reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Witam! Iskierka nie musisz sie obawiac combinatie test. Polega to na pobraniu krwi, jak dobrze pamietam to miedzy 10 a 12 tyg ciazy, i badaniu usg podczas ktorego mierza ilosc plynu mozgowo - rdzeniowego. Test wykonuje sie zeby okreslic prawdopodobienstwo wystapienia zespolu downa.

reklama
Witam wszystkie brzuchatki i obecne mamusie :) Jestem na forum nowa. W holandii mieszkam dopiero 3 miesiace, okolice Zaandam :p Jestem dopiero w 6tc i mam pytanie.. nie wiem czy dobre forum do tego ale jest Was tutaj najwięcej i liczę ,że któraś z Was mi pomoże :-) Jestem w pracy za granica dopiero pierwszy raz i ogólnie rzecz biorac nie znam sie tutaj na prawie itp Troszkę się gubię w całej Holandii jeszcze. Koniec umowy z praca mam w kwietniu i oto pytanie, czy pracodawca może mnie zwolnić razem z końcem umowy.? Rozwiązanie mam na lipiec..
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Preciouse, tak jak pisalam wyzej, niestety nie masz gwarancji, ze Ci pracodawca przedluzy umowe. Zgodnie z holenderskim prawem nie ma obowiazku przedluzyc Ci umowy :zawstydzona/y:

Witam serdecznie. Dzis mialam pierwsze USG, na którym wyszło, że mój brzuszek ma już 9 tygodni i 5 dni. Termin porodu obliczono mi na 11 lipca 2012.

Chciałam zapytać gdzie mogę kupić (poza sklepami on-line) spodnie ogrodniczki (tuinbroek), bo takie zwykle na pasku to już mnie drażnią. Mam dość dziwna figurę i dziwne przyzwyczajenia. Nienawidzę biodrówek, a każde spodnie które mam muszą mieć dodatkowy pasek inaczej wydaje mi się ze zaraz mi spadną....
I jeszcze jedno - gdzieś kiedyś czytałam/słyszałam że są promocje dla kobiet w ciąży - jakieś gadżety, gratisy w Kruitvat i innych sklepach i że można się tam zarejestrować on-line. Znacie te stronki???

Próbowałam sie dziś umówić na combinatetest, ale pani zadawała dziwne pytania, których do konca nie zrozumiałam. czy już teraz, w 10 tygodniu MUSZĘ mieć swoją położną?
I gdzie w provincie Utrecht robią badania prenatalne?
Pomocy....

Hej Kobietki!
Jak się cieszę, że znalazłam tą stronkę i odkryłam Wasze forum:-)(chociaż szkoda że tak późno).
Przeczytałam wszystkie posty, żeby Was lepiej poznać no i przede wszystkim dowiedzieć się jakie są Wasze wrażenia z przebiegu ciąży, opieki i porodu w Holandii. Bo czeka mnie to już niedługo, za 2(!!!!)tygodnie, czyli 26 grudnia( prezent pod choinkę):-) Jestem bardzo ciekawa kiedy faktycznie wybije godzina "0", czy jeszcze w 2011r., czy może już w 2012r... bo to w sumie przełom roku.
Zdecydowałam się na poród w szpitalu(Vlietland Ziekenhuis w Schiedamie), chociaż nie mam żadnych wskazań medycznych, a ciąża przebiega super.
Termin zbliża się wielkimi krokami no i coraz więcej obaw jak to będzie oraz czy maluszek będzie zdrowy itd.Wiadomo. A spodziewamy się synka.

Ciekawe czy są na forum jakieś babeczki z moich okolic, mieszkam w Maassluis, niedaleko Rotterdamu.

W każym razie lżej mi po przeczytaniu Waszych postów, bo wiadomo, w obcym kraju brakuje kontaktu ze "swoimi":-) , babskich rozmów, a nie chcę "męczyć ucha" tylko mężowi hahahahahaha

Pozdrawiam Was dziewczyny i oczywiście Wasze maluszki;-)

reklama
fionka witaj,no wkońcu ktoś z moich okolic:)ja jestem z rotterdamu.
Powodzenia, fajny prezent pod choinkę:)

Iskierka ja będąc w ciąży mieszkałam w provincie Utrecht, wtedy jeździłam do położnej w Woerden i tam też mi robili badania prenatalne, ogólnie polecam. Niewiem gdzie Ty dokładnie mieszkasz, może masz gdzie indziej bliżej.

Ostatnia edycja:
Do góry