reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

poszerzony układ kielichowo miedniczkowy

reklama
Spoko.
Jesli wszystkie inne parametry dziecka są w normie to po prostu wystarczy, żeby dziecko było pod stała kontrola poradni nefrologicznej. To schorzenie nie musi być w żaden sposób groźne czy przeszkadzać w normalnym życiu. Z tego co wiem, nie ma przy tym żadnych innych schorzeń „towarzyszących”.
Jest jak jest. Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo, to nie ma co się martwić.

Spoko.
Jesli wszystkie inne parametry dziecka są w normie to po prostu wystarczy, żeby dziecko było pod stała kontrola poradni nefrologicznej. To schorzenie nie musi być w żaden sposób groźne czy przeszkadzać w normalnym życiu. Z tego co wiem, nie ma przy tym żadnych innych schorzeń „towarzyszących”.
Jest jak jest. Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo, to nie ma co się martwić.
Dokładnie, też sie na początku stresowałam, ale później oswoiłam sie z sytuacja, poczytałam trochę na ten temat i sie uspokoiłam. Wszystko będzie dobrze 😊

Masło jest w internecie informacji na ten temat, zaczęłam teraz grzebać.. jeśli coś wiecie jeszcze na ten temat proszę dajcie znać 🙏

Dziewczyny może poratujecie dobrą radą..
Miałam dzisiaj połówkowe badania, wszystko teoretycznie jest ok ale okazało się że dzidzia ma poszerzony układ kielichowo miedniczkowy.. w jednej nerce 4,7mm w drugiej 5,2mm. Za trzy tygodnie muszę skontrolować co się dzieje ale już panikuje..
Moja córka się urodziła z powiększonym UKM jednej nerce 5,4 mm. Ma już prawie 10 miesięcy , od tamtej pory miała 2 razy USG kontrolne, jak miała ok 4 tyg i było bez zmian i po skończeniu 6 miesiąca - miedniczna już w normie a kielich zmniejszył się do 3,4 mm . A jak to będzie dalej wyglądać to zobaczymy na USG po ukończeniu roku.
Dodam , że nic jej nie dolega .

Jestem osoba, która to ma.
W żaden sposób nie utrudnia mnie to życia. Podobno ma się częściej bakterie w moczu, zalegają one w kanalikach nerkowych, ale szczerze gdyby mi nikt nie powiedział, ze to mam, to bym nie zwróciła uwagi.
Nic mnie nie boli, nic nie dokucza. Ot, norma.
U mnie to samo

Moja córka się urodziła z powiększonym UKM jednej nerce 5,4 mm. Ma już prawie 10 miesięcy , od tamtej pory miała 2 razy USG kontrolne, jak miała ok 4 tyg i było bez zmian i po skończeniu 6 miesiąca - miedniczna już w normie a kielich zmniejszył się do 3,4 mm . A jak to będzie dalej wyglądać to zobaczymy na USG po ukończeniu roku.
Dodam , że nic jej nie dolega .
Czy było to zdiagnozowane w ciąży? Trzymam kciuki by wszystko było ok 😘✊

reklama
reklama
Do góry