reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

reklama
Moja przyjaciolka ma obecnie 2 letniego synka. Ale o ciazy dowiedziala sie w 4 miesiacu (ach...nie pytajcie o szczegoly... wiem,ze duzo osob mowi: jak mogla nie wiedziec...no ale nie wiedziala)... wiec gdyby ta ustawa wczesniej obowiazywala, to by sie biedaczka nie zalapala na 1 tys zl :p

Nie wiem, czy o to ktoś już tu pytał, ale ile w końcu jest tego urlopu macierzyńskiego dla matek, którym urodziło sie drugie dziecko??? Ja nie pamiętam, ale wydaje mi się, że ostatnio przy Natalce w szkole miałam 20 tygodni (ale nie jestem pewna) :tak:, no i teraz przy Matim też mi 20 tygodni naliczyli czyli od 31 grudnia do 19 maja. Sama już zwątpiłam, jak to jest...:baffled::sorry::confused2:

Ostatnia edycja:
Pysia, teraz od stycznia weszla ustawa ze matkom nalezy sie zawsze 20 tyg urlopu macierzysnkiego (tzn. beda go w przyszlosci wydluzac stopniowo), ale obecnie jest 20 tyg i nie zaleznie od tego ktore to dzieciątko :)

Prosze o porade>Termin porodu mam na 22 lutego(do tego dnia mam l4) mam przyznany zasilek rehabilitacyjny do 6 marca.W zwiazku z tym mam pytanie:jesli nie urodze do 22 lutego czy moge dalej byc na zasilku czy musze wziasc urlop macierzynski??A jesli mam prawo byc nadal na tym zasilku do 6 marca czy musze cos zglaszac w kadrach??dziekuje za odpowiedz:)

reklama
Prosze o porade>Termin porodu mam na 22 lutego(do tego dnia mam l4) mam przyznany zasilek rehabilitacyjny do 6 marca.W zwiazku z tym mam pytanie:jesli nie urodze do 22 lutego czy moge dalej byc na zasilku czy musze wziasc urlop macierzynski??A jesli mam prawo byc nadal na tym zasilku do 6 marca czy musze cos zglaszac w kadrach??dziekuje za odpowiedz:)

Witaj!
Gdy urodzisz - automatycznie jestes juz na urlopie macierzynskim. Wysylasz do kadr w swojej firmie dokumenty (akt urodzenia dzidzi) a kadry przesylaja to do zusu i od dnia porodu liczony juz jest urlop macierzynski :-)

Do góry