reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poród w Holandii 2011

Jestem sobie :). Nie rozsypałam się póki co, ale dzisiaj coś mi w kręgosłup wlazło i zaczęła mnie boleć miednica, no ale póki co spokój. Byliśmy w Hadze w polskim markecie Groszek. Polecam :-D

reklama
Jol jol :D
Z ta mieszanka to z daleka ode mnie :D jestem na detoxie slodyczowym ;)
Koszulki faajne. Ale na "zewnatrz" bym mie zalozyla ;) i tak mi brzuch sterczy,nie musza sie ludzie dodatkowo na mnie wgapiac zeby przeczytac co tam jest napisane :D
Malze powiadasz??? A mi doktorek odradzal,tak samo krewetek...

Ja tez na detoksie, a raczej na detoksiku, bo jak mi cos wpadnie w rece to sie przykleja i nie da rady oderwac :D bede sobie wydzielac po 3 na dzien hahahaa a co do owocow morza, to czemu odradzal ? Ja rozumiem surowe to nieee bo moga miec bakteryje ite de ale my wszystko albo smazymy albo gotujemy na parze . Malze beda z gara gotowane i sprawdzilam oczywiscie w necie aby sie upewnic czy sobie nie zaszkodze, wklejam Ci linka i zachecam do malzowania, pani ma taki sam problem jak ja, w sezonie malzowym nie moze opanowac swojego parcia na nie :

Ouders Online: Vraagbaak kindervoeding- archief
Dus bakken/koken ed is geen probleem. :rofl2:odpowiedz dietetyka.

Astrid juz myslalam , ze walczysz ze skurczami bo Cie nie ma i nie ma :D wiesz jakby sie cos zaczelo to nam chyba napiszesz, co ?
;-)

Hahah ASTRID a wczoraj sie chwalilas ze Cie nic nie lupie i nie strzyka :p dobrze Ci tak :D

MADZIA, tak sa takie lancuszki, w drogeriach wisza przy butelkach i smoczkach.
W dzieciowych sklepach tyz sa.

AYNI odradzal bo :
-na malzach trzeba sie znac,niektore nawet te zamkniete nie sa swieze
-a krewetki kategorycznie zabronil,bo nawet po ugotowaniu czy upieczeniu pewne drobnoustroje nie gina. Czytalam nawet kiedys o tym na PL stronach
""W ciąży nie można jeść tylko paru rzeczy: surowego mięsa (także wędlin) i surowych ryb, nieumytych warzyw prosto z ogródka, serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka i owoców morza, nawet tych ugotowanych czy upieczonych. Mimo wysokiej temperatury mogą w nich pozostać formy inwazyjne pierwotniaków"

Ostatnia edycja:
ach te nieswieze i niedobre malze się nie otwierają podczas gotowania i tych się nie je. my mamy nasze zeelandzkie malze które są zawsze świeże gorzej już z supermarketowymi bo ciężko rozróżnić. mamy jeszcze dorady i do tego frytki. ja nie myślałam nawet o zakładaniu do polskich stron bo w polsce mało się wie o małzach a wszystkie dostępne na rynku są pakowane przemysłowo i mrożone. dlatego sugeruje się wiedzą lokalna ;) zobaczymy, może przeżyje te pierwotniaki :D przed którymi ostrzega pan doktor ;p przelecialam jeszcze przez kilka holenderskich stron, wiele pan mialo takie same watpliwosci, niektore konsultowaly sie z lekarzami i genralnie pisza, ze mozna jesc, jesli sa swieze i oczywiscie nie tykac tych zamknietych po ugotowaniu. tutaj na stronie http://www.medicinfo.nl/{5e470067-ebff-4ce5-99f2-3388f8f92b43} pod artykulem jest fajna sciaga co do wszystkich chyba produktow z oznaczeniami bezpieczne, niebezpieczne oraz UWAGA.
Moze sobie wydrukuje i powiesze na lodowke :p bardzo pomocne.

a gdzie sa bernadettka i kallie ? meldowac sie ;p

Ostatnia edycja:
Ja staram sie uwazac co jem,ale bez przesadyzmu ;) watrobka od czasu do czasu itp
Ale skorupiakow nie jem, ze wzgledu ze zyja sobie gadziny na samym dnie i wpierniczaja te brudy :D
Za dwa miesiace najem sie sushi az mi uszami pojdzie :D

MGD widzisz ja znow mialam watrobke, bo M kupil i nie wiedzial,ze nie moge jesc, ale nie zjadlam, za to pozwolilam sobie dzis na te mule, jeszcze nie jadlam w tej ciazy, mam nadzieje, ze nie umre. :D

A generalnie to do wielu rzeczy mozna sie przyczepic i ilu lekarzy tyle opinii , moze nie np co do lososia pakowanego, bo kazdy lekarz odradza, ale co do tych muli, to naprawde rozne opinie lekarzy dziewczyny opisywaly, bo wiekszosc sie konsultowala :D na 5 tak przypada 5 nie.

Poza tym mowia tez zeby warzyw nie jesc z plastiku np. salaty z supermarketu wiecie, takiej pakowanej w folie, ale ja juz tak nie wydziwiam po prostu plucze wszystko , owoce obieram ze skorki i tyle, ostatnio zjadlam makreli troche a dzis wyczytalam , ze nie mozna
:-D no coz...

ja chyba liste zrobie co po porodzie bede jesc ale napewno watrobke i lososia wedzonego , ale za mna chodzi ajjjj...

Madzia ty dziczku :p oliwek nie jesz, owocow morza nie jesz. A ryby jesz chociaz takie swierze ? :p zrobie Ci spaghetti z osmiorniczkami i oliwkami :D

ja tez kupuje warzywa w markecie, a płukać to płukałam zawsze, niektorzy nie myja owoców ale ja nawet jabła myje :)

tak samo sa inne opinie na temat jazdy rowerem w ciazy:) w Pl niby mozna tylko w pierwszym trymestrze a w Nl jak wszystko jest ok to mozna az do konca ciazy :) dlatego wszyscy u mnie w rodzinie sie dziwia ze ja rowerem smiagam:)

reklama
AYNI o makrelw tyz pytalam :D i jesli jest to swieza wedzona to mozna(ja kupuje na targu,taka zawinieta w gazete), trzeba uwazac na te pakowane hermetycznie(listeria).

Ale tak jak mowisz. Ilu lekarzy tyle opini ;)

MADZIA Ty jak moja siostra z tym jedzeniem..ja za oliwki i owoce morza to dalabym sie pokroic :D

Do góry