reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawa mam - przepisy

u nas przed świętami są zawsze dawane bony świąteczne z funduszu socjalnego(...)
Asia, wszystko zależy od tego, jak jest to zapisane w Regulaminie Funduszu Socjalnego - jeśli jest fundusz, to powinien być taki dokument. Musisz poprosić kogoś, żeby Ci go dał (kadry nie mają prawa Ci odmówić) i przeczytać, czy są tam jakieś ograniczenia w przyznawaniu bonów.

Moja sprawa dotyczy świadczenia rehabilitacyjnego.(...) Podobno przepisy się zmieniają od stycznia. Są już zatwierdzone czy w przetwarzaniu przez nasz wspaniały rząd?? Pogubiłam się :baffled:
Jak to opisywałam trochę wyżej (https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/prawa-mam-przepisy-19685/index16.html#post2889877), ustawa została uchwalona przez Sejm, teraz czekamy na to, czy Senat coś zmieni i czy Prezydent podpisze. Wg informacji na stronach Senatu, prace nad ustawami uchwalonymi na 29 posiedzeniu Sejmu (czyli właśnie wtedy, gdy uchwalono poprawki do kodeksu pracy) są zaplanowane na posiedzenie Senatu w dniach 3-4. grudnia.
W nowelizacji uchwalonej przez Sejm jest przewidziana poprawka do ustawy o zasiłkach chorobowych, przedłużająca możliwość otrzymywania zasiłku przez ciężarne do 270 dni. Gdyby to przeszło, to nie trzeba będzie starać się o świadczenie rehabilitacyjne, jeśli 182 dni mija w styczniu. Ale może na wszelki wypadek lepiej złożyć papiery, bo a nuż coś im nie wyjdzie? Wg mnie jest to niewielkie ryzyko, ale zawsze... W razie czego najgorsze, co Ci grozi, gdybyś nie złożyła papierów, a ustawa nie weszła z tą poprawką, to opóźnienie o miesiąc (max dwa) w wypłacie.

reklama
Dzięki Melu :-)Na razie zaczekam do 6, bo zazwyczaj na Mikołajki dostawaliśmy bony, zobaczymy jak nic nie będzie to poproszę o ten regulamin;-)

niestety moj zaklad zlikwidowano i mialam przedluzona umowe do dnia porodu.w takim razie pozostaje karta bezrobotnego.dziekuje bardzo za odpowiedz pozdrawiam

asiuN najlepiej zadzwoń do kadr i zapytaj o te bony! ja zadzwoniłam i okazało sie że są mi przyznane! więc już je mam w domku:)we wtorek zakupy!

MELULU ja mam pytanie jeszcze odnośnie macierzynskiego?Czy on ma byc wydluzony do 20 tyg. od 2009 czy 2010 r? bo na innym forum piszą że od 2010:((

MELULU ja mam pytanie jeszcze odnośnie macierzynskiego?Czy on ma byc wydluzony do 20 tyg. od 2009 czy 2010 r? bo na innym forum piszą że od 2010:((
Kasia, w poprzednich postach na tym wątku (i na styczniu też) napisałam, że na 100% od 01.01.2009!!! Po prostu w Gazecie Prawnej (albo Rzeczpospolitej? nie pamiętam już) napisali artykuł, który miał takie niejasne sformułowanie, że komuś mogło się pomylić.
A jeśli chcesz zobaczyć na własne oczy, to tu jest projekt, który uchwalił Sejm: przeczytaj artykuły pierwszy i ostatni (art. 1 pkt. 1 i art. 19). I się nie martw :-) A jeśli jesteś zalogowana na tym innym forum, to możesz podesłać im tego linka, niech się dziewczyny nie boją, bo dzieciom zaszkodzą ;-)
I uwaga: w art. 1 pkt. 2 jest mowa o "dodatkowym urlopie macierzyńskim", niestety ten zgodnie z art. 12 wchodzi dopiero od 2010r., więc żeby się ktoś nie rozpędził z czytaniem i nie narobił sobie nadziei :-(

Ostatnia edycja:
reklama
Melulu mam jeszcze jedno pytanko czy jeżeli teraz od 03.12 pójdę na zwolnienie ale bez wpisania na zwolnieniu,że jestem w ciąży a od 18.12 na ciążowe i już nie wrócę to też będą mi brać do wypłaty chorobowego pod uwagę tylko październik i listopad 100%wynagrodzenia, czy też wezmą pod uwagę grudzień i te 80% l4 mimo przepracowania w grudniu 2 dni??:baffled:

Do góry