reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

reklama
Między 24. a 28. tygodniem ciąży do badań skriningowych należy zaliczyć doustny test tolerancji glukozy. Aby go wykonać, kobieta ciężarna nie musi być na czczo (może zjeść lekki posiłek). W laboratorium otrzymuje się do wypicia roztwór 50 gramów glukozy, a oznaczenie jej poziomu we krwi wykonuje się godzinę później. Stężenie glukozy po godzinie od przyjęcia roztworu glukozy nie powinno przekraczać 7,8 mmol/l. Jeśli wynik testu przesiewowego przekroczy 11,1 mmol/l, lekarz kieruje pacjentkę do ośrodka specjalistycznego_Odstępstwo uzyskanych wyników od normy jest wskazaniem do wykonania dwu lub trzypunktowej krzywej cukrowej z obciążeniem 75 gram glukozy i oznaczeniem poziomu glukozy we krwi na czczo, po pierwszej i drugiej godzinie po obciążeniu.Badania nie należy wykonywać, gdy poziom glukozy na czczo wskazuje na hiperglikemię (przekracza 5,6mmol/l), ale także wtedy, gdy pacjentka zwymiotuje po podaniu glukozy. Badanie ma na celu wykrycie cukrzycy ciążowej, której konsekwencją mogą być:· wady wrodzone u dziecka· wysoka masa urodzeniowa· opóźniony rozwój płodu· a nawet zwiększone ryzyko śmierci okołoporodowej.U matki cukrzyca ciążowa może prowadzić do nadciśnienia, infekcji dróg moczowych, zaburzeń widzenia i poronienia.Około 35. tygodnia ciąży przeprowadza się przesiewowe, mikrobiologiczne badanie czystości pochwy. Wykrycie chorobotwórczych bakterii jest wskazaniem do antybiotykoterapii, pozwalającej na uniknięcie zakażenia okołoporodowego noworodka. Ponadto niewykryta i nieleczona infekcja dróg rodnych u kobiety w ciąży może doprowadzić do osłabienia worka owodniowego i przedwczesnego porodu

TYLE teorii z polski tutaj to niepotrzebne badania he he

Przypomnialo mi sie ze kiedy trafilam do szpitala w 35 tyg to zrobili mi wymaz calkiem inaczej niz w pl ale wynikow nigdy nie poznalam.Pytalam o nie na wizycie kontrolnej u poloznej w szpitalu i nie mogla ich znalezc .

Ostatnia edycja:
nana moja kolezanka chodzila do hol poloznej i miala robiony test glukozy. ja chodzilam do pl poloznej a nie mialam, bo moje wyniki ogolnie byly dobre, i nie bylo potrzeby by robic test glukozy.

a co do wynikow badan, to jak sa dobre to nic sie nie odzywaja, a dopiero jak cos jest zle, to dzwonia i informuja o tym. widocznie Twoje wyniki byly ok.

ja mialam teraz pobieraną krew na cukier, ale nic nie piłam :) nie wiem czy to to samo ;)a po wyniki zawsze sobie dzwonie jesli nie mam na ten czas wizyty :)

Witaj Malgosiu:)
Gratuluje ciazy:)

Dziewczyny to ja tak zapytam, bo mnie zastanawia ile badan ogolnie tutaj robia w ciazy?
bo ja mialam tylko raz na samym poczatku pobierana krew do badan, potem sprawdzali cukier no i teraz mi ostatnio sprawdzała cukier a tak to nic poza tym...
czy tu nie robia zadnych badan moczu itd?

bernadetkka robią jesli sa jakies wskazania do tego... ja mialam robione badanie moczu bo ogolnie mam problemy nerkowe wiec jesli jakikolwiek mam ból to dostaje badanie moczu odrazu :) ale dopoki wszystko bylo ok to nikt nie zalecił badania;)

DE Hague wiem ,ze jak jest ok to nie dzwonia .Tylko ze przy robieniu wynikow polozna w szpitalu powiedzial mi ze sama mam sie dowiedziec no i jak zapytalam to poprostu nie znalezli ich wiec nie wiadomo jaki wynik ,nie bylo info ,ze dobry,poprostu badania zaginely.No dla mnie zasadnicza roznica jest taka ze w pl robia wyniki by zapobiegac komplikacjom a tu robia jak sa komplikacje.

Bernadetko odsylam do stronki ktora podeslalm tam jest duzo info

Z tym badaniem cukru tutaj to jakas lipa bo jak mi w pl robili test ociazenia glukoza to wyszlo mi ze mam wysoki cukier po tygodniu tutaj zrobili mi cukier naczczo i ponoc ok .dziwne jak dla mnie.

Ostatnia edycja:
nana19 tez mialam kiedys taka sytuacje, lezalam w szpitalu na ostre zapalenie nerki , jak wyszlam dali mi skierowanie na badanie kontrolne moczu po skonczeniu brania antybiotyku. zrobilam badania i umowilam sie na wizyte w celu omowienia wynikow badan, przychodze do szpitala a lekarka pyta co mi dolega hehehe wiec tlumacze jak krowie na rowie ze lezalam w szpitalu i robilam kontrolne badania a ona do mnie ze zadnych wynikow nie , myslalam ze sie pochlastam, dostalam skierowanie na kolejne badania ehhhh

Tyle tylko ze ja bylam w ciazy i gdybym miala jakies bakterie to Tymek moglby sie zarazic ,eh no koniec koncow szczescie mialam

reklama
Yhym rozumiem:)
myslalam ze moze wiecej tego jest:)
no niby wszystko ze mna i dzidzia wporzadku wiec moze nie ma potrzeby robic nic wiecej:)
ostanio badała mi cukier a ja dzien wczesniej tak sie najadłam słodkiego ciasta ale wyszło w normie:)

Mam wraznienie jak by mi sie brzuch osunął na dół delikatnie jak by opadł...
i ruchów juz zdecydowanie mniej niz wczesniej...
ale zaczynam czuc (chyba nóżki) pod zebrami bo strasznie mnie tam cos kopie:)

Do góry