reklama
Melulka a jak to jest z tym nie zwalnianiem z pracy przez rok po macierzyńskim albo wychowawczym?
Słyszałaś o czymś takim że pracodawca nie może cię zwolnić przez okres roku po powrocie do pracy? Bo wiesz w dobie kryzysu mnie to bbbb interesuje hihihi :-)
Jest to nowy przepis, który wszedł w tej nowelizacji wydłużającej macierzyńskie (od 1.01.2009). Nie jest to dokładnie tak, że przez rok nie można zwolnić. Są to właściwie trzy przepisy.
Pierwszy mówi tyle, że kobieta wychowująca dziecko może iść na wychowawczy - maksymalnie na trzy lata, do momentu aż dziecko nie skończy czterech lat życia (z czego wynika, że nie trzeba iść na wychowawczy od razu po macierzyńskim, a co więcej - można sobie wychowawczy wziąć w częściach).
Drugi przepis mówi, że zamiast wychowawczego kobieta może zażądać obniżenia etatu (przepis nie przecyzuje, o ile) i pracodawca musi się na to zmniejszenie etatu zgodzić. Z powyższego wynika, że obniżenie etatu ma te same zasady, co wychowawczy - nie trzeba robić tego od razu i można na okres krótszy niż 3 lata.
I trzeci, wprowadzający ochronę przed zwolnieniem, mówi, że kobiety, która zażądała zmniejszenia etatu (i tylko takiej!!!) nie można zwolnić przez 12 pierwszych miesięcy tego zmniejszenia. Czyli żeby mieć ochronę przed zwolnieniem, trzeba sobie zredukować etat.
Kasiu, przykro mi, na bezrobociu zupełnie się nie znam, bo nie załatwiają tego kadry w zakładzie pracy. Ale spójrz np. na taką stronę: Bezrobocie on-line - urzędy pracyJa też mam pyt. ile wynosi teraz zasiłek dla bezrobotnych i ile dostaje się za staż?
Myszko, dobrze słyszałaś odnośnie macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia. Zasiłek wypłacany jest przez 2 tygodnie krócej, czyli zamiast 20 tygodni - 18 tygodni.Ja mam takie blache a zarazem nurtujace mnie pytanie...
Co do dotacji to spytaj w Urzędzie Pracy, bo skoro jest to dotacja dla bezrobotnych, to właśnie oni powinni tym rządzić (a przynajmniej powiedzieć Ci, gdzie masz się zgłosić).
klaudia011
Fanka BB :)
Myszko, dobrze słyszałaś odnośnie macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia. Zasiłek wypłacany jest przez 2 tygodnie krócej, czyli zamiast 20 tygodni - 18 tygodni.
no pięknie nawet nie wiedziałam, a cieszyłam się ze jest 2 tyg dłużej
Jest dłużej, bo w zeszłym roku byłoby 16 tygodni. Tak sobie ZUS oszczędza wykorzystując przepis, że dwa tygodnie macierzyńskiego mogą przypadać przed porodem. Niezależnie od tego, czy kobieta poszła na ten macierzyński czy nie, ZUS wypłaca zasiłek skrócony właśnie o te dwa tygodnie.no pięknie nawet nie wiedziałam, a cieszyłam się ze jest 2 tyg dłużej
Melulu, Mądra Kobieto, mam i ja pytanie.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w firmie X. W najbliższym czasie zmieni się to i będę zatrudniona w firmie Y najprawdopodobniej na czas określony 5 lat (raczej nie będzie to umowa na czas nieokreślony).
I teraz mam sobie taki plan: chciałabym w najbliższych miesiącach otworzyć własną działalność gospodarczą, która byłaby dodatkowym źródłem dochodu - bez rezygnacji z obecnego zatrudnienia. W ciągu 2 najbliższych lat, przy pomyślnych wiatrach planuję urodzenie dziecka. Chciałam po urlopie macierzyńskim pójść na wychowawczy, niestety nie wiem, jak to się ma do prowadzenia własnej firmy. Ktoś mi mówił, że będąc zatrudniona w firmie jako pracownik i przebywając na urlopie wychowawczym, musiałabym i ja zatrudnić pracownika w swojej firmie, żeby móc działalność prowadzić, inaczej musiałabym ją zawiesić. Czy to prawda?
