reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawa mam - przepisy

MELULU super gratuluję:) ja też chciałam być prawnikiem ale jestem urzędnikiem...
Ja też jestem poniekąd urzędnikiem. Co prawda w firmie prywatnej, ale pracuję w zwykłym dziale kadr jako zwykła pani kadrowa :-) Na studia podyplomowe poszłam z własnej woli, bez skierowania z pracy, żeby rozszerzyć sobie horyzonty :-) W pracy zupełnie nie zajmuję się zagadnieniami prawnymi, mamy od tego radcę prawnego z firmy prawniczej.

Ale prywatnie po prostu lubię "wiedzieć". I jak się właśnie przekonuję, szukanie paragrafów sprawia mi frajdę. Trochę szkoda, że w mojej rodzinie nie ma żadnych prawników i nie poszłam na prawo wiedziona tradycją rodzinną, bo chyba bym się sprawdziła ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
o Melulu - na pewno byś się sprawdziła! ja to Cie podziwiam - bo ja to nawet w necie dobrze szukać nie potrafię :-( wpiszę coś, wyskakują mi dziwne stronki a jak jest coś konkretnego to tak zagmatwane że ja dziękuję :confused2: ja nigdy nie lubiałam czytać ustaw, uchwał itp - za trudny język jak dla mnie :sorry:

o Melulu - na pewno byś się sprawdziła! ja to Cie podziwiam - bo ja to nawet w necie dobrze szukać nie potrafię :-(
Ja jak szukam czegoś nietypowego i nie mogę znaleźć, to lecę do męża - on radzi sobie z szukaniem znacznie lepiej :-) Jakoś ma takie wyczucie, że zawsze wie, co ma w tego googla wpisać :-)
ja nigdy nie lubiałam czytać ustaw, uchwał itp - za trudny język jak dla mnie :sorry:
A owszem, polskie ustawy napisane są w naprawdę chory sposób. Ale osobiście zauważyłam, że znacznie lepiej się czyta przepisy z dziedziny, na której się człowiek choć trochę zna - bo wtedy od razu widać, które zapisy są kluczowe i do których szczegółów trzeba się przyczepić. Więc gdybym miała czytać np. kodeks spółek handlowych, to na pewno by mi szło duuużo gorzej :-) Jak będę miała pytania z prawa o nieruchomościach, to zgłoszę się do Ciebie ;-)

Witam wszystkie panie:-)
Przeczytałam dużo informacji na ten temat wiele się dowiedziałam ale nie do końca bo wiadomo każda sytuacja inna.Jeżeli któraś z was będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytania będę bardzo wdzięczna:tak: .
Moja sytuacja przedstawia się następująco:17.09.08 podjęłam pracę na okres próbny do końca listopada(wcześniej bezrobotna :-()w poniedziałek 01.12.08 dostanę umowę na 2 lata:tak:.Na początku listopada zaszłam w ciążę:-), licząc wg ostatniej miesiączki jestem teraz w 6 tygodniu z czego się bardzo cieszę ale i martwię:-(.
Po pierwsze z tego co wyczytałam zwolnić mnie nie mogą:-) Ale jak jest z tym chorobowym?Z czego mi wyliczą? Krótko pracuje i zarabiam najniższą krajową, zastanawiam się więc z czego trzeba będzie żyć :szok:Drugie moje pytanko dotyczy samego L4 :czy będę miała problem z uzyskaniem go?(pracuje w hipermarkecie-8h na stojąco,przy lodówkach, na chłodni,przy rozładowaniu towarów i przy wędlinach, serach(już teraz mnie mdli:no:)Do tego to moja trzecia ciąża, przy pierwszym porodzie w 31 tyg ciąży urodziłam martwego synka:-(,drugi poród w 35 tygodniu ale na szczęście mimo wcześniactwa żywy synek obecnie 3lata i 8miesięcy:-).

aneczka2425, po pierwsze - walcz o tę umowę na dwa lata. Jeśli kończy Ci się umowa na okres próbny przed 3-cim miesiącem ciąży (a tak jest u Ciebie), pracodawca nie musi wręczać Ci nowej, więc gdyby np. z jakiegoś powodu się rozmyślił, to zostajesz bez pracy niestety.

