reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

poszerzony układ kielichowo miedniczkowy

Hankaa

Fanka BB :)
Dziewczyny może poratujecie dobrą radą..
Miałam dzisiaj połówkowe badania, wszystko teoretycznie jest ok ale okazało się że dzidzia ma poszerzony układ kielichowo miedniczkowy.. w jednej nerce 4,7mm w drugiej 5,2mm. Za trzy tygodnie muszę skontrolować co się dzieje ale już panikuje..

reklama
U mnie również u dzidzi był powiększony UKM. Ginekolog stwierdziła, że u chłopca by się nie doczepiła bo to normalne, natomiast, że u mnie dziewczynka to do obserwacji. Po 3 tygodniach było już ok ;) tzn nadal jest powiększony w porównaniu do drugiej nerki, ale mieści się w granicach normy. Po porodzie mam zwrócić pediatrze na to uwagę, żeby skontrolowali nerki przez usg ;)

U mnie również u dzidzi był powiększony UKM. Ginekolog stwierdziła, że u chłopca by się nie doczepiła bo to normalne, natomiast, że u mnie dziewczynka to do obserwacji. Po 3 tygodniach było już ok ;) tzn nadal jest powiększony w porównaniu do drugiej nerki, ale mieści się w granicach normy. Po porodzie mam zwrócić pediatrze na to uwagę, żeby skontrolowali nerki przez usg ;)
Znacznie masz powiększone? Bo u mnie 20tc prawa 5,2mm lewa 4,7mm

Jestem osoba, która to ma.
W żaden sposób nie utrudnia mnie to życia. Podobno ma się częściej bakterie w moczu, zalegają one w kanalikach nerkowych, ale szczerze gdyby mi nikt nie powiedział, ze to mam, to bym nie zwróciła uwagi.
Nic mnie nie boli, nic nie dokucza. Ot, norma.

Jaka była wartość wtedy już nie pamietam, nie mam przy sobie teraz dokumentów. Z tym, że u mnie na połówkowych było okej, wyszło to w 27tc. W 31 tc już było okej - lewa 5.75 a prawa 5.5.
Co u mnie tez bylo istotne to to, że lewy UKM był powiększony, gdzie na ogół jak już dochodzi do powiększenia w prawym.

Jestem osoba, która to ma.
W żaden sposób nie utrudnia mnie to życia. Podobno ma się częściej bakterie w moczu, zalegają one w kanalikach nerkowych, ale szczerze gdyby mi nikt nie powiedział, ze to mam, to bym nie zwróciła uwagi.
Nic mnie nie boli, nic nie dokucza. Ot, norma.
Masz wrodzone czy nabyte?

Jaka była wartość wtedy już nie pamietam, nie mam przy sobie teraz dokumentów. Z tym, że u mnie na połówkowych było okej, wyszło to w 27tc. W 31 tc już było okej - lewa 5.75 a prawa 5.5.
Co u mnie tez bylo istotne to to, że lewy UKM był powiększony, gdzie na ogół jak już dochodzi do powiększenia w prawym.
Rozumiem, u mnie właśnie prawa jest większa od lewej ale obie powiększone.. boje się że może to zaburzyć funkcję maluszka.. kompletnie nic o tym nie wiem a boje się czytać w internecie.

Rozumiem, u mnie właśnie prawa jest większa od lewej ale obie powiększone.. boje się że może to zaburzyć funkcję maluszka.. kompletnie nic o tym nie wiem a boje się czytać w internecie.
A jak z ilością płynu owodniowego ? Jest w normie ? To tez dużo mówi

reklama
Ja mam w ogóle powiększone, bo mam podwójna budowę układu kielichów miedniczkowo nerkowych tak wiec nic się z tym nie da zrobic.

Do góry