reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

Bo nie wiem czy brać te zwolnienie(źle się czuję i boję się poronić),czy czekać do 18.12 kiedy to będę mieć zwolnienie 100%?

reklama
Melulu mam jeszcze jedno pytanko czy jeżeli teraz od 03.12 pójdę na zwolnienie ale bez wpisania na zwolnieniu,że jestem w ciąży a od 18.12 na ciążowe i już nie wrócę to też będą mi brać do wypłaty chorobowego pod uwagę tylko październik i listopad 100%wynagrodzenia, czy też wezmą pod uwagę grudzień i te 80% l4 mimo przepracowania w grudniu 2 dni??:baffled:
Zasada jest taka: jeśli miało się zwolnienie w ciągu ostatnich trzech miesięcy, to wyliczona średnia z wynagrodzenia pozostaje bez zmian. Czyli u Ciebie zostaje podstawa jako średnia z października i listopada, tylko przeliczą Ci z 80% na 100%.

A w ogóle, to masz prawo ubiegać się o wyrównanie tych 20% za zwolnienie od 3.12, bo przecież na tym zwolnieniu jesteś już w ciąży. Więc możesz zrobić tak: udać, że nic nie wiedziałaś, a jak dostaniesz pasek (druk RMUA) na koniec grudnia, to zadzwonić do działu płac czy księgowej, kto tam u Ciebie rozlicza zwolnienia i poprosić o korektę wynagrodzenia za pierwszą połowę grudnia, bo dopiero zauważyłaś na pasku, że rozliczyli Ci nieprawidłowo 80% podstawy. I będą musieli Ci dopłacić. Co najwyżej mogą zażądać zaświadczenia od lekarza z konkretną informacją, od kiedy jesteś w ciąży (lub w którym tygodniu jesteś, co na jedno wychodzi). :-)

Dziękuje bardzo za rewelacyjnie szybka odpowiedz:-).Czyli mogę się przestać martwić i iść na to zwykłe zwolnienie ;-) mnie to niezmiernie bo od 4.12 mam paskudny grafik (same popołudnia a wtedy to nawet w pracy do łazienki nie mogę pójść:-( nie mówiąc już o innych aspektach) i nie dałabym rady uff:-)
Jesteś super:tak:

Melulu mam do Ciebie pytanko. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w jednej firmie (firma-matka), pracuję jednak tez w innej firmie (na rzecz tej pierwszej) na podstawie umowy o dzieło. Wiadomo, że będę na macierzyńskim i w związku z tym moje pytanko, czy nie będzie problemu gdybym chciała kontynuować pracę podczas mojego macierzyńskiego w tej drugiej firmie gdzie mam umowę o dzieło? Praca ta zajmuje mi bardzo mało czasu, wiąże się jednak z tym że muszę się pojawić raz na trdzień (sobota) na jakieś półtorej godziny w tej pierwszej firmie-matce. No i czy nie ma jakiś prawnych przeciwskazań do tego.

Melulu mam do Ciebie pytanko. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony w jednej firmie (firma-matka), pracuję jednak tez w innej firmie (na rzecz tej pierwszej) na podstawie umowy o dzieło. Wiadomo, że będę na macierzyńskim i w związku z tym moje pytanko, czy nie będzie problemu gdybym chciała kontynuować pracę podczas mojego macierzyńskiego w tej drugiej firmie gdzie mam umowę o dzieło? Praca ta zajmuje mi bardzo mało czasu, wiąże się jednak z tym że muszę się pojawić raz na trdzień (sobota) na jakieś półtorej godziny w tej pierwszej firmie-matce. No i czy nie ma jakiś prawnych przeciwskazań do tego.
Przypadek jest nietypowy. Przyznam, że przejrzałam zarówno kodeks pracy jak i ustawę o zasiłku macierzyńskim i w obu znalazłam tylko zapisy, że na wychowawczym można świadczyć pracę, jeśli nie uniemożliwia to sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. O macierzyńskim ani słowa.

Na zasiłku chorobowym nie można pracować, a wręcz jest zapis, że nie można wykonywać żadnej "pracy zarobkowej", co oznacza również umowy zlecenia i o dzieło. Ale nie ma nigdzie odwołania, że zasiłek macierzyński też podpada pod ten przepis. Więc wg mnie nie ma tutaj żadnej regulacji odnośnie macierzyńskiego, a skoro nie jest napisane, że nie można - to można :-)

Chociaż do końca przekonana nie jestem... A czy w związku z tym, że jest to umowa o dzieło i to dla innego podmiotu prawnego, masz od tej umowy odliczane składki ZUS? Bo jeśli nie masz, to raczej nie masz się czego obawiać. Ewentualne problemy mogłyby być tylko ze strony ZUSu, a skoro on nie wie o tej umowie o dzieło, to nie ma sprawy :-)

Strasznie dziękuję za tak szybką odpowiedz:-)
A czy w związku z tym, że jest to umowa o dzieło i to dla innego podmiotu prawnego, masz od tej umowy odliczane składki ZUS? Bo jeśli nie masz, to raczej nie masz się czego obawiać. Ewentualne problemy mogłyby być tylko ze strony ZUSu, a skoro on nie wie o tej umowie o dzieło, to nie ma sprawy :-)

Zus nie jest odprowadzany, jedynie podatek.

Melulu chciałam cie zapytać czy zwolnienie z z oznaczeniem B czyli ciążowe (dziś takie dostałam ale nie mógł mi gin wypisać zaświadczenia)jest ważne bez zaświadczenia o ciąży? Czy też jest jakiś czas na doniesienie takiego zaświadczenia?Mam zwolnienie od 4-15 grudnia (przyśpieszył mi wizytę bo dał krótsze zwlnienie). Z góry dziękuje za odpowiedz:-)
A i jeszcze jedno pytanko na zwolnieniu mam że mam leżeć czy takie będę miała do końca ciąży??:szok:

Ostatnia edycja:
Melu:) Nie musiałam prosić o regulamin. Dziś dyrekcja powiedziała mi, ze wprawdzie bonów nie dostanę(bo w tym roku mają inny system), ale po poniedziałku wpłyną mi na konto dodatkowe pieniążki;-)Byle do przyszłego tyg. i wtedy szaleństwo świątecznych zakupów, gdzie oczywiście prym będą wiodły prezenty dla Jacusia;-)

aneczka nie musisz miec zaswiadczenia o ciazy Ksiegowe wiedza co to symbol B i jak to rozliczac

Jedynie uwazaj z wychodzeniem bo jak masz lezeć to jakis nadgorliwiec moze cie sprawdzic...

reklama
Mi od poniedzialku zaczal placic zus bo firma nie ma wiecej niz 10 osob. Wiec zaczyna sie teletombola ile przeleja i kiedy. cudownie...

Do góry