reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Jestem po czterech poronieniach (1-ospa, 2,3- brak czynności serca, 4-słaba czynność serca, po tygodniu brak czynności serca; wszystkie poronienia na początku ciąży 6-10 tydzień). W ciąże zachodziłam naturalnie. Przed czwartą ciążą wykonałam poniższe badania (na zlecenie profesor Jerzak) i brałam następujące leki: Acidum Folicum 5mg, Duphaston 2x, Clexane 40, Glucophage XR 500, Vigantoletten 1000. Niestety to też nie pomogło.

Do tej pory zrobiłam:

badania cytogenetyczne (kariotyp) razem z mężem - wynik poprawny
analiza badań DNA - MTHFR 677C-T - układ heterozygotyczny, pozostałe wyniki prawidłowe
antykoagulant tocznia - 34,09
białko S - 73,5%
białko C - 99,6%
P/c antykardiolipidowe klasy IgG - 1,3 GPL
P/c antykardiolipidowe klasy IgM - 5,2 MPL
P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgG - 0,6 SGU
P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgM - 1,3 SMU
glukoza na czczo 81
glukoza po godzinie 72
glukoza po 2 godzinach 69
insulina na czczo 5,2
insulina po godzinie 59,1
insulina po 2 godzinach 45,8
AMH 1,9
homocysteina 8,48
poziom komórek NK 11%
aktywność komórek NK 11%,
Inferferon gamma - 286 (norma 2046,6-4738),
TNF alfa - 4126 (norma 1208,3-4156,1),
Interleukina 10 - 246 (norma 695,6-3048,4),
Interleukina 4 - <20 (norma 20-80,6),
Interleukina 5 - <20 (norma 20-59,8 )
Interleukina 2 - 71 (norma 20 - 62,5),
wskaźnik IFN/IL4 - 14,3 (norma 36,7-175),
wskaźnik TNF/IL4 - 206,3 (norma 19,7-149,5),
wskaźnik IFN/IL10 - 1,2 (norma 1,2-3),
wskaźnik TNF/IL10 - 16,7 (norma 0,7 - 2,8 )
ANA dodatnie, miano 1:1000, świecenie ziarniste
ANA 3 - wszystko ok (dr Pasnik stwierdził, że ANA wyszło dodatnie bo za szybko po poronieniu zrobiłam)
CD16 - 11%,
CD56/CD3 - 5%
CD25/CD127/CD4- 9%
posiew z szyjki macicy, mycoplazma i ureoplazma - wszystko ok

Robiłam też histeroskopię (mam wadę wrodzoną macicy - dwie macice, na tym etapie ciąży nie powinno to przeszkadzać). W badaniu nie wykryto żadnych nieprawidłowości.

Badałam płód po ostatnim poronieniu i uzyskano niejednoznaczny wynik dla chromosomu 15.

reklama
Cześć, kojarzę Twój nick z innego forum na którym ja także jestem. Ja równiez leczę się u prof. Jerzak. Czy profesor wymyśliła co dalej czy już całkowicie zrezygnowałas z jej usług?

Czy dr Paśnik skomentował wynik Twojej interleukiny 10?

Jestem po czterech poronieniach (1-ospa, 2,3- brak czynności serca, 4-słaba czynność serca, po tygodniu brak czynności serca; wszystkie poronienia na początku ciąży 6-10 tydzień). W ciąże zachodziłam naturalnie. Przed czwartą ciążą wykonałam poniższe badania (na zlecenie profesor Jerzak) i brałam następujące leki: Acidum Folicum 5mg, Duphaston 2x, Clexane 40, Glucophage XR 500, Vigantoletten 1000. Niestety to też nie pomogło.

Do tej pory zrobiłam:

badania cytogenetyczne (kariotyp) razem z mężem - wynik poprawny
analiza badań DNA - MTHFR 677C-T - układ heterozygotyczny, pozostałe wyniki prawidłowe
antykoagulant tocznia - 34,09
białko S - 73,5%
białko C - 99,6%
P/c antykardiolipidowe klasy IgG - 1,3 GPL
P/c antykardiolipidowe klasy IgM - 5,2 MPL
P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgG - 0,6 SGU
P/c przeciw B2-glikoproteinie-1 IgM - 1,3 SMU
glukoza na czczo 81
glukoza po godzinie 72
glukoza po 2 godzinach 69
insulina na czczo 5,2
insulina po godzinie 59,1
insulina po 2 godzinach 45,8
AMH 1,9
homocysteina 8,48
poziom komórek NK 11%
aktywność komórek NK 11%,
Inferferon gamma - 286 (norma 2046,6-4738),
TNF alfa - 4126 (norma 1208,3-4156,1),
Interleukina 10 - 246 (norma 695,6-3048,4),
Interleukina 4 - <20 (norma 20-80,6),
Interleukina 5 - <20 (norma 20-59,8 )
Interleukina 2 - 71 (norma 20 - 62,5),
wskaźnik IFN/IL4 - 14,3 (norma 36,7-175),
wskaźnik TNF/IL4 - 206,3 (norma 19,7-149,5),
wskaźnik IFN/IL10 - 1,2 (norma 1,2-3),
wskaźnik TNF/IL10 - 16,7 (norma 0,7 - 2,8 )
ANA dodatnie, miano 1:1000, świecenie ziarniste
ANA 3 - wszystko ok (dr Pasnik stwierdził, że ANA wyszło dodatnie bo za szybko po poronieniu zrobiłam)
CD16 - 11%,
CD56/CD3 - 5%
CD25/CD127/CD4- 9%
posiew z szyjki macicy, mycoplazma i ureoplazma - wszystko ok

Robiłam też histeroskopię (mam wadę wrodzoną macicy - dwie macice, na tym etapie ciąży nie powinno to przeszkadzać). W badaniu nie wykryto żadnych nieprawidłowości.

Badałam płód po ostatnim poronieniu i uzyskano niejednoznaczny wynik dla chromosomu 15.

Widzę że zrobiłaś tych badań bardzo dużo. Na immunologi się nie znam, bo u mnie nie bylo potrzeby aż tak daleko iść, natomiast accidum folicum 5mg przy mthfr? Przy tym wariancie powinno się brać raczej metylowany kwas foliowy a nie syntetyczny :) oczywiście nie będę podważac zdania lekarza, ale może pomyśl też w tym kierunku :)

Cześć, kojarzę Twój nick z innego forum na którym ja także jestem. Ja równiez leczę się u prof. Jerzak. Czy profesor wymyśliła co dalej czy już całkowicie zrezygnowałas z jej usług?

Czy dr Paśnik skomentował wynik Twojej interleukiny 10?
U profesor Jerzak jeszcze nie byłam. Nie wiem czy jeszcze pójdę. Dr Paśnik powiedział tylko, że albo szczepienia albo sterydy w zależności od wyników mlr i cross match. Ale nic więcej nie mówił. Powiedział, że porozmawiamy jak będą wyniki.
A Ty na jakim etapie jesteś?

Widzę że zrobiłaś tych badań bardzo dużo. Na immunologi się nie znam, bo u mnie nie bylo potrzeby aż tak daleko iść, natomiast accidum folicum 5mg przy mthfr? Przy tym wariancie powinno się brać raczej metylowany kwas foliowy a nie syntetyczny :) oczywiście nie będę podważac zdania lekarza, ale może pomyśl też w tym kierunku :)
Biorę jeszcze Life Extension Homocysteine Resist i tam jest metylowany kwas.

Też byłam pacjentka dr Jerzak. Moim zdaniem wszystkich leczy na jedno kopyto zlecając te same leki na wszystkie schorzenia. Jak dla mnie strata czasu i pieniędzy. Dodatkowo kieruje do swojej koleżanki na badanie przepływów wewnątrzmacicznych i nie znam dziewczyny która u tej pani miała by dobre przepływy. Ja pod opieką pani dr Jerzak straciłam dwie ciąże.

Dziewczyny podziwiam Was za tą siłę i upór w badaniach i staraniach o do noszenie ciąży. Ja jestem już wykończona psychicznie, jutro wizyta, nie wiem co będzie. Mam nadzieję że tym razem maluszek przeżyje, ale jeśli nie to nie wiem co ze sobą pocznę...

@plastulinka
Na jakiego ginekologa zmieniłaś profesor? Jakiegoś z Warszawy?

@Psiara1996
Staraj się myśleć, że wszystko się jeszcze ułoży. Myślę, że każda z nas staraczek ma nieustanne wzloty i upadki, jednego dnia chęć walki a drugiego dnia chęć rzucenia wszystkiego.

@wikpaw
Kiedy masz wizytę u dr Paśnika?

reklama
Czy polecacie jakiś antyperspirant w ciąży? Zawsze miałam z tym problem, ponieważ mnie uczulaly. Mogłam używać jedynie dove - do tej pory... porobily mi się brązowe plamy pod pachami :( nie dość że mam te wielkie guzy od gruczołów mlecznych to jeszcze teraz to.

Do góry