reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród - zaczynamy rozmówki o tym co nie uniknione :)

reklama
Dziewczyny ale o czym wy mowicie???? Co to znaczy w waszych wypowiedziach - ze jak nie dam rady to sobie cc urodze? Lub ze jak do 38 tyg nie urodze to wybiore cc???? Przeciez cc nie da sie sobie wybierac!!! To lekarz i nikt inny decyduje o tym jaki ma byc porod.
Cc na rzadanie w wawie kosztuje 7,5 tys i to jest jedyny sposob zeby sobie wybrac.
Ja nie wybieralam cc chociaz moglam miec skierowanie na ciecie przez kregoslup, ale doszlam do wniosku ze jestem kobieta i ze MUSZE zobaczyc co to oznacza rodzic! Ale los chcial ze polozne mi nie pomogly i dlatego po 16 godzinach porodu nie mialam
Partych, dziecko sie juz dusilo i trzeba bylo wyciagac. Nikt tu nie mial nic do gadania czy ja chce czy ja nie chce. Darlam sie o cc juz od 22 i dopiero o 1 mi zrobili nie z powodu moich slow a z powodu braku partych.

Maria "co kraj to obyczaj" u mnie lekarka w poprzedniej ciąży cały czas sugerowała cesarkę :sorry: moja siostra też miała taką propozycję ... jak ktoś chce to zawsze znajdzie powody albo lekarza ..

popieram mini... nie wiem jak u Was, ale większośc prywatnych ginów pyta się jak chce się rodzić. Jak kobieta bardzo boi się rodzić "naturalnie" to zawsze znajdą się jakieś wskazania do cc :sorry: i nawet nie zawsze trzeba za tą cesarkę płacić...

ale tak jak pisała Monika - cesarka czy naturalny poród - najważniejsze jest zdrowie maluchów :tak:

Kurcze no patrzecie to tylko ja nie moge znalesc takiego lekarza ktory by zechcial mi zrobic cc i w ogole o tym porozmawiac, a naprawde pytalam juz kilku! I kazdy reaguje tak jak by cc bylo tematem tabu i nie ma innego sposobu porodu jak sn!

A ja uważam, że takie stanowcze twierdzenia "tylko naturalnie" albo "tylko cesarka" w ogóle nie mają prawa bytu. Najważniejsze jest przecież to, żeby dziecko bezpiecznie przyszło na świat i żeby poród nie był dla mamy traumą. Ja znam zarówno historie o bardoz długim dochodzeniu do siebie po cesarce jak i o bardzo wymęczającym wręcz uwłączającym porodzie naturalnym. A z drugiej strony znam historie o pięknych wzruszających naturalnych porodach jak i o bezproblemowym, doświadczonym z pogodą ducha cesarskim cięciu.

Co mnie dziwi, to to, jak różnie lekarze podchodzą do cc. Mój, o czym już pisałam, twierdzi, że po pierwszym cięciu są wskazania do kolejnego - a jeśli pacjentka bardzo będzie chciała rodzić naturalnie, to trzeba ją otoczyć szczególną opieką w trakcie porodu.

Mój wpis o cesarskim cięciu miał być ku pokrzepieni serc dla tych mam, które chciały, jak ja, rodzić naturalnie, a nie mogły i bały się cięcia. CC u mnie przebiegło bezproblemowo a spotkanie z córeczką bo wyjęciu z brzucha było tak wzruszające że do dziś łezka kręci się w oku.

quote_icon.png
Napisał miotlica
A ja uważam, że takie stanowcze twierdzenia "tylko naturalnie" albo "tylko cesarka" w ogóle nie mają prawa bytu.

mocne slowa jak na wolnośc słowa :-)

alez jakie mocne slowa, w 100% prawdziwe.
Bo mowic, ze TYLKO CESARKA, albo TYLKO NATURALNIE jest bez sensu, dlatego, ze zadna z nas nie wie jak skonczy. Mialam kolezanke, ktora byla umowiona na cesarke w 38 tygodniu, w 37 urodzila silami natury - nie miala szans na cesarke, bo wszystko poszlo tak szybko, ze zanim dojechala do szpitala to dziecko juz "wychodzilo" i zostalo tylko odebrane. Tak wiec teraz juz nie mowi, ze kolejne bedzie NA PEWNO CESARKA, bo wie, ze nigdy nic nie wiadomo.
Co do tych co chcialy tylko naturalnie, a skonczyly przez cesarke to pewnie kazda z nas zna przyklady - czasem sa takie wskazania, czasem inaczej sie nie da i juz.
Wiec ja tez proponuje sie nie nastawiac na TYLKO :)

reklama
Bo mowic, ze TYLKO CESARKA, albo TYLKO NATURALNIE jest bez sensu, dlatego, ze zadna z nas nie wie jak skonczy.
Wiec ja tez proponuje sie nie nastawiac na TYLKO :)

Dokładnie o to mi chodziło, pisząc ze stwierdzenia typu "tylko cesarka" albo "tylko naturalnie" "nie mają prawa bytu". Absolutnie nie odbieram nikomu prawa do wolności słowa. :biggrin2:

Do góry