Jak można pogodzić te dwie sprawy (od strony prawnej) - prowadzenie firmy i wychowywanie dziecka - pracuję w biurze i musiałabym oddawać maluszka na cały dzień niani czy komukolwiek, czego nie chcę robić, a nie mogę też pozwolić sobie na całkowite zrezygnowanie z zarobku. Zależałoby mi natomiast na zachowaniu zatrudnienia podczas urlopu wychowawczego, bo jeszcze przez ten czas nie płaciłabym pełnego zusu za firmę
Czy możesz mi podpowiedzieć, jak to ugryźć, żeby było ok?
Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w firmie X. W najbliższym czasie zmieni się to i będę zatrudniona w firmie Y najprawdopodobniej na czas określony 5 lat (raczej nie będzie to umowa na czas nieokreślony).
I teraz mam sobie taki plan: chciałabym w najbliższych miesiącach otworzyć własną działalność gospodarczą, która byłaby dodatkowym źródłem dochodu - bez rezygnacji z obecnego zatrudnienia. W ciągu 2 najbliższych lat, przy pomyślnych wiatrach planuję urodzenie dziecka. Chciałam po urlopie macierzyńskim pójść na wychowawczy, niestety nie wiem, jak to się ma do prowadzenia własnej firmy. Ktoś mi mówił, że będąc zatrudniona w firmie jako pracownik i przebywając na urlopie wychowawczym, musiałabym i ja zatrudnić pracownika w swojej firmie, żeby móc działalność prowadzić, inaczej musiałabym ją zawiesić. Czy to prawda?
Jak można pogodzić te dwie sprawy (od strony prawnej) - prowadzenie firmy i wychowywanie dziecka - pracuję w biurze i musiałabym oddawać maluszka na cały dzień niani czy komukolwiek, czego nie chcę robić, a nie mogę też pozwolić sobie na całkowite zrezygnowanie z zarobku. Zależałoby mi natomiast na zachowaniu zatrudnienia podczas urlopu wychowawczego, bo jeszcze przez ten czas nie płaciłabym pełnego zusu za firmę
Czy możesz mi podpowiedzieć, jak to ugryźć, żeby było ok?
Wolfheart, taka mądra to ja wcale nie jestem. Dowodem na to niech będzie fakt, że nigdy nie zgłębiałam szczegółowo przepisów odnośnie prowadzenia własnej działalności. W każdym razie z punktu widzenia umowy o pracę to można wykonywać działalność zarobkową na wychowawczym o ile rodzaj tej działalności nie wyklucza sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem (czyli np. jeśli jesteś tłumaczem, który otrzymuje teksty mailem i odsyła mailem przetłumaczone, to bez problemu, ale jeśli tłumaczem na żywo to już odpada).
Źródło:
Art. 186(2) kodeksu pracy: "§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem."
Źródło:
Art. 186(2) kodeksu pracy: "§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem."
klaudia011
Fanka BB :)
o ja tez jestem ciekawa czy należy mi się bezrobocie po macierzyńskim...
reklama
Melulu, dzięki
W takim razie dopytam się gdzieś o to prowadzenie działalności w trakcie wychowawczego.
A jeśli chodzi o to
W takim razie dopytam się gdzieś o to prowadzenie działalności w trakcie wychowawczego.
A jeśli chodzi o to
to profil działalności zakładałby, że mogę ją wykonywać w domu, zwłaszcza, że rejestrować ją będę w swoim mieszkaniu - więc chyba podpada to pod możliwość jednoczesnego sprawowania opieki nad dzieckiem? ;-)z punktu widzenia umowy o pracę to można wykonywać działalność zarobkową na wychowawczym o ile rodzaj tej działalności nie wyklucza sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem (czyli np. jeśli jesteś tłumaczem, który otrzymuje teksty mailem i odsyła mailem przetłumaczone, to bez problemu, ale jeśli tłumaczem na żywo to już odpada)