Chorobowe wyliczą Ci z pełnych miesięcy przepracowanych, czyli jeśli nie byłaś jeszcze na zwolnieniu, a np. pójdziesz w grudniu, będzie to średnia płaca z października i listopada. Jak przepracujesz cały grudzień, to do średniej będzie się wliczać październik, listopad i grudzień. I tak dalej. Zwolnienie jest w ciąży płatne 100% średniej opisanej powyżej.

Co do otrzymania zwolnienia to zależy już tylko i wyłącznie od Twojego lekarza. Nie ma żadnych przeciwskazań prawnych, że na przykład pracownikowi krótko zatrudnionemu zwolnienia się nie daje itp. W razie czego musić próbować u różnych ginekologów - są tacy, którzy prywatnie uważają, że "ciąża to nie choroba" i nie chcą wystawiać zwolnień nawet w ostatnich miesiącach, o ile nie jest to ciąża naprawdę zagrożona, ale są też i tacy, którzy są gotowi dać każdej ciężarnej zwolnienie tylko dlatego, że jest w ciąży, nawet jeśli dobrze się czuje.

Dziękuje za szybką odpowiedź :-)W pracy oczywiście nic nie mówiłam wiec w poniedziałek dostanę umowę na pewno :-). Wydaje mi się że kwalifikuje się do miana ciąży zagrożonej biorąc obie ciąże pod uwagę. Na zwolnienie muszę iść jak najszybciej bo wiadomo wszystkim co się dzieje w hipermarketach tuz przed świętami:szok:,boje się że stracę dzidzię:-(.Poza tym czytałam że zgodnie z przepisami nie mogę pracować w takich warunkach, Zarejestrowałam się do dwóch lekarzy ale też ze względu na wczesna ciąże muszę czekać bo niby nie będzie nic widać na usg:-((o ciąży wiedziałam już w połowie listopada:-) ). Mam pytanko czy jeżeli ginekolog nie wystawił by mi zwolnienia to czy na podstawie badań lekarz rodzinny by mógł wystawić te 100% płatne zwolnienie(coś słyszałam ale nie mam pewności)?
A i skoro będą brać pod uwagę np:tylko październik i listopad(ok:845zł w obu miesiącach)bo całego grudnia nie dam rady już teraz wymiękam :-(to będę dostawać tyle przez cała ciążę i macierzyński??

Ostatnia edycja:
witajcie kochane ja ma do was takie pytanie....jestem na zasilku macierzynskim ktory konczy mi sie 18 grudnia.czy po tym terminie moge sie starac o jakies swiadczenie??

Mam pytanko czy jeżeli ginekolog nie wystawił by mi zwolnienia to czy na podstawie badań lekarz rodzinny by mógł wystawić te 100% płatne zwolnienie(coś słyszałam ale nie mam pewności)?
Każde zwolnienie w ciąży jest płatne 100%, niezależnie od lekarza wystawiającego. Dla porządku lekarz tylko powinien na zwolnieniu wpisać kod "B" w odpowiednie pole.
A i skoro będą brać pod uwagę np:tylko październik i listopad(ok:845zł w obu miesiącach)bo całego grudnia nie dam rady już teraz wymiękam :-(to będę dostawać tyle przez cała ciążę i macierzyński??
Tak.

witajcie kochane ja ma do was takie pytanie....jestem na zasilku macierzynskim ktory konczy mi sie 18 grudnia.czy po tym terminie moge sie starac o jakies swiadczenie??
Jesteś na zasiłku to znaczy, że masz nadal umowę o pracę czy miałaś umowę do dnia porodu i teraz płaci Ci ZUS? Jeśli nie jesteś już zatrudniona i płaci Ci ZUS, to niestety potem już tylko bezrobocie zostaje i ewentualne świadczenia dla osób z małymi (zerowymi) dochodami, czyli zasiłki rodzinne i pomoc społeczna.

reklama
Melu mam pytanie. Pracuję na umowę o pracę. Teraz jestem na l4 jakiś piąty miesiąc> u nas przed świętami są zawsze dawane bony świąteczne z funduszu socjalnego- to w sumie jedyne świadczenie socjalne w ciągu roku. Pracuję w przedszkolu, ale prowadzonym przez Stowarzyszenie Oświatowe tzw. społeczne(warunki pracy reguluje karta nauczyciela i kodeks pracy), czy prawnie powinnam w tym roku też otrzymać bony?I czy powinny one mieć podobną wartość do tych, które otrzymuję, kiedy normalnie pracuję?

Do góry