec 3 m-ce bez L4 ale czy jestes pewna ze to 3 m-ce w tył od momentu pójscia na zwolnienie i moge dostac podwyzke w ostatnim miesiacu pracy?
Bo słyszałam ze to jednak muszą 3 m-ce minąc od momentu otrzymania podwyzki i chyba niestety tak jest....:-(
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie takie informacje. Przepisy są jednoznaczne: jeśli idziesz na zwolnienie lekarskie, otrzymujesz wynagrodzenie równe 1/30 podstawy za każdy dzień zwolnienia. Podstawę liczy się jako średnią z otrzymanych przez Ciebie zarobków w ciągu 12 m-cy kalendarzowych poprzedzających miesiąc zwolnienia. Zmiany warunków umowy o pracę (czyli podwyżki, zmiana stanowiska, itp. - poza przejściem na niepełny etat) nie są w ogóle brane pod uwagę do wyliczenia tej podstawy. Liczą się wypłacone pieniążki.
Trzy miesiące mają znaczenie o tyle, że jeśli w ciągu tego okresu byłaś na innym zwolnieniu, to podstawy w ogóle się nie wylicza, tylko przepisuje się taką, jaka była wyliczona do poprzedniego zwolnienia.
Melu..Mam pytanie, bo jako nauczyciel dostaje pensje z góry, tak samo zasiłek macierzyński. Prawo do zasiłku kończy mi się 25 maja, w jaki sposób zostaną mi naliczone pieniążki?I kiedy powinnam dostać je na konto?Normalnie coś koło 1? Czy jakoś inaczej?
Jak to już kiedyś tu pisałam, nie bardzo znam się na karcie nauczyciela, więc najlepiej zadzwoń do swojego działu kadr i się dokładnie wypytaj. Zasiłek dostaniesz w wysokości 25/30 wyliczonej podstawy (i wg mnie wypłata powinna być normalnie pierwszego na konto), a reszta zależy od tego, co będziesz robić po 25. - czy zdecydujesz się na wychowawczy, czy pójdziesz na urlop wypoczynkowy, czy wrócisz do pracy...

Zgodnie z art. 36-47 ustawy o świadczeniach z tyt. choroby i macierzyństwa zasiłek macierzyński wynosi tyle samo, ile chorobowy (wg art. 47). Niezależnie od zmiany wynagrodzenia podstawa zasiłku pozostaje taka sama, jak wyliczona na początku zwolnienia, chyba że pomiędzy chorobowym a macierzyńskim upłyną pełne 3 m-ce kalendarzowe (wg art. 43). Zatem pracodawca może dać Ci nawet milion złotych podwyżki, a i tak na macierzyńskim dostaniesz dokładnie tyle samo, ile na chorobowym. Nie da się zarobić na ZUSie w ten sposób ;-)

ja tak jeszcze raz analizuje poprzednie posty i jakoś dopiero dochodzi do mnie sens tego co wyżej...czyli jeżeli od mojego zwolnienia do macierzyńskiego nie upyneły 3 miesiące to nikt i tak tego macierzyńskiego nie będzie liczył na nowo??? nie będzie to średnia gdzie miesiące na zwolnieniu to 1/12, nie wejdzie wtedy w to 13stka bo i tak mam już naliczoną stawkę - taką jak na zwolnieniu?

cześć dziewczyny :) właśnie wczoraj dowiedziałam się że pracodawca nie przedłuży ze mną umowy która kończy się z końcem kwietnia ;/ na macierzyńskim powinnam by planowo do końca czerwca..i moje pytanie czy mimo braku umowy nadal przysługuje mi zasiłek macierzyński?? jeśli znajdę wcześniej nową prace czy podpisaniem umowy muszę czekać do końca macierzyńskiego?
i jeszcze jedno pytanie.. w 2008 nie wykorzystałam 10 dni urlopu ... czy jeśli prawodawca nie przedłużył ze mną umowy należy mi się ekwiwalent?

normalnie jestem załamana ;/ jeszcze tydzień temu miałam obiecane przedłużenie umowy a tu takie wiadro zimniej wody ;/ ehhh

Jak to już kiedyś tu pisałam, nie bardzo znam się na karcie nauczyciela, więc najlepiej zadzwoń do swojego działu kadr i się dokładnie wypytaj. Zasiłek dostaniesz w wysokości 25/30 wyliczonej podstawy (i wg mnie wypłata powinna być normalnie pierwszego na konto), a reszta zależy od tego, co będziesz robić po 25. - czy zdecydujesz się na wychowawczy, czy pójdziesz na urlop wypoczynkowy, czy wrócisz do pracy...

Dzięki Melu. Ja teoretycznie wracam do pracy, ale, że mnie nie chcą na koniec roku szkolnego, prosili, bym przyniosła l4, aj mam duże kłopoty z kręgosłupem po ciąży i nie ma problemu z tym, więc do końca czerwca dostarczam im l4, czyli teoretycznie wracam, ale choruję...
a potem to już wiem, bo normalnie- urlop..

reklama
Do góry