reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

reklama
Aniu gratuluję i poproszę więcej zdjęć Tymcia:-) Odsypiaj ile się tylko da w miare możliwości.

2338.gif

Aniu ode mnie tez gratulacje. Ja juz tez sie nie moge doczekac :)

A ja mam pytanko o kraamzorg. Zamowilam ja przez mojego ubezpieczyciela online i dostalam właśnie formularze. Jest też cennik i tu jest że kraamzorg per uur= 41,96 euro czyli strasznie drogo :szok: Ja mam ubezpieczenie basic i nie mogę się doszukać ile mi ubezpieczyciel pokryje z tego. Możecie powiedzieć jak to wyszło kosztowo u was? I jak jest z tą ilością godzin. Zanim coś podpisze i odeślę muszę się upewnić z jakimi kosztami mam się liczyć.

Witam serdecznie wszystkie przyszłe i obecne mamy. Zanim zadam pytanie napisze troszkę o sobie.
W Holandii jestem troszkę ponad 4 lata. Jestem tu z mężem i dwójką dzieci w wieku 14 (córka) i 11 (syn) lat.
Niedługo "stuknie" mi 40 lat a ja niedawno odkryłam, że jestem w ciąży.....
Pomimo wieku, nie jest to dla mnie tragedia. Dwa lata wcześniej byłam w podobnej sytuacji jednak wtedy nagle gdzieś w 6/7 tyg. przyszło krwawienie i panika. Mój rodzinny miał urlop i inny lekarz w końcu dał mi skierowanie na USG, gdzie okazało się że to pusty pęcherzyk, że nie ma po czym rozpaczać, bo nic się nie rozwija a organizm oczyszcza się sam.
Teraz jestem w 8 tygodniu i mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie dobrze. Ale podobnie jak wtedy, a może nawet jeszcze mocniej niż wtedy pojawiają się pytania - jak będzie, co z pracą podczas ciąży i po niej, jak z ubezpieczeniem itp.... Masakra
Z racji wieku mam iść na combinatie test i tu kolejne pytania - na czym to polega, jak się odbywa...
Pracę mam przez uitzendbureau, fase A. Nie mogę powiedzieć że to praca łatwa, ale nie należy też do ciężkich więc liczę na to że dam radę pracować jak najdłużej.
Sen z powiek spędza mi jednak fakt co zrobi biuro gdy się dowie o mojej ciąży??? Czy mogą się mnie pozbyć?
Miałam jeszcze masę innych pytań, ale późno się zrobiło zanim przebrnęłam przez wszystkie 38 stron tego tematu ;)
Na razie więc się z Wami witam i liczę na rozwianie tych podstawowych wątpliwości.

reklama
Witaj Iskierka w naszym mamusiowym gronie :tak:
zapraszam tez na nasze forum Mamy z Holandii, tam tez duzo informacji znajdziesz.
co do tego, co moze zrobic biuro, jesli sie dowie o Twojej ciazy, to zalezy to od tego, kiedy konczy Ci sie umowa?
pracodawca nie ma obowiazku przedluzyc Ci umowe, jesli konczy sie ona przed uplywem ciazy lub w trakcie trwania macierzynskiego. Moze byc tez tak, ze Ci przedluzy, to zalezy jedynie od konkretnego przypadku. a przez jakie biuro pracujesz i w jakim zakladzie?

co do combinatietest to nie wiem niestety, jak sie on odbywa...na internecie na pewno znajdziesz duzo informacji. mozesz tez zapytac polozna.
do poloznej sie udajesz na pierwsza wizyte zazwyczaj ok. 11 tygodnia. ona bedzie Cie miala pod swoja opieka przez caly czas, po holendersku polozna to verloskundige, wpisz w google wraz ze swoim miastem i mozesz dowolna praktyke w Twojej okolicy wybrac.
Kobiety w Holandii czesto rodza w domu, jesli nie mialas komplikacji w poprzednich ciazach lub porodach, mozesz zdecydowac sie na porod w domu. Jesli chcesz w szpitalu, pokrywasz wtedy koszty porodu sama (zazwyczaj ok. 400 euro), chyba ze masz wskazania medyczne, to wtedy nie placisz za porod w szpitalu. po porodzie przychodzi do Ciebie kraamzorg, pielegniarka, doglada Ciebie i malenstwa, pomaga czasem w domu, zaprowadza starsze dzieci do szkoly, itd. mozesz wybrac sobie pakiet na ilosc godzin, minimalny to jest chyba ok 3 godzin dziennie przez 8 dni, maksymalny 8 godzin dziennie. wiekszosc pokrywa ubezpieczenie, a TY doplacasz reszte. najlepiej by bylo sie dowiedziec, jaki pakiet oferuje Twoja ubezpieczalnia, niektore w podstawowym pakiecie maja full doplate.
to tak pokrotce, oczywiscie temat mozna rozwijac i rozwijac, jesli masz jakies pytania, to kazda z nas na pewno chetnie Ci na nie odpowie, jakbys miala jakies watpliwosci, to tez mozesz do mnie smialo na priva odpisac. moze Ci bede mogla odpowiedziec na pytania w zwiazku z praca, bo pracowalam w uitzendbureau.

milego popoludnia dla wszystkich!

Do góry